Kolejne lato w wiejskim ogrodzie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Kolejne lato w wiejskim ogrodzie

Post »

Aniu ja mam sporą część ogrodu ogrodzoną, a za ogrodzeniem tzw pole i tam posadziłam maliny a i są inne drzewka krzewy. Myślałam o postawieniu ogrodzenia leśnego, ale zrezygnowałam i mam nauczkę. Ogrodzenie musiałoby być szczelne, bo one wykorzystają każdą lukę. Posadziłam rok temu patyki wierzby, ale było sucho i się nie przyjęły :(
Różo miło mi że mnie odwiedziłaś, a nasturcję będziemy rozpowszechniać, bo jest atrakcyjna!
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Wiem doskonale :D Dopóki nie będziesz tam miała ogrodzenia, nie ma sensu nic sadzić. Już wiedzą, że jest co jeść i będą wracać...
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marysiu!...staram się dotrzymać Ci kroku...i nie wychodzi mi...zawsze gdzieś się zgubię.
...ale już jestem! ;:168
Kolekcja żurawek powalająca, a róże urzekają swoim pięknem.
Szkoda roślinek poniszczonych przez sarny, właśnie byłam dzisiaj u znajomego, który też ma ogród zniszczony przez sarny...tuje podstrzyżone na taką wysokość, na jaką sięgnęły...a trzmieliny objedzone do korzenia. U niego okazał się za niski płot.
Pozdrawiam serdecznie! ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
halinowska
200p
200p
Od: 16 wrz 2010, o 23:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu! Już od pewnego czasu spodziewałam się, że lada moment założysz nowy wątek. Dzisiaj musiałam wyjechać na kilka godzin, a tu myk i już kilka stron . I fajnie. O ogrodzie nie będę pisać, bo przecież z jakiegoś powodu codziennie Cię odwiedzam, ale szczerze mówiąc coraz bardziej przekonuję się, że tak naprawdę dla mnie najważniejsi są ogrodnicy. Serdeczności. Halina.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Marysiu, bardzo podobają mi się te chabry ;:oj
Donoszę, że zebrałam polne w sobótki i za twoim przykładem już ususzyłam na zimową herbatkę :D
Sarenki lubię na odległość. Jako kierowca pokonujący sporą część trasy do pracy przez las w godzinach porannych lub wieczornych miałam z nimi spotkania ;:202 W ogrodzie też potrafią narozrabiać :evil: . Szkoda malin.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Aniu masz rację i dlatego coraz więcej cennych roślin sadzę w ogrodzeniu :lol:
Bogusiu tak to na naszą pracę czyha z każdej strony jakiś amator czyjejś pracy. Jak nie robaki, to ślimaki, nornice i wielkie sarny i jelenie, ale i ptaki też już czekają żeby owoce dojrzały i zaczerwieniły się i zacznie się zmasowany atak i co my biedni możemy :?: wyższe ogrodzenia , straszydła coraz to nowe. Do stracha z ubiegłego roku już się przyzwyczaiły i traktują go jak drzewko - tylko patrzeć jak go zaczną obgryzać ;:306 ;:306 Bogusiu zawsze się gdzieś znajdujemy ;:196
Halinko jak miło z Twojej strony, że bywasz u mnie może kiedyś mnie odwiedzisz w realu i zobaczysz jak naprawdę wygląda mój ogród? Pozdrawiam cieplutko!
Justynko nasuszyłam chabrowych płatków na zimę bo to poprawia spojrzenie, a wiemy że ulubione zajęcie forumowców to wgapianie się w ekran i ono źle działa na to spojrzenie ;:222
Mam nadzieję, że spotkanie nie było bezpośrednie tylko wzrokowe, u nas też sarenek dużo i na drogach i w lasach a polne podchodzą pod sam dom. Obok mam kompletny nieużytek z wysoką trawą i nie raz uciekały w ostatniej chwili - to jest miłe, ale w ogrodzie ich nie chcę ;:185
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

To na ostrość widzenia będę popijała w zimowe wieczory zaraz po % z kwiatu czarnego bzu (na rozgrzewkę).
Niestety kilka razy mało brakowało ;:202
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A ostrość się zacierała? ;:306 ;:306 ;:304
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marysiu, melduję się w nowej odsłonie :wit
Żurawki do mnie nie przemawiają, ;:170 ale chabry owszem ;:170
Róża nn na pierwszych zdjęciach wygląda jak Pomponella :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Kasiu ! i żurawki mają swój urok :lol: a czy Pomponella nie powtarza kwitnienia, bo taką informację miałam od Danusi. Podoba mi się ten wściekły róż - drugiej takiej nie mam ;:306
A chabry mnie zauroczyły tylko, że są jednoroczne, ale rozsadę robi się łatwo i szybko kwitną ;:215
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

No i znowu rośliny jak z ogrodu botanicznego: o istnieniu części nawet nie wiedziałam ;:224 Chabry prześliczne są i pewnie by się ładnie z różami komponowały... ale najpiękniejszy widok bezkresnych pól!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pati trochę z różami nie bardzo, bo chabaź jest wysoki a kwiatuszek malutki no i przy deszczu się kładzie, a kiedy w Polsce nie było deszczu ;:306 , ale nasionka będą bo są śliczne i łatwe w uprawie.
Bezkresne pola ale właściwie mają kreski dlatego go wkleiłam, bo do tego uporządkowanego widoku jest mój ugór ;:306
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

..... kolejne cudowne kolorki chabrów ;:oj Marysiu wysiewałaś mieszankę nasion ???
Wspaniała kępa złocienia, mój niestety po podziale całkowicie przepadł....
Czytam Marysiu, że masz wielu amatorów swoich roślinek...... to niestety dodatkowe ,,uroki,, mieszkania w tak pięknym miejscu... Cudowną przyjemnością jest podpatrywanie takich dzikich gości.... tylko szkoda, że cierpią na tym roślinki.....
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak Agnieszko życie blisko natury niesie nie tylko miłe wrażenia ale i takie!
Tak, chaberki to była torebka nasionek i prawie każdy kwiatuszek jest inny i to jest ciekawe. Wysiałam je dlatego bo kupiłam z bylinowych chabra, który miał być biały a okazał się być niebieskim bardzo je lubię ale mam ich mnóstwo i chciałam mieć inny kolor. Widziałam jeszcze u Lidzi takiego prawie czarnego i mam zamiar kupić (mam nadzieję, że nie okaże się być znowu niebieskim ;:306 )
Złocień kupiłam w tym roku na placu u mojego ulubionego sprzedawcy i na zdjęciu był taki wielopłatkowy i może nie wygląda identycznie, ale jest ładniejszy od zwykłego który u mnie jeszcze nie zakwitł. Poza tym kępa jest niższa i zwarta.
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Róża nn od Danusi przeokropnie mi się podoba :) Kolory Twoich chabrów to niekończąca się niespodzianka :) U mnie żeruje zając ale wielkich szkód nie poczynił. Siatka leśna jest rzeczywiście skuteczna na sarenki. Łosie już potrafią ją wywalić, jak znajda coś smakowitego.
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”