Z lasu ..... do ogrodu?

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Awatar użytkownika
wmka
50p
50p
Od: 13 maja 2007, o 11:19

Post »

Muszę Ci powiedzieć Jolcia, że mam "zakodowane " uprzedzenia tylko do wrzosów z lasu. Natomiast w sklepie ogrodniczym kupiłam już kilka lat temu wrzosy i wrzośce w różnych kolorach (biały, różowy i lila-róz) i rosną u mnie na działce. Co roku pięknie kwitną (niektóre nawet dwukrotnie w ciągu roku) i wcale się nie wybarwiają. :) Trzeba im tylko po kwitnieniu uciąć 1/3 gałązki.

Pozdrawiam
Działka -- moje refugium...
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jolcia pisze: W hipermarketach widziałam takie wrzosy :shock: , a ich kolory... zawrót głowy, nawet turkusowy :!: . Pełna gama. ...... A że myślę raczej pozytywnie tym bardziej utwierdzam się w postanowieniu zakupienia jakiegoś ciekawych okazów. Zastanawia mnie jeszcze, czy takie nienaturalne kolory nie odbarwią się w warunkach ogródkowych. Jak myślicie?
W marketach bywają sztucznie barwione wrzosy, ale solidni sprzedawcy zostawiają taka informację przy roślinach. Te barwione na pewno zmienią swoje kolory, ale wrzosy są w tak różnych kolorach, że barwienie jest zbyteczne.
Można to obejrzeć w katalogu Wolskiego dostępnym na jego stronie i w linku, który podaję poniżej. Warto obejrzeć -(katalog jest w formacie pdf)

http://www.wolski.com.pl/wolski_katalog.pdf
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
mushu
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 lut 2013, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wrzosy... z lasu do ogrodu?

Post »

Ja tu nowa jestem więc tylko podpytuje , czy nie można iść do leśniczego i się zapytać o pozwolenie na wykopanie ? Zastanawia mnie fakt że każdy ogród musi być "kupowany " w sklepie a przecież można skożystać z natury, wiadomo za pozwoleniem .
coś z niczego ... najlepszy sposób na nudę
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tu nie chodzi o ogród ' kupowany', ale one po prostu w ogrodzie nie bedą rosły i wykopywanie ich nie ma sensu, chyba, że ma się działkę prawie pod lasem, podobną glebę jak w lesie, wtedy jakaś szansa jest, ale pytanie, po co?
Potrzebują środowiska leśnego, współżycia z grzybami mikorozowymi i na dodatek nie lubią przesadzania.W ogrodzie sadzi sie wrzosy tzw. ogrodowe, które produkowane sa na dużą skalę i nie sa drogie.Są odmiany bardzo podobne do leśnych, więc po co niszczyć las.
bonsai
100p
100p
Od: 3 lut 2013, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Podłączę się pod temat...

Mam w jednym miejscu taki dziki, "leśny" wrzos. Chciałabym, żeby porastał większą część stoku, na którym rośnie obecnie. Czy jak wykopię kępy, porozdzielam i zasadzę z powrotem to się rozrośnie?
Zaznaczam, że wrzos przywędrował sobie na stok sam, nikt go z lasu nie zabierał :uszy .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”