Delonix regia,Płomień Afryki - nasze doświadczenia
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 7 lis 2007, o 23:14
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Proszę bardzo
:

Delonix regia urosła ma 1,5 metra wysokości i dalej rośnie od ściany. Ma mało światła (mimo że zaraz po lewej stronie jest południowe okno) i jest wątła. Musiałem ją przywiązać żeby się nie przewróciła. Na zdjęciu jest dłoń żeby było widać jakie duże są liście. Latem liście były jeszcze większe.

Delonix regia urosła ma 1,5 metra wysokości i dalej rośnie od ściany. Ma mało światła (mimo że zaraz po lewej stronie jest południowe okno) i jest wątła. Musiałem ją przywiązać żeby się nie przewróciła. Na zdjęciu jest dłoń żeby było widać jakie duże są liście. Latem liście były jeszcze większe.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 26 cze 2007, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- Kontakt:
Co z nasionkami?
Patrząc na fotki stwierdziłem że dobrze zrobiłem zamawiając nasiona Delonix regia. Bardzo pięknie wyglądają wasze roślinki.
Prosiłbym bardzo o podanie mi informację jak należy przygotować nasiona do siewu i do jakiej ziemi najlepiej je wysiać
abym szybko mógł cieszyć się widokiem tych roślinek.
Prosiłbym bardzo o podanie mi informację jak należy przygotować nasiona do siewu i do jakiej ziemi najlepiej je wysiać

-
- Kontakt:
Jak zamówiłeś nasiona to pewnie otrzymasz z nimi odpowiednie informacje. Ja do swoich nasion zawsze dodaje dokładny opis uprawy i wysiewania nasion. Na wszelki wypadek podam kilka informacji. Delonix regia nie ma specjalnych wymagań co do podłoża, uniwersalna ziemia kwiatowa będzie dobra.
Nasiona mają twardą osłonkę więc bez odpowiedniego przygotowania będą długo kiełkować, o ile w ogóle wykiełkują. Można zastosować skaryfikacje czyli mechanicznie uszkodzić osłonkę papierem ściernym lub obcążkami. Następnie nasiona namoczyć przez 24 godziny. Sam z powodzeniem stosowałem inna metodę - wrzucałem nasiona do 1/3 - 1/2 szklanki wrzątku i zostawiałem tak na dobę. Następnie wysiałem na głębokości 2cm. Po potraktowaniu wrzątkiem wykiełkowało mi blisko 100% nasion w ciągu kilku dni.
Nasiona mają twardą osłonkę więc bez odpowiedniego przygotowania będą długo kiełkować, o ile w ogóle wykiełkują. Można zastosować skaryfikacje czyli mechanicznie uszkodzić osłonkę papierem ściernym lub obcążkami. Następnie nasiona namoczyć przez 24 godziny. Sam z powodzeniem stosowałem inna metodę - wrzucałem nasiona do 1/3 - 1/2 szklanki wrzątku i zostawiałem tak na dobę. Następnie wysiałem na głębokości 2cm. Po potraktowaniu wrzątkiem wykiełkowało mi blisko 100% nasion w ciągu kilku dni.
- eukomis
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
NASIONKA
Wielkie dzięki- aleście mnie pocieszyli bo ja kupiłam nasionka tej roślinki było 9 szt już wsiałam i myślałam, że się doczekam kwiatów za trzy lata -pewnie ich w ogóle nie będzie cha cha cha. pozdrawiam Halina.

Oj , kusicie mnie ....
Mam jednak pytanie . Widzialam kiedys ta rosline na jakiejs aukcji . Czy ta roslina jest do hodowania w domu czy na zewnatrz? To drzewko chyba rosnie gdzies w tropikach
W naszych warunkach klimatycznych jest to chyba niemozliwe aby hodowac je w ogrodzie
Drzewko jest piekne .....
Mam jednak pytanie . Widzialam kiedys ta rosline na jakiejs aukcji . Czy ta roslina jest do hodowania w domu czy na zewnatrz? To drzewko chyba rosnie gdzies w tropikach

(NL1)