Im woda cieplejsza tym większe pH, bo pod wpływem temperatury uwalnia się CO2 z wody, który jest naturalnym zakwaszaczem.

Jestem dzisiaj potwornie zmęczony bo wysłałem, ...aście ton swojej borówki na eksport, więc nie mam weny, ale nie dostaniecie przepisów, tylko zasady przerobu borówki aby przetwory zachowały wszystkie walory zdrowotne i borówkowy aromat i na tych zasadach oprzecie swoje przepisy w/g własnego gustu.badylarz pisze:A czy jest jakiś wątek o borówkach w którym jest coś o zagospodarowaniu nadmiaru tych fioletowych owoców? Może jakieś przetwory? Pomóżcie, bo mnie żona z nimi z działki wygoni a przy Waszej pomocy będzie miała co robić i ja będę miał spokój.
Pozdrawiam wszystkich borówkowo zakręconych.
badylarz pisze: A czy jest jakiś wątek o borówkach w którym jest coś o zagospodarowaniu nadmiaru tych fioletowych owoców?
Zanim edicool wrzuci zasady to ja gdy mam nadmiar owoców to robię z nich po prostu dżem przy użyciu Żel-fix'u 3:1 .edicool pisze:, ale nie dostaniecie przepisów, tylko zasady przerobu borówki aby przetwory zachowały wszystkie walory zdrowotne i borówkowy aromat i na tych zasadach oprzecie swoje przepisy w/g własnego gustu.
Witaj, no i super cieszymy sięagnieszka7855 pisze:U moich rodziców są 3 krzaczki borówek. Jak na razie malutkie, ale owoce są przepyszne i nawet troszke ich jest. Aby jak najszybciej urosły