Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cukinia - uprawa cz.2
Właśnie wróciłam z urlopu i moje cukinie osiągnęły gigantyczny rozmiar. Teraz na pewno nadają się na wyłuskanie nasionek i mam do Was pytanko.. Jak suszycie nasiona, tak by przetrwały do nastepnego sezonu?
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Ja w ubiegłym roku suszyłam na takiej siatce/kratce z drobnymi oczkami. Stała sobie przy piecu CO. Nasionka szybciutko wyschły.
Mam na imię Ilona...
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Witam
Ja położyłam na tacce na parapecie okiennym i wyschły, ale nie wiem czy dobrze bo robiłam to po raz pierwszy. Trochę się po wywijały do góry. Teraz włożyłam do papierowej torebki niech doschną.
Ja położyłam na tacce na parapecie okiennym i wyschły, ale nie wiem czy dobrze bo robiłam to po raz pierwszy. Trochę się po wywijały do góry. Teraz włożyłam do papierowej torebki niech doschną.
- Dziunia87
Ja swoje pierwsze suszyłam na gazecie i jak pierwszą wilgoć gazeta wchłonęła to przekładałam je na nową suchą, ale tak mi jakos dziwnie wyschły, że wydają się takie płaskie w środku i nie wiem czy to dobrze......
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Nasiona zawsze wrzucam do naczynia z wodą, wszystkie puste nasionka pływają na wierzchu. Zostawiam do suszenia tylko te co utonęły. Rozkładam je ma talerzu, który stawiam na parapecie okiennym. Zawsze są dobrej jakości.
-
- 100p
- Od: 27 kwie 2013, o 15:05
Wielkie dzięki Jarson. Ja mam wrażenie, że wszystkie są takie płaskie. Urządziłabym się na przyszły rok. Mam więc szansę się jeszcze poprawić i zrobić tak jak Ty.
Pozdrawiam
Roma
Pozdrawiam
Roma
- Dziunia87
Patent prosty i logiczny
ale dopiero wtedy jak się o nim usłyszy hehe
Dziękuję za podpowiedź

Dziękuję za podpowiedź

- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Żadne moje dynie nie będą do niczego, nawet ozdobne. Natomiast zerwałem Astrę Polkę teraz po przymrozkach, i mam nadzieję, że się nadaje do jedzenia mimo że jest jasno zielona a ma być ciemna.
pozdrawiam, Gunnar
- DorkaS-66
- 500p
- Od: 27 maja 2011, o 08:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przy metodzie Jarson pamiętajcie o dokładnym wysuszeniu (papierowy ręcznik) nasion po wyjęciu z wody. Zmarnowałam pierwszą partię nasion, bo położyłam mokruteńkie na talerze.
DorkaS.
"Barbam video, sed philosophum non video."
"Barbam video, sed philosophum non video."
- renzal
- Od: 13 maja 2011, o 12:33
Ja już najchętniej siałabym na przyszły sezon
Zawsze ogarnia mnie ta ochota już na jesieni i o niczym nie mogę myśleć zimą
Ja po prostu najbardziej lubię ten etap, kiedy wschodzą pierwsze kiełki i zachwycam się liścieniami.
Muszę chyba pojechać na leczenie. 

pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja
)Nadzieja umiera ostatnia...
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja

- Georginia
- Od: 10 lis 2009, o 16:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Poczytałam sobie o uprawie cukinii i nabrałam ochoty na jej uprawę.Tylko trochę miejsca dla niej znajdę.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Witajcie. Mi cukinia smakuje najbardziej taka ciemnozielona z podłużnymi paskami jasnymi - kupiona z 2 lata temu (nasiona) w markecie. Teraz te co najczęściej się sadzi to już nie to samo dla mnie. Ale cukinia zapiekana w piekarniku - pycha ;)
Georginia sadź - nie pożałujesz
W tym roku miałam tylko 2 krzaki a trochę ich było 
Georginia sadź - nie pożałujesz

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja w tym roku miałam trzy gatunki:
- NN z nasion pobranych z owocu który dostałam. Podobna do Astry, krzak średniej wielkości
- Costata Romanesco - bardzo duży krzak, duże liście na długich ogonkach, najmniej podatny na mączniaka. Owoc smaczny, ale ma wyraźne wypukłe żebra i ciężko się go obiera (jak duży)
- Striato d?Italia - krzak średni, owoc bardzo smaczny i nawet dużych nie trzeba obierać ze skórki (miękną przy gotowaniu). Niestety bardzo podatny na mączniaka
- NN z nasion pobranych z owocu który dostałam. Podobna do Astry, krzak średniej wielkości
- Costata Romanesco - bardzo duży krzak, duże liście na długich ogonkach, najmniej podatny na mączniaka. Owoc smaczny, ale ma wyraźne wypukłe żebra i ciężko się go obiera (jak duży)
- Striato d?Italia - krzak średni, owoc bardzo smaczny i nawet dużych nie trzeba obierać ze skórki (miękną przy gotowaniu). Niestety bardzo podatny na mączniaka

-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Oj te moje to tez podatne na mączniaka, ale opryskiwałam i dzięki temu aż do przymrozków się uchowały (nawet miały maleńkie cukinie, ale te już nie zdążyły zmarznąć). Muszę poszukać opisów odmian, chociaż z kupnem to będą pewnie "cyrki". Ja najbardziej lubię cukinie trochę twardsze. W tym roku robiłam leczo kolorowe: kabaczek, cukinia, patison biały i żółty. Oprócz smaku wyglądało wyśmienicie.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
U mnie mączniak w tym roku rozłożył cukinie na łopatki. Na szczęście już wtedy, gdy przetwory były porobione. Na przyszły rok jednak postaram się zapobiegać.
Mam na imię Ilona...