Ludisia discolor

Awatar użytkownika
-leila-
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 paź 2007, o 20:53

Post »

Witam!
Ja też mam ludwisię, pięknie kwitła ..... Ale ostatnio złamałam ją przy przestawianiu. Właśnie prześledziłam Wasze doświadczenia z tym pięknym kwiatkiem. Zgodnie z waszymi zaleceniami posadzę, ale niestety muszę w nową doniczkę.
Mam mieszaninę torfu, kory sosnowej, węgla drzewnego i czipsów kokosowych, oczywiście zrobię drenaż z keramzytu. Mam nadzieje, że wszystko dobrze wymyśliłam. :oops: Nie chciała bym zmarnować mojej ludwisi .........
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 5 cze 2006, o 12:31

Post »

Moja ludisia, prezentowana na początku i nie niepokojona postanowiła chyba się rozrastać :) Wypuszcza takie coś i wydaje mi się, że jest to nowy pęd :) Mylę się?
Obrazek

A odkryłam to gdy postanowiłam ją przesadzić. Mam wrażenie, że teraz to lepiej jej nie ruszać?

Tak nieco nie na temat ale nie chcę zakładać nowego wątku. Mam pytanie do Jovanki. Dzisiaj kupiłam takiego storczyka.

Obrazek

Jest to nasz rodzimy storczyk. Kupiłam na placu pod nazwą kukawka. A jak nazywa się naprawdę?
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
moje zielone cz.1 i moje zielone cz.2
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

poszukaj pod dactylorhiza majalis-storczyk szerokolistny..albo stoplamek..
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To nie jest Kukawka Orchis militaris.

Tak sądze ,kukawka ma liście zielone ,błyszczące,generalnie gatunek jest na naszych terenach zagrożony wyginięciem..

Problem z identyfikacją i przypisaniem nazwy nie jest margianalny.
Akurat wśród tych naturalnych sa storczyki ze stanowisk"wapiennych"--->do nich należy m.in.kukawka.
Inne wymagaja błotka, i b.kwaśnego podłoża.
I tu jest cały klucz do identyfikacji ,aby nie popełnić błędu.

Prawdopodobnie może być to Dactylorhiza ,moze majalis ? .Ostatnio spotykana w sprzedaży sadzonkowana w doniczki.
Jest kilka storczyków z takim *rysunkiem* na liściach.
Pooooooooooooooooczekamy pewnie na kwiaty, dla rozstrzygnięcia *CO JEST CO*

Dla przeglądu podaję stronę- warto zapoznać się z naszymi rodzimymi cudami natury-

Większość podlega gatunkowej ochronie i z tego ,ze są w naszym kraju, powinnismy być dumni.

http://www.polskie.storczyki.org.pl/gatunki.php?lng=lat

Pozdrawiam J ;:76 VANKA
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Przeglądałam nieco stron ale w 100% nic mi nie pasowało. Zatem czekamy aż zakwitnie :) Oczywiście natychmiast wkleję zdjęcie.
Mam pytanie. Ja go posadzić? Dysponuję doniczkami lub skrzynkami na balkonie. Pomyślałam, że może posadzić między ziołami?
Naprawdę chciałabym go utrzymać :) I Jovanko masz absolutna rację, powinniśmy być dumni, że u nas są. Ja jestem :P
Jeśli zablokowało się - pchaj na siłę. Jeśli się rozleci, to znaczy, że i tak wymagało wymiany.
Awatar użytkownika
Józef
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

AlfaXIII pisze:Przeglądałam nieco stron ale w 100% nic mi nie pasowało. Zatem czekamy aż zakwitnie :) Oczywiście natychmiast wkleję zdjęcie.
Mam pytanie. Ja go posadzić? Dysponuję doniczkami lub skrzynkami na balkonie. Pomyślałam, że może posadzić między ziołami?
Naprawdę chciałabym go utrzymać :) I Jovanko masz absolutna rację, powinniśmy być dumni, że u nas są. Ja jestem :P
myślę że możesz śmiało posadzić do gruntu.Moje kukułcze stadko spokojnie zimuje i rozrasta się..potrzebuje tylko dużej wilgotności podłoża...
Obrazek
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Józefie... z przyjemnością posadziłabym w gruncie. Jest tylko jeden maleńki problem. Nie mam nawet kawałeczka gruntu... poza tym wsypanym do doniczek i skrzynek balkonowych ;)
Zatem muszę znaleźć metodę posadzenia go w skrzynce lub doniczce. No i pomysł na zimowanie.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jovanko... zaczyna kwitnąć. Może teraz uda się go nazwać? :)

Obrazek Obrazek

Ps. Może jednak popełniłam błąd wrzucając w wątku o ludisii ten storczyk? Myślę, że można by rozdzielić te wątki (i tu prośba do moderatorów). Komuś też mogą się przydać informacje tutaj zawarte.
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

szukając swojego storczyka trafiłam na taka stronkę. Warto popatrzeć :)
http://www.photomazza.com/spip/article. ... rticle=113
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Może teraz uda się określić co to za jeden?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Witaj ! Według mnie, to jest objęty w Polsce ścisłą ochroną - Dactylorhiza majalis
inne nazwy: Stoplamek szerokolistny, Kukułka szerokolistna
Śliczny jest. Również te liście w plamki ;:333

Pozdrawiam, Joanna :wink:
Awatar użytkownika
AlfaXIII
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O! To, to :) Dzięki Joanno za pomoc :)
Teraz muszę poczytać jakie warunki mu zapewnić.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Dobrze, gdyby jeszcze potwierdziła Jovanka :) !
Awatar użytkownika
kinia22
500p
500p
Od: 31 sty 2009, o 16:16

Ludisia discolor

Post »

Witam, dostałam Orchidee Ludisia discolor nigdy nie miałam storczyka i nie znam sie na ich uprawie :? mam problem nie wiem dlaczego żółkną mu liście? Może ktoś z was mi pomoże :)

Obrazek
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Poczytaj tutaj moze cos znajdziesz dla siebie ciekawego http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=ludisia
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”