Moje doniczkowe - sucholubki i inne :)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje doniczkowe - sucholubki i inne :)

Post »

obaran pisze:
Żanetko , zabrałam się wczoraj za tą nową sansevierię i ją rozsadziłam do nowego podłoża, jeden człon z "dzidziusiem" poszedł do osobnej doniczki, udało się wydłubać praktycznie cały torf. O tyle o ile z zewnątrz był torf to w środku między korzeniami - a w sumie może jak roślina rosła kiedyś w małej doniczce tak było - było coś dziwnego, jakby jakieś wióra czy trociny.....W każdym bądź razie torf był mokry i miałam wrażenie, że jak ścisne jak gąbkę to poleci woda, a toto coś w środku przy bryle korzeniowej - było całkiem suche.
Właśnie dlatego należy zawsze przesadzić roślinę po kupnie w supermarkecie. Torf, jak wyschnie, nie wchłania już wody i dlatego można powiedzieć, że roślina miała mokro wokół, a nie tam, gdzie potrzebuje. To coś "suche" to mogły być albo wióry jakieś dodane do podłoża, albo po prostu najzwyczajniej wysuszony torf. Dobrze, że się za nią wzięłaś, teraz sobie spokojnie będzie rosła. Tylko nie podlewaj tuż po przesadzeniu - daj korzeniom teraz odpocząć i ewentualnie za kilka dni lekko podlać. :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

Siedzą sobie na razie w suchym podłożu :wink: Myślę, że gdzieś z tydzień poczekam z podlaniem - chyba wystarczy? ;) Miały jednak niewielki system korzeniowy i mimo, że było mokro w doniczce to bryła korzeniowa gdzieś do połowy wysokości od dołu była wilgotna ;)
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tydzień to minimum, najlepiej dwa. To jest roślina, która znacznie łatwiej znosi przesuszenie niż zalanie korzeni - to drugie ją po prostu zabija. Brzmi okrutnie, ale prawdziwie. To jedyny chyba minus sansewierii, że są właśnie tak wrażliwe na przelanie i przemoczenie. i niech sobie zdrowo rośnie :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie co prawda sansevierie nie porywają, ale ta karmona jest naprawdę świetna, ma swój urok, który bardzo lubię ;:108 a jak ona kwitnie, bo nawet nie wiem? Poszukałam w necie ale nic sensownego nie znalazłam oprócz jednego zdjęcia białego kwiatka nieco podobnego do tych, które mają hoje - to takie?
Jest naprawdę fajna :)
Aaa jeszcze jedno pytanie ;:306 kiedy mniej więcej zaczęłaś przycinać gałązki fikusa?
obaran
200p
200p

Post »

Ficusa zaczęłam przycinać gdzieś rok po tym jak ukorzeniłam ;) W chwili pobrania szczepki gałązka była hmm coś długości 10cm mniej więcej. Myślałąm żeby go trochę radykalnie przyciąć w tym roku, ale jakoś nie mogę się zdecydować co wyciąć :roll:

A karmona tak, ma takie drobne białe kwiatki - gwiazdeczki :) Ze środka wystają pręciki. Mi nigdy nie owocowała, stoi cały czas w domu. Zresztą nawet nie wiem czy owady w naszym klimacie jakieś ją zapylają - nie interesowałam się tym ;)
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Forum uczy - nie wiedziałam, że jest coś takiego jak karmona :D
obaran
200p
200p

Post »

Ano jest ;) Tylko nie mogę znaleźć innego zdjęcia karmony niż w jakimś stylu bonsai ;)
mieszanka 1000
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 wrz 2013, o 17:01

Post »

Piekne roslinki-bardzo zadbane :) ;:63 ;:63 ;:63 ;:63 ;:63
obaran
200p
200p

Post »

Cieszę się, że roślinki podobają się :)
Vilya
100p
100p
Od: 13 cze 2013, o 22:17

Post »

Przeglądając te nowe posty nie tylko obejrzałam kilka ładnych zdjęć roślin, ale dowiedziałam się także paru ciekawych rzeczy :tan
Ja swoją S. cylindrica również kupiłam w Biedronce, z tym, że przesadzając porozdzielałam te liście do kilku nowych doniczek z przekonaniem, że za przykładem innych gatunków szybko mi wybujają i się zagęszczą. A teraz wydaje mi się, że to nie był najlepszy pomysł, skoro mogą się nie palić do wzrostu :P
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalko, jak pisałam wcześniej, może z tym być różnie, jednak praktyka pokazuje zdecydowanie powolność wzrostu. Moim zdaniem dobrze, że powsadzałaś w osobne doniczki. Cylidrica jest wdzięczna do tworzenia kompozycji, będziesz miała jak znalazł gdy się wszystkie chwasty rozrosną :D
Spis moich wątków
obaran
200p
200p

Post »

Nawet i ja myślałam troche nad rozsadzeniem, ale z braku miejsca i doniczek poszły tylko w większą ;) Będę się martwić jak coś tam innego zacznie wystawać z ziemi :)
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

:wit Agnieszko
Zajrzałam do Ciebie, bo choc sama niewiele mam sucholubków to jednak wiele z nich bardzo lubię i chętnie podziwiam
u innych. ;:108
Masz bardzo ładne roślinki z rodziny gruboszowatych i zdecydowanie należą im się ;:138
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
obaran
200p
200p

Post »

A (nie) dziękuję :D Mam na "liście chciejstw" jeszcze trochę różnych crassulowatych, ale to już nie w tym roku ;) Musze namówić mojego M żeby zrobił mi jakąś ładną półeczkę/stojak - bo mam lukę za segmentem przy południowym oknie którą trzeba zagospodarować ;:224
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

O tak, trzeba koniecznie ;:306 tak się właśnie rozwija ta choroba, podstępnie zapełniając cały dom!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”