Warzywa i kwiaty jadalne
- 
				marzena 63
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 2622
 - Od: 5 lip 2008, o 06:39
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: mazowieckie
 
Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Ja przywiozłam dzisiaj kwiaty mniszka z działki i robię pierwszy raz w życiu syropek .Dużo słyszałam o tym syropie ,ale nie odważyłam się wcześniej go zrobić.Przy zbieraniu szczawiu tak mnie natchnęło  
  ,bo pełno mam na działce tych pięknych żółtych kwiatuszków  
 .
			
			
									
						
							pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
			
						Spis moich linków
Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Mniszka nie zdążyłam narwać,a czarny bez jeszcze nie kwitnie więc zrobiłam z bzu lilaka,ponieważ teraz u nas jest w pełnej krasie.
Przepis-http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/ ... lilak.html
Wyszedł pachnący bzem,leciutko gorzkawy.Oryginalny i szybko się robi.
			
			
									
						
										
						Przepis-http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/ ... lilak.html
Wyszedł pachnący bzem,leciutko gorzkawy.Oryginalny i szybko się robi.
- 
				EDITA
 - 500p

 - Posty: 556
 - Od: 7 lis 2014, o 18:29
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: woj.lubelskie
 
Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Rzadko używanym warzywem jest seler , mam przepis na pasztet z selera:
2 duże selery ,
1 cebula,
2 kostki bulionu grzybowego lub suszone grzyby,
1 kostka masła,
1 szkl. wody,
1 szkl. bułki tartej,
4 jaja,
sól, pieprz,czubryca .
Seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach, dodać wodę, masło i kostki grzybowe .
Gotować 1 godz. co jakiś czas mieszając .
Przestudzić.
Dodać żółtka, tartą bułkę, przyprawy, wyrobić i dodać ubite białka , wmieszać.
Wyłożyć do wąskiej i wysokiej blaszki.
Piec 1 godz. w 180 st.C .
Pasztet ma delikatny maślany smak, do kanapek z marynowanymi i świeżymi warzywami.
			
			
									
						
										
						2 duże selery ,
1 cebula,
2 kostki bulionu grzybowego lub suszone grzyby,
1 kostka masła,
1 szkl. wody,
1 szkl. bułki tartej,
4 jaja,
sól, pieprz,czubryca .
Seler i cebulę zetrzeć na grubych oczkach, dodać wodę, masło i kostki grzybowe .
Gotować 1 godz. co jakiś czas mieszając .
Przestudzić.
Dodać żółtka, tartą bułkę, przyprawy, wyrobić i dodać ubite białka , wmieszać.
Wyłożyć do wąskiej i wysokiej blaszki.
Piec 1 godz. w 180 st.C .
Pasztet ma delikatny maślany smak, do kanapek z marynowanymi i świeżymi warzywami.
- malowanalala
 - 100p

 - Posty: 197
 - Od: 5 lut 2016, o 19:50
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Rumia
 
Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Prosty przepis na pasztet z selerem.
Wypróbuję go wkrótce.
Czy będzie właściwy dla osób na diecie?
Lekarz zaleca mojemu m dietę 1000 kcal i dużo ruchu.
			
			
									
						
							Wypróbuję go wkrótce.
Czy będzie właściwy dla osób na diecie?
Lekarz zaleca mojemu m dietę 1000 kcal i dużo ruchu.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
			
						brak podpisu
- 
				kaLo
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 11334
 - Od: 17 kwie 2013, o 12:13
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Pionki pow.radomski
 
Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Jak na dietetyczny pasztet to za dużo masła.
			
			
									
						
										
						- malowanalala
 - 100p

 - Posty: 197
 - Od: 5 lut 2016, o 19:50
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Rumia
 
Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Robiłam przed rokiem kiszoną pałkę wodną - porażka, zalatuje bagnem
i kiszoną lebiodę - nawet nawet, ale nie każdemu może to odpowiadać.
			
			
									
						
							i kiszoną lebiodę - nawet nawet, ale nie każdemu może to odpowiadać.
-------------------------------------------------------------
brak podpisu
			
						brak podpisu
- acia1065
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1091
 - Od: 7 sty 2014, o 14:19
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
 - Kontakt:
 
Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Lebioda jest pyszna zrobiona jak szpinak. Pałka najlepsza jest młoda, wiosenna, potem robi się łykowata. Ja gotuję ją i podaję jak szparagi (podobnie traktuję młode pędy chmielu). Kłącza nie próbowałam, ponoć dobry zagęstnik do zup czy gulaszu. 
Seler jem jako surówkę, zupę, panierowany (po ugotowaniu) jak schabowy. Muszę zapisać sobie ten pasztet.
			
			
									
						
							Seler jem jako surówkę, zupę, panierowany (po ugotowaniu) jak schabowy. Muszę zapisać sobie ten pasztet.
Beata
			
						- 
				EDITA
 - 500p

 - Posty: 556
 - Od: 7 lis 2014, o 18:29
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: woj.lubelskie
 
Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Cieszę się,że przepis na  pasztet zyskał uznanie, mam nadzieję ,że będzie smakować.
Myślę,że w zależności od sezonu i upodobań można zmieniać jego składniki.
Obecność masła jako tłuszczu jest potrzebna by zawarte w warzywach witaminy były przyswajalne dla naszego organizmu, masło również można zastąpić ulubionym olejem lub tłuszczem zwierzęcym.
			
			
									
						
										
						Myślę,że w zależności od sezonu i upodobań można zmieniać jego składniki.
Obecność masła jako tłuszczu jest potrzebna by zawarte w warzywach witaminy były przyswajalne dla naszego organizmu, masło również można zastąpić ulubionym olejem lub tłuszczem zwierzęcym.
- 
				EDITA
 - 500p

 - Posty: 556
 - Od: 7 lis 2014, o 18:29
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: woj.lubelskie
 
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Z ciekawości sprawdziłam ile kalorii może mieć pasztet z selera wyszukałam,że około 200 kcal./100 g.
Ostatnio słyszałam o diecie i ćwiczeniach Gaca system.
			
			
									
						
										
						Ostatnio słyszałam o diecie i ćwiczeniach Gaca system.
- acia1065
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1091
 - Od: 7 sty 2014, o 14:19
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
 - Kontakt:
 
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Wczoraj zaszalałam i kupiłam książkę "Jadalne kwiaty" Małgorzaty Kalemba - Drożdż, polecam!
			
			
									
						
							Beata
			
						- ullak
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1678
 - Od: 10 mar 2015, o 11:45
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Kozienice
 
Re: Warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Za dużo masła?kaLo pisze:Jak na dietetyczny pasztet to za dużo masła.
Posiałam sobie gorczycę na przedplon, szybko wzeszła, poszamałam i stwierdzam, że się nadaje do sałatek
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
			
						Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- acia1065
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1091
 - Od: 7 sty 2014, o 14:19
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
 - Kontakt:
 
Re: Kuchnia - warzywa zapomniane i kwiaty jadalne
Podaj przepisy, z lilii tylko tygrysia może być jadana, inne nie. Można ją marynować jak liliowce. Tylko lepiej usunąć pyłek, bo może uczulać!Dynka pisze:Z racji mojego zawodu, i jednak mimo wszystko zamiłowania postanowiłam z wami podyskutować na ten temat. Kwiaty jadalne. Może to dla was barbarzyństwo , ale ludzie kwiaty jadają i jadali już bardzo dawno. Wymienię kilka z nich: stokrotki, nasturcje, lilije, bratki, akacja, dziki bez, lilak, lawenda, ogórecznik, krokus, nagietek, czosnek, szczypiorek, mlecz, macierzanki, róża, len, rumianek.
Mogę podawać zainteresowanym przepisy.
Z ciekawostek dodam, że lilia tygrysia jest niebezpieczna dla kotów - powoduje u nich uszkodzenie nerek.
-- Pt, 22 kwietnia 2016, 07:02 --
W moim przepisie na pasztet z cukinii nie ma wprawdzie masła (jest olej), ale za to jest 20 dkg sera żółtego - też mało dietetycznieacia1065 pisze:Masło ma 82% tłuszczu.
Beata
			
						- acia1065
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1091
 - Od: 7 sty 2014, o 14:19
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: Kłaj - Małopolska
 - Kontakt:
 
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Gaca dobrze na tym zarabiaEDITA pisze:Z ciekawości sprawdziłam ile kalorii może mieć pasztet z selera wyszukałam,że około 200 kcal./100 g.
Ostatnio słyszałam o diecie i ćwiczeniach Gaca system.
Beata
			
						- ullak
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1678
 - Od: 10 mar 2015, o 11:45
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
 - Lokalizacja: Kozienice
 
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Nastawiłam wino z kwiatów mniszka.  Mam też przepis na piwo z korzenia mniszka i łopianu, planuję nastawić, gdy łopian jeszcze podrośnie.
			
			
									
						
							Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
			
						Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
- corazonbianco
 - Przyjaciel Forum - gold

 - Posty: 1644
 - Od: 1 kwie 2012, o 11:22
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
 - Lokalizacja: wschodnie Mazowsze
 
Re: Warzywa i kwiaty jadalne
Kiedyś jadłam konfiturę z płatków fiołków. Ciekawa. Przyjemnie pachniała. Sama utylizuję w celach konsumpcyjnych płatki róży, nagietka lekarskiego i krokosza. Suszę, mielę, łączę z płatkami hibiskusa (kolejny jadalny kwiat) i kardamonem i używam jako przyprawy. Do robienia syropów nie mogę się przemóc. Nie używam cukru, a ze słodzikiem pewnie nie wyjdą. 
W podobny sposób przygotowuję też mieszankę przyprawową rozgrzewającą - typowe korzenne przyprawy: goździki (i kolejny jadalny kwiat, a dokładniej paki kwiatowe goździkowca), cynamon, kolendrę i imbir mielę razem z ususzonymi kwiatami wiązówki błotnej. Kwiaty wiązówki mają bardzo przyjemny miodowy aromat i wykazują działanie zbliżone do kwasu actylosalicylowego.
Jadalne są także kwiaty kłokoczki kolchidzkiej (marynowane, mają pikantny smak czosnku) i aksamitki błyszczącej (Tagetes lucida). Liście i kwiaty aksamitki (nie tej rosnącej w naszych ogródkach oczywiście) maja anyżowy aromat i są używane jako przyprawa. Wykazują też silne właściwości antybakteryjne (zwłaszcza przeciw gronkowcom) i antygrzybiczne.
			
			
									
						
							W podobny sposób przygotowuję też mieszankę przyprawową rozgrzewającą - typowe korzenne przyprawy: goździki (i kolejny jadalny kwiat, a dokładniej paki kwiatowe goździkowca), cynamon, kolendrę i imbir mielę razem z ususzonymi kwiatami wiązówki błotnej. Kwiaty wiązówki mają bardzo przyjemny miodowy aromat i wykazują działanie zbliżone do kwasu actylosalicylowego.
Jadalne są także kwiaty kłokoczki kolchidzkiej (marynowane, mają pikantny smak czosnku) i aksamitki błyszczącej (Tagetes lucida). Liście i kwiaty aksamitki (nie tej rosnącej w naszych ogródkach oczywiście) maja anyżowy aromat i są używane jako przyprawa. Wykazują też silne właściwości antybakteryjne (zwłaszcza przeciw gronkowcom) i antygrzybiczne.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
			
						
 
		
