Aga podeślij do mnie te deszczowe chmury łącznie z tą wodą co jest w chmurach, u nas też szaro, buro i ponuro i niby miało padać ale już zapomniałam jak wygląda porządny deszcz
Ta łąka krokusów super wygląda mogłabym siąść wśród tych krokusów i podziwiać
Twoja żółta zieleń też fajna lubię taki odcień zieleni i nawet mam sporo krzaczków czy traw.
Wiesz może co to za trawka, mam podobne a jedna z nich ciągle nn
Majeczko - a ja mam deszczu powyżej uszu !!! Ja zapomniałam jak wygląda słońce Krokusowa łąka robi wrażenie, sama miałam ochotę się zatrzymac i tam przespacerowac, ale nie było jak stanąc na dwupasmówce
Trawa to tatarak ( acorus jakiś tam )- i jak to tatarak świetnie sobie u mnie rośnie w tamtym zacienionym i bagnistym kącie Zaraz poszukam czy mam karteczkę z dokładna nazwą..
Mam: Acorus Ogon Japanese Sweet Flag - taką mam etykietke od tej trawy.
Aga dzięki za nazwę tej trawki szukałam zdjęcia swojej ale za nic jej znaleźć nie umiem. Ale skoro to jest tatarak, a ze zdjęć w necie wygląda podobnie, to się nie dziwię że słabo rośnie, toż u mnie z reguły sucho jak na pustyni i gdzie ja mam ją przesadzić żeby lepiej rosła
Majeczko, u mnie rośnie praktycznie w permamentnym cieniu który rzuca altana ( choć niby preferuje słońce ). Jest tam tez baaaardzo mokro, nawet podczas suchych i ciepłych dni. Na etykiecie która była dołączona do tataraka podają ze moze rosnąc nad brzegiem oczek, świetnie komponuje się z bylinami i nadaje się do donic. A wiec jeśli radzi sobie w donicach, to da radę wszędzie. Trzeba tylko dużo podlewać w suchych miejscach.
No właśnie podlewać a ja staram się ograniczyć zabiegi do niezbędnego minimum, podlewam ogród tylko w czasie wielkich susz i to tylko młode i nowe rośliny, zasiedziałe muszą radzić sobie same lub umierają.
Ciągle myślę ale nigdzie nie znajduję nawet pod rynną nie ma jak bo wszystkie wchodzą w ziemię i rurami rozprowadzane pod ziemią. Na jej miejscu idealnie rosłaby ostnica Jana, której mam sadzonkę w doniczce.
Majeczko, myślę, myślę i jedyne co mi przyszło do głowy to żelowe granulki. Jak będziesz przesadzac tatarak, zapraw nimi dołek. Może to coś pomoże ? Polecają do donic, myśle ze na rabacie jakiś czas też moga zdac egazmin?
Aga ja takie stosuję już któryś rok. Sypię je zawsze jak cokolwiek sadzę czy to do gruntu czy do donic. Może dlatego ten tatarak jeszcze jakoś rośnie. Ale i tak go przesadzę, może gdzieś w okolice rozsączenia z oczyszczalni, zawsze to jest wilgotniej niż na tym suchym poletku przed-ogródka
Przydałoby się trochę tego deszczu do nas wysłać, bo ja już podlewać muszę, tak sucho jest. Śniegu nie było wcale, deszcze rzadko...
W taką pogodę pochmurną najlepsze są żółte roślinki - twoje własne prywatne słoneczka
Witaj Agusiu Cieszę się,że wróciłaś i jeszcze pokazujesz taką cudowna wiosnę U Was zdecydowanie bardziej zaawansowana i zielona U Ciebie leje u nas tylko się zachmurzyło i spadły dosłownie dwie krople ...czekam aż popada Wtedy dopiero wszystko się rozwinie !
Piękne fotki ogrodu
Pozdrawiam serdecznie i nie znikaj więcej
Agata, lekkiej zimy zazdroszczę, w październiku w Szkocji ludzie w klapkach chodzili , a ja w kozakach . Ale latem, masz rację, mogłoby by cieplej... Ale za to możesz sadzić rośliny, które u nas z racji mrozów nie przeżywają. Obok ławeczki masz piękną trawę, wysoką, żółtozieloną. Co to jest? (ta na czwartym zdjęciu na poprzedniej stronie). No i ta roślinka na trzecim zdjęciu, podobna do pierisa... Śliczne i takie zielone po zimie!
A zdjęcia mchów! ;
W sobotę w Szczecinie jest święto krokusa. Mam nadzieję też zobaczyć łany krokusów na Jasnych Błoniach. Bo u mnie w ogródku żaden drań jeszcze nosa nie wyściubił. Dzisiaj słońce, więc robię kawę i idę pracolić w ogrodzie.
Pozdrawiam
Blanka "Co jest złe, można poprawić, ale nie można poprawić czegoś, czego nie ma". Jodi Picoult