Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Post »

Olu-znoszę bo muszę,innego wyjścia nie ma,w pracy trudno wytrzymać obecne plus 34 i prawie całkowity brak przewiewu.Hoye mi czerwienieją.Podobno pracodawca ma zapewnić wodę....
Wczoraj zdecydowałam się jednak rezerwę strategiczną deszczówki użyć.Dziś wieczorem będzie noszenie wody z II piętra konewkami.Podobno najtrudniejszy dzień przed nami czyli jutro.Początek przyszłego tygodnia egzamin ustny,oby jak najwięcej było zwolnionych!Praktyka jak zwykle 1-13 lipca plus 2 dni na poślizg w oddaniu kompletnych prac.
Chciałabym udać się na połów/wyszukiwanie otoczaków na ścieżkę.Na razie ogłosiłam,że chętnie przyjmę,ale nikt nie woła.
U mnie już wieczornice zawiązały strączki,kuklik przekwitł,niebawem rozkwitnie się dzwonek brzoskwiniolistny i stary rdzawy liliowiec,nie mam kompleksów na wypielęgnowanym klombie przed Muzeum Czapskich liliowce na tym samym etapie.
Kwitnie lipa.Czereśnię objadły ptaki,ja znajduję tylko pestki.Owoce i tak by były bardzo ryzykancko dostępne.
Wyniosłam do piwnicy wysuszone uprzednio(14 dni?)wykopane cebulowe,wykopałam czosnki ozdobne do wysuszenia,ogólnie ogarnęłam,podlałam,bo burza tylko "wisi w powietrzu",wyniosłam obie żaby na miętowisko,zegar słoneczny i amforę na skalniak,zasadziłam drugi raz wykopaną przez psa sąsiadów ostróżkę,zasypałam dół który mu się radośnie wykopał i usunęłam co wydalił sztuk trzy.
W pracy mam radosną niespodziankę ślicznie zakwitła stara kliwia pomarańczowa ta jeszcze mojej babci Luty,a hoja multiflora,rozwija trzecie piętro kwiatów.Kerri rozwinęła na pełną wielkość kolejne liście.Naleśnikowa ma długi pęd i na nim listeczki.
Jakby się ze dwa trzy stopnie ochłodziło.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewo wyobraź sobie, że książka już jest u mnie. ;:138 Pan z wydawnictwa osobiście mi ją przywiózł do domu i zwrócił mi 14 zł zapłacone za kuriera. Takie momenty przywracają mi wiarę w ludzi ;:oj Wyrywamy sobie ją teraz z W. :D
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuzanno-Bardzo się cieszę i że tak szybko i że zwrot kosztów kuriera skoro nie najęty pracownik dostarczył a właściciel.
Dla niewtajemniczonych ,bo nie zaglądających do obu wątków naraz- znalazłam Zuzannie analogie a chyba raczej pierwowzory jej drewnianej werandy i chronologicznie byłoby to tak:meczet w Kruszynianach,plebania w Hannie,budownictwo ludowe Podlasia oraz książkę: Jarosława Szewczyka Ludowe zdobnictwo domu na Podlasiu naprawdę bogato ilustrowaną i dostępną drogą wysyłkową.
Czeka nas kolejny upalny dzień,a zapowiadana burza po 21.00 nie nastąpiła,odwiało,ktoś ją przejął?Dobrze mogą się czuć jedynie rozchodniki okazałe na skalniaku w półcieniu.
Dziś przybędą kamienie z okolic Ojcowskiego Parku Narodowego!
Liliowiec rdzawy,kocimiętka Fessena,bluszcz,trójklapowiec
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Judyto-bardzo się cieszę,że przycięłam po kwitnieniu forsycję i bez,bardzo ładnie już odrastają młodą zielenią,są uformowane.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

No i jak tam, popadało ?
U mnie tylko ochłodziło się nieco, ale dobre i to.
Może jutro popada albo w nocy bo pochmurno cały czas.
Bluszcz się ukorzenia w doniczkach, do jesieni powinien się nadawać do posadzenia. :uszy
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro-spadło parę wielkich gorących kropli gdy w południe wracaliśmy od weta(2 zastrzyki),nie podlało absolutnie nic,powietrze ciężkie duszące.Minimalnie niższa temperatura.
Jestem Ci bardzo wdzięczna.
Na miętowisku:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Ewuniu ...znalazłam Ciebie ;:196 ...a ja w te upały ...umieram ...nic nie robię ...i jestem oblana potem ...masakra jakaś . Komary i u mnie nie odpuszczają ...mam super stronę ...poczytaj o naturalnych...preparatach , które można zrobić samemu .

Buziaki ;:196 ...zbiera się na burze - już trzeci raz ... ;:oj ...może spadnie wreszcie spokojny deszcz ...bo sucho , jak pieprz i dychać nie ma czym .
kupiłam siatki /moskitiery z rzepami ...mam przez to całą noc okno otwarte na oścież .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakież miłe odwiedziny Igo i do tego zestaw naturalnych środków,dodam,że potarcie ukąszonego miejsca liściem geranium łagodzi,mam do wyboru geranium variegata i zielone o zapachu coca coli.Ale nie próbowałam żadnego w tym roku i w tej roli.
Niezłe wydaje mi się to z 2 liśćmi orzecha,ale mam do dyspozycji tylko orzecha brazylijskiego albo leszczynę i nie wiem czy zmiana receptury jest możliwa,chyba poszukam kto ze znajomych ma orzecha włoskiego.Leszek K.Talko w czwartkowym Dużym Formacie w felietonie "Jak zabić wszystkie komary" z naturalnych podaje tylko jeden:zmieszać sok owocowy z kwasem bornym,sok wabi,kwas zabija.
Nocą mieliśmy burzę nawet z pewnymi opadami,teraz zaczyna się chyba powtórka z rozrywki.Niecierpki nowogwinejskie przy lekkim nawilżeniu powietrza i bardzo obfitym wczesno porannym codziennym podlewaniu wyraźnie nabrały wigoru.
Awatar użytkownika
danutab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 gru 2008, o 23:02

Post »

Ewuniu widzę że twój ogródek pięknieje a co z ogródkiem no wiesz o czym myślę.
Pozdrawiam Danuta aktualne
Moje linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam w deszczowy i dobrze na egzamin dzień.W Podwórkowym pięknie wymyły się żaby,zegar słoneczny,amfora,gliniane ptactwo w ilości dwa i dzban,ale najładniej nowe przywiezione przez pana Pawła kamienie,wapienie nie tylko bez piasku i błota,ale zyskały jakiś taki blask ładnie kontrastujący z czarnoziemem.Mięty ożyły.Rdzawy liliowiec się rozwinął.
Pelargonie nabyte w S.na targu kwitną na potęgę,truskawki systematycznie owocują.Odbiły pelargonie zamówione u państwa C.a myślałam,że absolutnie nic z nich nie będzie.Multiflora mnie zaskoczyła,aktualnie kwitnie na poziomie drugim,rozwija kwiatostan na trzecim i pojawił się czwarty.
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

U mnie też był ranny deszcz , ale na ;:3 widoków raczej nie ma ...bo chmury snują się leniwie po nieboskłonie skutecznie je zakrywając .
Ja rdzawego wyekspediowałam z ogrodu robiąc różaną rabatę ...strasznie mi łaził swymi mackami ...

Ewka ...samych pozytywnych wrażeń i ...miej litość dla żaków ...wszak wakacje nie długo ;:196
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

A u nas wyszło słońce i się ociepla, choć rano było bardzo zimno i pochmurnie. Myślałam, że zacznie znowu lać.
W tym roku zrezygnowałam z pelargonii i innych tarasowców przed domem..jest mi jakoś pusto i nieswojo przed domem na tzw. ganku. No nic - za rok załatam tę lukę. Dobrze, że u Ciebie Ewuś pelaśki kwitną na potęgę, ale najważniejsze, że pozbierały się te od C. ...można by rzec - pelaśki z przeszłością i po przejściach ;:215
Mruczka koniecznie pomiziaj... Mój Rudzielec coś nie wrócił na śniadanie z nocnych eskapad :roll: ...może poszedł zapolować na coś dla Kostka :wink:
Wytrwałości i cierpliwości egzaminacyjnej...a potem jeszcze tylko....i wakacje !!!!
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

Ewo, to same dobre wiadomości Podwórkowe :) Pozdrawiam serdecznie :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dobre wieści. ;:333
U mnie wreszcie przestało padać.
Ale muszę pościnać wszystkie prawie róże. ;:222
Dobrze, że ta pogoda służy wypuszczaniu nowych pędów.
A jak u Ciebie po tych deszczach ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kogro-nabrało się dwa wiaderka deszczówki na zapas,nie wiem jak ślimaki,a komary nadzwyczajne- jestem cała pokąsana.Zakwitł dzwonek brzoskwiniolistny,kwitną hosty,łącznie z tą świeżo rozsadzoną.Zazielenił się skalniak.
W sobotę zrobiłam Mamie ogródek,a raczej zaczęłam robić,bo teren po latach bardzo zachwaszczony,szczególnie bujny i splątany podagrycznik.Udało mi się jednak przekopać sporą grzędę od świerka po kamienie na krańcach(część jest obudową piaskownicy),zasadziłam poczynając od świerka dużą purpurową pysznogłówkę Monarda,dalej kosmosy w kępach też dość okazałych:ciemny prawie bordo,biały i jasno fioletowy,przed nimi uprzednio wsadzona lawenda,za nimi iryski syberyjskie i bluszcz na kamieniach-te przetrwały lata niebytu.Chcę jeszcze kupić pysznogłówkę fioletową(powinna być w Ogrodnictwie przy Błoniach),floksy i rumianek.Dziś zaczynam dwa tygodnie praktyk inwentaryzacyjnych .Pogoda właściwie sprzyja bo się ochłodziło i na razie nie pada.
Judyto-wypatruj pana listonosza.Chwasty wyrywa się obecnie nieźle.Co do pelargonii-wszystkimi jesienią chętnie się podzielę.Ze zwartnic kwitnie Mary Lue-ostatnia z tych co miały kwitnąc,to jej drugie kwitnienie.Z pelargonii najbujniej tzw.puste czyli pojedyncze czerwone nabyte na targu w S.,zbiera się Scarlett o kwiatach w kształcie różyczki,czerwonych.
Zuzanno-robię co mogę.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Mama na pewno będzie zadowolona. ;:333
Wreszcie się ociepliło i zaczynam zaległe prace w ogrodzie.
Busz zrobił się taki, że trudno nad nim zapanować.
Ale wystarczy kilka dni i wszystko powróci do normy. :uszy
Pozdrowienia. :wit
Grażyna.
kogro-linki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”