Galeria.Dalie Stanisława cz.2
Re: Dalie Stanisława cz.2
Jednak z jakiegoś powodu została umieszczona w nowościach. Może została jakoś udoskonalona lub odnowiona, bo ma tendencję do wyradzania się. Podobnie się stało z Akitą. Poprawiono starą odmianę bo już była nieatrakcyjna, teraz na nowo jest piękna...
"Starsza" wersja Akity

A tu wersja "poprawiona"

Może nie jest tutaj tak bardzo widoczna ta różnica, ale nie mam innych zdjęć (w ostatnim sezonie dostałam sadzonkę od Stanisława, ale nie zakwitła). Wiem jednak, jak wyglądała moja "stara" Akita - w ostatnich latach miała coraz mniej płatków i zawsze widoczny był żółty środek...
Nowa ma bardziej intensywną kolorystykę, jest bardziej brązowa i ma pięknie wykształcony, zwarty kwiat.
Nie twierdzę, że taka sama sytuacja jest z Black Jackiem. Może Peter przesłał Stanisławowi nie tylko nowości.
"Starsza" wersja Akity

A tu wersja "poprawiona"

Może nie jest tutaj tak bardzo widoczna ta różnica, ale nie mam innych zdjęć (w ostatnim sezonie dostałam sadzonkę od Stanisława, ale nie zakwitła). Wiem jednak, jak wyglądała moja "stara" Akita - w ostatnich latach miała coraz mniej płatków i zawsze widoczny był żółty środek...
Nowa ma bardziej intensywną kolorystykę, jest bardziej brązowa i ma pięknie wykształcony, zwarty kwiat.
Nie twierdzę, że taka sama sytuacja jest z Black Jackiem. Może Peter przesłał Stanisławowi nie tylko nowości.
Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- alicjad31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Basiu możliwe ,że jest udoskonalona .
W końcu jakie to ma znaczenie ważne ,że wszystkie są piękne

W końcu jakie to ma znaczenie ważne ,że wszystkie są piękne

Pozdrawiam Alicja
- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Odniosę się do użytego sformułowania "wersja poprawiona" - w hodowli nie stosuje się takiego okreslenia. Jeżeli została nadana nazwa-to jest już na zawsze przypisana danej odmianie.Hodowca,stara się zachować jej cechy pierwotne w tzw. hodowli zachowawczej....
Odmiany,które są w "powszechnym użytkowaniu" przez kilka lat.........wyradzają się .Wówczas,należy zaopatrzyć się w zdrowy materiał hodowlany pozyskany z matecznika hodowcy- reproduktora.
Dalia Black Jack/nr hodowl.1914/- pod ta nazwą istnieje od 2003 r.Wyglada obecnie tak samo jak pierwowzór.......co można było udoskonalać przez 10 lat ? Mozna było prowadzić selekcję i rozmnażać najzdrowsze,najlepsze egzemplarze.
Ponizej moje tegoroczne,nie wyrodzone,nie poprawione ...z kolekcji Stanisława..

Czerwona odm.TAUM SAUK/593/ ,jasna MICK'S PEPPERMINT
Odmiany,które są w "powszechnym użytkowaniu" przez kilka lat.........wyradzają się .Wówczas,należy zaopatrzyć się w zdrowy materiał hodowlany pozyskany z matecznika hodowcy- reproduktora.
Dalia Black Jack/nr hodowl.1914/- pod ta nazwą istnieje od 2003 r.Wyglada obecnie tak samo jak pierwowzór.......co można było udoskonalać przez 10 lat ? Mozna było prowadzić selekcję i rozmnażać najzdrowsze,najlepsze egzemplarze.
Ponizej moje tegoroczne,nie wyrodzone,nie poprawione ...z kolekcji Stanisława..

Czerwona odm.TAUM SAUK/593/ ,jasna MICK'S PEPPERMINT
Przyznaję, Lodziu - nie jestem profesjonalistką w temacie dalii i ogrodu i może użyłam, i wciąż używam, niewłaściwych sformułowań.
Świetnie wyjaśniłaś temat. Liczę na więcej profesjonalnych uwag, przydadzą się tu bardzo. Osoby kompetentne są zawsze mile widziane. Ten wątek to dobre miejsce na podzielenie się wiedzą i doświadczeniem w kwestii uprawy dalii.
Twoje dalie od Stanisława piękne! Liczymy na więcej pięknych zdjęć.
Myślałam, że moje dalie się "wyradzają"... ale może to tylko błędy w uprawie. Chociaż dalie uprawiam od jakichś 15 lat to nie umiem zaradzić temu zjawisku. Dobrze, że mam Stanisława. Zawsze można poprosić go o nową karpę lub sadzonkę. I po kłopocie!
W kolejnej odsłonie dziś odmiana:
Pink Jupiter - nr 450 - półkaktusowa, liliowoniebieska, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 20 cm (bywa większa)

Świetnie wyjaśniłaś temat. Liczę na więcej profesjonalnych uwag, przydadzą się tu bardzo. Osoby kompetentne są zawsze mile widziane. Ten wątek to dobre miejsce na podzielenie się wiedzą i doświadczeniem w kwestii uprawy dalii.
Twoje dalie od Stanisława piękne! Liczymy na więcej pięknych zdjęć.
Myślałam, że moje dalie się "wyradzają"... ale może to tylko błędy w uprawie. Chociaż dalie uprawiam od jakichś 15 lat to nie umiem zaradzić temu zjawisku. Dobrze, że mam Stanisława. Zawsze można poprosić go o nową karpę lub sadzonkę. I po kłopocie!
W kolejnej odsłonie dziś odmiana:
Pink Jupiter - nr 450 - półkaktusowa, liliowoniebieska, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 20 cm (bywa większa)

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
Dziś miałam smutny dzień, bo musiałam kogoś pożegnać...
Ale wstawiam kolejne zdjęcia,gdyż po liczbie odwiedzin widzę, że zaglądacie do wątku.
Kolej na odmiany na literę S
Striped Ambition - nr 398 - strzępiasta, wiśniowo- liliowa, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 12 cm

Fotosik się dziś jakoś jąka, i nie chce ze mną współpracować... a tu przyszła kolej na jedną z Waszych ulubionych i najwyżej cenionych odmian
Spartacus - nr 11, dekoracyjna, ciemnoczerwona, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 20 cm. Urokliwa!
Chyba podoba się głównie ze względu na piękną formę kwiatu.

Ale wstawiam kolejne zdjęcia,gdyż po liczbie odwiedzin widzę, że zaglądacie do wątku.
Kolej na odmiany na literę S
Striped Ambition - nr 398 - strzępiasta, wiśniowo- liliowa, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 12 cm

Fotosik się dziś jakoś jąka, i nie chce ze mną współpracować... a tu przyszła kolej na jedną z Waszych ulubionych i najwyżej cenionych odmian
Spartacus - nr 11, dekoracyjna, ciemnoczerwona, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 20 cm. Urokliwa!
Chyba podoba się głównie ze względu na piękną formę kwiatu.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 3 sty 2014, o 05:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Piękny Spartacus choć nie przepadam za czerwonym kolorem.
Elu, to może ta bardziej przypadnie Ci do gustu? Znam już taką jedną osobę, która nie znosi czerwonych kwiatów, nie tylko dalii, wszystkich.
Smarty - nr 31 - półkaktusowa, bursztynowa z delikatną, czerwoną obwódką na brzegach płatków wys. 100 cm, śerd.kwiatu - 22 cm

albo ta:
Bergerhoff's Liebling - nr 619, półaktusowa, łososiowa, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 14 cm

Smarty - nr 31 - półkaktusowa, bursztynowa z delikatną, czerwoną obwódką na brzegach płatków wys. 100 cm, śerd.kwiatu - 22 cm

albo ta:
Bergerhoff's Liebling - nr 619, półaktusowa, łososiowa, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 14 cm

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
- Przemekt23
- Od: 13 gru 2013, o 19:36
Każda odmiana dalii ma mnóstwo uroku spartacus znakomita smarty również cudna. Odmianę Spartacus zamówiłem właśnie od Pana Stanisława mam nadzieję, że do mnie przybędzie wiosną:)
Kolej na jedną z piękniejszych dalii w kolorze lila
Sir Alf Ramsey - nr 90 - dekoracyjna, liliowa z białym, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 25 cm

I wymarzona przez wszystkich
Tartan- nr 420 - wg mnie dekoracyjna, ale często uważana za półkaktusową, ciemnofioletowa, białe pasy, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Tartan często jest mylony lub zastępowany przez bardzo podobną mu odmianę Contraste, której zdjęcia zamieszczam poniżej. Kolorystyka identyczna, białe zabarwienia występują na końcach płatków

lub
Deuil Du Roi Albert

Na zakończenie tej prezentacji w roli przerywnika parę zdjęć z ogrodów hodowlanych i ozdobnych z Francji i Belgii

Sir Alf Ramsey - nr 90 - dekoracyjna, liliowa z białym, wys. 110 cm, śred. kwiatu - 25 cm

I wymarzona przez wszystkich
Tartan- nr 420 - wg mnie dekoracyjna, ale często uważana za półkaktusową, ciemnofioletowa, białe pasy, wys. 140 cm, śred. kwiatu - 18 cm

Tartan często jest mylony lub zastępowany przez bardzo podobną mu odmianę Contraste, której zdjęcia zamieszczam poniżej. Kolorystyka identyczna, białe zabarwienia występują na końcach płatków

lub
Deuil Du Roi Albert

Na zakończenie tej prezentacji w roli przerywnika parę zdjęć z ogrodów hodowlanych i ozdobnych z Francji i Belgii

Pozdrawiam
Barbara
Barbara
-
- 10p - Początkujący
Tak nie lubię czerwonych kwiatów szczególnie szałwi w tym kolorze.Moje dalie są żółte,białe,wrzosowe,różowe i pomarańczowe.Chciałabym mieć Odo,Tartan i Judy Meggos,choć ta ostatnia to "marzenie ściętej głowy"...
- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Witajcie
Ja nie przepadałam za żółtymi .
To właśnie pierwsze dalie od p Stanisława sprawiły , że je polubiłam , wśród nich była jedna żółta piękna ,która zachwycała wszystkich moich znajomych i mnie oczywiście
Także wszystko przed wami 

Ja nie przepadałam za żółtymi .
To właśnie pierwsze dalie od p Stanisława sprawiły , że je polubiłam , wśród nich była jedna żółta piękna ,która zachwycała wszystkich moich znajomych i mnie oczywiście

Pozdrawiam Alicja
-
- Od: 7 kwie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja z kolei nie lubię dalii nakrapianych, mogą być dwukolorowe ale w zdecydowanych barwach.
Każdy ma swoje gusta, no i dobrze
Każdy ma swoje gusta, no i dobrze

Marta
-
- 10p - Początkujący
- Lipien
- 500p
- Od: 21 lis 2012, o 08:38