justus27 perlit i styropian na pewno super napowietrzają ziemię. Dodaję też wermikulit bo przeczytałam, że dobrze reguluje nawilżenie gleby, jak będzie w praktyce okaże się. Na razie mogę powiedzieć, że zauważyłam że mieszanka dłużej utrzymuje wilgoć niż sama ziemia, więc wermikulit zdaje się spełniać swoje zadanie
Fiołki afrykańskie - moja przygoda
Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda
AloesIk dziękuję, dopiero stawiam pierwsze "profesjonalne - haha" kroki
justus27 perlit i styropian na pewno super napowietrzają ziemię. Dodaję też wermikulit bo przeczytałam, że dobrze reguluje nawilżenie gleby, jak będzie w praktyce okaże się. Na razie mogę powiedzieć, że zauważyłam że mieszanka dłużej utrzymuje wilgoć niż sama ziemia, więc wermikulit zdaje się spełniać swoje zadanie
Z keramzytu zrezygnowałam, bo podobno wchłania różne paskudztwa i w dość szybko robi się toksyczny. Ale kiedyś używałam i nie zauważyłam specjalnych szkód
A cegłę i potłuczone doniczki dodawałam do ziemi kaktusowej 
Przeszłam się po Twoim wątku i wiem, że będę częstym gościem
Fiołki kwitnące z pierwszej strony- cudowne- szczególnie różyczki
ale masz sadzonek- i listków- sadzonkowy zawrót głowy
świetny pomysł z tym piaskiem muszę koniecznie wypróbować- sama też mam problem z pleśnią, nie jeden raz mi sadzonka malutka padła- a tu proszę- tak prosto... no ale najprostsze rozwiązania bywają najtrudniejsze
brawa dla M za pomoc 
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Kelpie witam serdecznie i zapraszam
Moje maleństwa poczuły wiosnę, pojawił się pierwszy kwiatek
Miał być ?? ???? ?????/LE Shato Brion a okazało się, że to ?? ???? ?????/LE Shato Margo (sport zarejestrowany jako nowa odmiana).

?? ?????????????? ?????/LE Neapolitanskij Zakat szykuje się do kwitnienia, czekam z niecierpliwością

Moje maleństwa poczuły wiosnę, pojawił się pierwszy kwiatek

?? ?????????????? ?????/LE Neapolitanskij Zakat szykuje się do kwitnienia, czekam z niecierpliwością

-
Marysiaaa
- 500p

- Od: 18 wrz 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj
Ale cudny fiołeczek
Od razu widać, że masz rękę do tych kwiatów
nie mogę oczu od nich oderwać
Od razu widać, że masz rękę do tych kwiatów
nie mogę oczu od nich oderwać
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
Cudne fiołki , z przepisu na ukorzenianie na pewno skorzystam bo nie mogę pozbyć się tego białego nalotu na powierzchni ziemi 
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Zielony parapet;
- elcia1974
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo ładna odmiana
Kolor delikatny i pastelowy 
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
-
Marysiaaa
- 500p

Gratuluję Ci Ilonko!
Cudny kwiatuszek
Cudny kwiatuszek
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
- elcia1974

- Od: 23 lip 2009, o 18:25
I słusznie jesteś dumna 
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
- Dusia 123
- 200p

- Od: 27 kwie 2014, o 18:48
Witam 
Piękne odmiany fiołeczków
Ja sadzę fiołki w ziemi do paproci i mieszam 1:1 z perlitem, także do sadzonek na dno daję pokruszony styropian.
Wiele odmianowych fiołeczków nie kwitnie zgodnie ze wzorcem i są pięknymi sportami
Piękne odmiany fiołeczków
Ja sadzę fiołki w ziemi do paproci i mieszam 1:1 z perlitem, także do sadzonek na dno daję pokruszony styropian.
Wiele odmianowych fiołeczków nie kwitnie zgodnie ze wzorcem i są pięknymi sportami
Pozdrawiam serdecznie Duśka 
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam - Fiołkowy Świat Duśki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=75982" onclick="window.open(this.href);return false;
- Narine

- Od: 30 paź 2007, o 20:51
Bardzo ambitne początki u Ciebie. Odmiany mało popularne. Z ciekawością będę zaglądać.
???????? ????? pięknie Ci się wybarwiła. Jedna z moich ulubionych odmian.
?? ?????????????? ????? - na moje oko niestety wygląda, że jest zaatakowany przez roztocza.. To jego pokazywałaś w marcu?
???????? ????? pięknie Ci się wybarwiła. Jedna z moich ulubionych odmian.
?? ?????????????? ????? - na moje oko niestety wygląda, że jest zaatakowany przez roztocza.. To jego pokazywałaś w marcu?
-
Marysiaaa
- 500p

Ilonko pokaż nam jak zakwitł ten fiołeczek, ciekawa jestem, bo masz bardzo fajne odmiany. Pochwal się co Ci teraz kwitnie 
Pozdrawiam, Marysia
moje doniczkowe
moje doniczkowe
- mycha_paulina
- 200p

- Od: 13 paź 2013, o 21:10
Witam Cię serdecznie 
Gratuluję kolekcji i dzięki za instruktaż- na pewno nam się przyda
Ja po weekendzie spodziewam się dostawy lisktów i sadzonek (już nie mogę się doczekać, tylko nie wiem jeszcze gdzie je ustawię :p ), a spora kolekcja listeczków jest w trakcie ukorzeniania
Szkoda tylko, że nie wpadłam na pomysł z kubeczkami przezroczystymi... Teraz jest problem w niemożliwości kontrolowania wzrostu korzonków. No i ciągle boję się, że moje listki mogą mieć za sucho... Nie wiem jak często je nawadniać...
Pozdrawiam
Gratuluję kolekcji i dzięki za instruktaż- na pewno nam się przyda
Ja po weekendzie spodziewam się dostawy lisktów i sadzonek (już nie mogę się doczekać, tylko nie wiem jeszcze gdzie je ustawię :p ), a spora kolekcja listeczków jest w trakcie ukorzeniania
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Nie cierpię małych parapetów!