Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.6

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.6

Post »

Jeśli nasiona mają być do wysiewu, to takie oblepienie w niczym nie przeszkadza, ja takie suszę i wschodzą bardzo dobrze.

Te pęknięcia chyba nie są cechą tej dyni, bo mam sporo jej nasion oryginalnych węgierskich kupionych na przyszły rok i są normalne. Może w dojrzałych dyńkach już tego nie będzie.

Jestem bardzo ciekawa Twojej oceny smaku i plenności, przydatności kulinarnej tej odmiany :D
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Dzięki za odpowiedź ;:180
Ziarka do zjedzenia , na nasionka mam przeznaczoną inną dyńkę , ta na bank jest ok .
Z krzaka miałam 3 sztuki tak po 4.50 kg jedna, jak dla mnie wystarczająco dużo :lol:
Tak wyglądała po przekrojeniu
Obrazek

Ciemny pomarańcz , bardzo słodka z dużą ilością nasion , na pewno bardzo twarda zbita , sucha . Połowę skroiłam na dżemik , druga połowa będzie podzielona na sernik , placuszki i kawałek do upieczenia .
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pięknie wygląda ;:36 , też lubię taką wielkość owocu, kolorek niesamowity, suchy miąższ. Powinna się dobrze przechowywać. A w smaku jest kasztanowa czy bardziej owocowa, dyniowa?
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja trochę z innej beczki. Otóż mam problem z obraniem dyni.Pierwszy raz posiałam jakąs odmiane bezłupinową. Pestki są ok, miąższ też ale obranie z łupiny to istna gehenna- skórka jest twarda dosłownie jak drewno.
Macie jakieś sekretne sposoby?
Pozdrawiam, Marta.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Takie twarde dynie piekłam w piekarniku po wcześniejszym wyjęciu nasion. Wtedy można wygarnąć miąższ łyżką.
Teraz już pestkowych nie uprawiam m.in. ze względu na twardą skórę.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam rozumieć,że twarda skóra to cecha danej odmiany, czyli są jakieś dynie o normalnej łupinie?
Pozdrawiam, Marta.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, np. dyni Hokkaido wcale nie trzeba obierać bo jej skórka mięknie podczas obróbki termicznej.
Poczytaj wątek, jest tu sporo opisów rozmaitych odmian, mają różne smaki i nadają się do rozmaitych potraw. Oprócz tego świetnie się przechowują i można z nich korzystać całą zimę.
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję! ;:196
Pozdrawiam, Marta.
x-ja
---

Post »

aria pisze:... A w smaku jest kasztanowa czy bardziej owocowa, dyniowa?
W smaku delikatna , dyniowata to moje odczucie i córy . Czekam na ocenę innych osób które miały ją u siebie bo mam nadzieję , że ktoś jeszcze ją siał :lol:
Od siebie mogę jeszcze dodać to , że nie jest twarda a ch....ie twarda :roll: zaczynałam od drobnej kostki a skończyłam na sporych kawałkach bo ręce odmawiały posłuszeństwa . Ciekawa jestem ile czasu zajmie gotowanie jej . Niedawno kroiłam Australian Butter i ani obieranie ani krojenie nie sprawiało problemu a i dżemik wyszedł ok . Ja w każdym razie z niej zrezygnuje , jest tyle fajnych bezproblemowych po co mam się nad nią modlić :lol: .
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hm, to szkoda, że taka twarda, bo ja też tego nie lubię ;:185
Australian Butter jest pyszna i łatwo się obiera miałam ją w tym roku.
x-ja
---

Post »

To znowu ja do znudzenia :wink:
Jestem mile zaskoczona chodź zdania na temat tej dyni nie zmieniam ,nadal jej nie chcę :roll: ugotowała się szybciej niż Australian Butter chodź tamta o niebo miększa no i nie muszę już blenderować bo rozgotowała się na jednolitą masę , no ja już nic nie kumam :roll: dżemik cud kolorek , smak też ok ;:oj jutro wstawię zdjęcie obu dla porównania .
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

tija aż mi się przypomniało jak lata temu kabaczki (jakiś gatunek przekazywany od rolnika rolnikowi) miały taką skórkę, że brat je brzeszczotem lub siekierą rozdzielała na kawałki przez robieniem z nich czegokolwiek.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Kilkanaście lat temu ze skorup po wyrośniętych,dojrzałych patisonach miałem zrobione"słoneczniki",pięknie wyglądały w wysokim wazonie w rogu pokoju.
x-ja
---

Post »

Alyaa nie strasz mnie :lol: mam dwie 20 kg i jak one będą miały taką twardą skorupę ;:145 Jedną z ich jest Red Warty Thing gdzie w opisach jej ciężar to 10-12 kg a moja ma 19 ;:oj i to będzie ciekawe , piszą o grubej skorupie ale nic na temat twardości :roll: na pewno Bleu de Hongrie nadaje się do rzeźbienia .
Obiecane fotki dla porównania dżemiku z obu dyń

Australian Butter dżemik robiłam z białą porzeczką
Obrazek

Bleu de Hongrie dżemik z cytrynami ...za oknem ciemnica więc zdjęcie nie teges , dżemik powinien być ociupinę ciemniejszy .

Obrazek

Muszę przyznać , że Australian Butter jest delikatniejsza w smaku , ta druga bardziej wyrazista czego ja za bardzo nie lubię .
Do tej pory najbardziej smakowała mi White swan acorn , nie wiem jak dżemik ale to jeszcze przede mną . Wysadziłam 12 odmian , wypróbowałam dopiero 3 , mam nadzieję że będzie jeszcze z czego wybierać .
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wypróbujcie dżem z dodatkiem żurawiny pół na pół albo 1/3 żurawiny. Dynia starta na grubej tarce. W dżemie wcale nie wyczuwa się dyni - robi za wypełniacz a żurawina traci ostry smak. Pycha ;:65 .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”