Jagoda kamczacka cz. 2
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 1
Chodzi o borówkę amerykańską, ale te porównania to nieporozumienie. To kompletnie różne rośliny, o różnych wymaganiach glebowych, pokarmowych, jak i stanowiskowych.
Pozdrawiam, Jacek
Na początku czerwca rok temu już dawno było po zbiorach jagody kamczackiej. W tym roku na trzy krzaki jakie posiadam, dopiero na jednym pojawiły się granatowe owoce.
A po smaku czuję, że ewidentnie brakuje im słońca. Pozostałe dwa krzaki mają zielone owoce i nie zanosi się, by dojrzały za szybko.

Uploaded with ImageShack.us
A po smaku czuję, że ewidentnie brakuje im słońca. Pozostałe dwa krzaki mają zielone owoce i nie zanosi się, by dojrzały za szybko.

Uploaded with ImageShack.us
Witam,
muszę sprawdzić, bo faktycznie już powinny być jagody. Ale u nas zimno i ciemno (12-14 st.C) i pełne zachmurzenie cały dzień, oczywiście z deszczem
Pozdrawiam w oczekiwaniu na słońce
romekp
muszę sprawdzić, bo faktycznie już powinny być jagody. Ale u nas zimno i ciemno (12-14 st.C) i pełne zachmurzenie cały dzień, oczywiście z deszczem

Pozdrawiam w oczekiwaniu na słońce
romekp
- cyganka77
- Od: 21 sie 2012, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj swoje oglądałam i jeszcze są zielone.
- corazonbianco
- Od: 1 kwie 2012, o 11:22
W tym roku sezon wegetacyjny roślin ruszył z miesięcznym opóźnieniem, więc większość drzew i krzewów owocowych dojrzewa później niż zwykle. Dotyczy to zwłaszcza gatunków wcześnie kwitnących, jak np. jagoda kamczacka. U mnie w ubiegłym roku już dawno było po zbiorach jagody, w tym zaś dojrzały dopiero na jednym krzaku. Na pozostałych jeszcze zielone, a oczywiście deszczowa aura też nie sprzyja. To samo mogę powiedzieć o czereśniach. Także maliny puściły później.Slawgos pisze:Na początku czerwca rok temu już dawno było po zbiorach jagody kamczackiej. W tym roku na trzy krzaki jakie posiadam, dopiero na jednym pojawiły się granatowe owoce.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie wczoraj zebrałam prawie z każdego krzaczka po parę sztuk, ale są wyraźnie kwaśne bez względu na odmianę. Też fajne jednak trochę słodyczy dobrze by im zrobiło;)
- hancik30
- 50p
- Od: 3 sie 2011, o 11:04
Moje jagody już dojrzewają - od 4 dni zbieram owoce. Rosną przy ścianie wschodniej drewutni- chyba im to służy.
- kety
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 12:06
Witam, mam dwa krzaczki, młode...sadzone w zeszłym i dwa lata temu...jagody. W tym roku owocują nieśmiało, owoce już dojrzewają na tej starszej, ale nie pytajcie o odmianę-jak zwykle odmiana to jagoda kamcz.
- owoc jak na tę pogodę nawet dość słodki. Ta młodsza ma jedną jagódkę
jeszcze zieloną wnioskuję z tego, że później dojrzewa, ale czy jej wygląd może mnie niepokoić ? Tzn. kolor gałązek i liści...

Pozdrawiam.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Zuzanna, zakręcona na zielono !
Zuzanna, zakręcona na zielono !
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2010, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byłem dziś w "Mrówce" i spróbowałem na placu z sadzonkami owoców jagody kamczackiej "Siniczka"-rewelacja. Nie czuć żadnej goryczki, smak bardzo zbliżony do leśnych jagód. Polecam ,sam też kupiłem dwie sadzonki.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
Re: Jagoda kamczacka cz. 2
Dziś dojrzały owoce na odmianie Wojtek i brązowa. Są spore.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Re: Jagoda kamczacka cz. 2
U mnie dojrzewają atut i duet.Są duże i soczyste,ale kwaśne.W ub. roku były słodsze.
Jagoda kamczacka - Przycięcie
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy i jest to mój pierwszy wpis. Na działce którą zakupiłem w zeszłym roku rośnie jagoda kamczacka. W zeszłym roku owców było bardzo dużo i wyglądała bardzo zdrowo. Na jesień robiliśmy równanie terenu po budowie pod nowy trawnik. W jakiś sposób musiało to zaszkodzić krzakowi ponieważ w połowie wysechł. Główne pędy sa tak jakby zdarte z kory i obszczępione na pewno nie zrobiła to żadna maszyna . Moje pytanie brzmi czy można wyciąć cały krzak i odkryć delikatnie korzenie tak żeby puściły nowe pędy
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 mar 2013, o 20:11
- Kontakt:
Re: Jagoda kamczacka - Przycięcie
Wygląd głównych pędów jest normalną cechą tego krzewu. (Polska nazwa większości gatunków z rodzaju Lonicera to suchodrzew - ze względu na wygląd właśnie pędów.) Proponuję wyciąć tylko tą uschniętą połowę.