Projekt rabaty
Projekt okrągłej rabaty na podjeździe
Witam
Proboje sam ogarnac temat ogordu /parku jaki chcialbym miec na 5000m2 . Na pcozatek mam przed domem kolko o srednicy 6m do zagospodarowania. Jest to czesc reprezentacyjana podjazdu pod dom i myslalem o jakies formie ala lata 20 .. bardziej parkowej. Faktem jest ze przy mojej pracy 3 tygodnie w pracy 3 tygodnie wolnego, mam czas ograniczony na pracy przy nim. Moze jakeis gotowe rozwiazani kotre byly wykorzystane przez kolegow/kolezanki z formu ... myslem ze to moglbym tez byc dobry srodek. Prosze o rade lub tez link ...
Pozdrawiam
zender
Proboje sam ogarnac temat ogordu /parku jaki chcialbym miec na 5000m2 . Na pcozatek mam przed domem kolko o srednicy 6m do zagospodarowania. Jest to czesc reprezentacyjana podjazdu pod dom i myslalem o jakies formie ala lata 20 .. bardziej parkowej. Faktem jest ze przy mojej pracy 3 tygodnie w pracy 3 tygodnie wolnego, mam czas ograniczony na pracy przy nim. Moze jakeis gotowe rozwiazani kotre byly wykorzystane przez kolegow/kolezanki z formu ... myslem ze to moglbym tez byc dobry srodek. Prosze o rade lub tez link ...
Pozdrawiam
zender
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: projekt kólka na dziedzincu
A nie lepiej zasadzić róże w takim kółku na dziedzińcu , pięknie będzie wyglądać
Na obrzeżu jakieś jednoroczne kwiaty i wizytówka domu że hej

Na obrzeżu jakieś jednoroczne kwiaty i wizytówka domu że hej

Bożena
Szukam raczej czegos co bedzie wymagalo bardzo malo pracy ..poniewaz po 3 tygodnia nie byc w domu zawsze mam duze zaleglosci i malo czasu na prace przed domem. Kolo o promieniu 6m jest dosc duze i sadzilem ze moze jakies gotowe rozwiazanie udalo by sie zastosowac ...parkowe ktore wymaga malo pracy.
przepraszam z brak polskich zankow ale pisze z pracy.
Pozdrawiam
zender
przepraszam z brak polskich zankow ale pisze z pracy.
Pozdrawiam
zender
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mam gdzieś na dysku projekt ronda z ciętymi bukszpanami, kosodrzewianmi i roślinami jednorocznymi (tych możesz nie sadzić), 2 lub 3 razy w roku tylko je trzeba przyciąć.
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Dobrym wyborem będą niskie odmiany tawułki - przyjemna roślina, można dobrać takie o różnych kolorach liści więc nawet bez kwiatów będzie ładnie wyglądać. Kwitnie ładnie, cięcia w zasadzie nie wymaga, bezproblemowa.
Polecam też róże okrywowe - zero problemów a efekt jest świetny. Nie wymagają aż takiej uwagi jak "normalne" róże, kwitną od późnej wiosny do października, a nawet listopada.
Aha, można by się pokusić jeszcze o coś w rodzaju japońskiego ogrodu zen: na środku jakiś duży ciekawy kamień, wszędzie żwir i ze dwie trzy małe kosodrzewiny. Odpada plewienie i w ogóle większość prac ogrodniczych poza okazjonalnym podlaniem kosodrzewiny - zakłada się taki ogrór raz i czasem tylko zagrabi żwirek. No i żaden sąsiad takiego nie ma
https://www.google.pl/search?q=ogr%C3%B ... 24&bih=447
Polecam też róże okrywowe - zero problemów a efekt jest świetny. Nie wymagają aż takiej uwagi jak "normalne" róże, kwitną od późnej wiosny do października, a nawet listopada.
Aha, można by się pokusić jeszcze o coś w rodzaju japońskiego ogrodu zen: na środku jakiś duży ciekawy kamień, wszędzie żwir i ze dwie trzy małe kosodrzewiny. Odpada plewienie i w ogóle większość prac ogrodniczych poza okazjonalnym podlaniem kosodrzewiny - zakłada się taki ogrór raz i czasem tylko zagrabi żwirek. No i żaden sąsiad takiego nie ma

https://www.google.pl/search?q=ogr%C3%B ... 24&bih=447
Zielonym do góry!!!
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Re: Projekt okrągłej rabaty na podjeździe
Róże okrywowe (nie okrywkowe) to właśnie nazwa którą powinieneś podać w sklepie czy centrum ogrodniczym. Raczej nie podają nazw odmian w sprzedaży, bo zwykle spotyka się po prostu odmiany białe, czerwone, różowe (różne odcienie) i już. Nie są drogie jeśli się je kupi z gołym korzeniem, czyli teraz lub na wiosnę.
Zielonym do góry!!!
Projektujmy rabaty
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie:)
Pomyślałam sobie,że warto by było założyć wątek o projektowaniu rabatek. Taki wątek dla wszystkich
Możemy tu pomagać w projektowaniu rabatki i dodawać swoje wizje
Zacznę, bo potrzebna mi Wasza pomoc
Jestem zielona w zielonych sprawach,a chciałabym założyć trójkątną rabatkę pod ścianą domu od strony południowo-zachodniej :)Nie mam pojęcia co mogę tam posadzić. Chciałabym tylko żeby znalazły się tam krzewy i byliny nie wyższe niż 2,5 m ( okno kuchenne). Wymiary rabatki 3 m x 3 m x 1,5 m . Czekam na podpowiedzi:) Rysunki też mile widziane
Zapraszam do wspólnej zabawy
Pomyślałam sobie,że warto by było założyć wątek o projektowaniu rabatek. Taki wątek dla wszystkich

Możemy tu pomagać w projektowaniu rabatki i dodawać swoje wizje

Zacznę, bo potrzebna mi Wasza pomoc

Jestem zielona w zielonych sprawach,a chciałabym założyć trójkątną rabatkę pod ścianą domu od strony południowo-zachodniej :)Nie mam pojęcia co mogę tam posadzić. Chciałabym tylko żeby znalazły się tam krzewy i byliny nie wyższe niż 2,5 m ( okno kuchenne). Wymiary rabatki 3 m x 3 m x 1,5 m . Czekam na podpowiedzi:) Rysunki też mile widziane

Zapraszam do wspólnej zabawy

- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: projektujmy rabaty
Najpierw ustal w jakim stylu miałby byc ten ogród: śródziemnomorski, alpinarium, rabata tzw. kseromorficzna (rośliny znoszące suche podłoże), rabata w stylu wiejskim, angielskim, zimozielona, z roślin jednorocznych, itd 

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Mam ziemie piach + glina
Nie mam jakiś wymagań co do stylu ogrodu:) Byleby ładnie było 

Zrób po japońsku. Wysyp żwir, połóż kilka kamieni, do tego ze 3 mini iglaki i gotowe.
http://i72.photobucket.com/albums/i166/ ... 6ffeee.jpg
http://i72.photobucket.com/albums/i166/ ... 6ffeee.jpg
Za mało kolorków
Mam trochę nasion pierwiosnków bezłodygowych,orliki,łubin,gailardię i silene. Może któreś z tych roślin ładnie by wyglądały w towarzystwie krzaków? Tylko jakich? Chciałabym trzymać się zasady "wysokie z tyłu, niskie z przodu" a nie jakieś tam wysepki. Żwiru szczerze mówiąc nie lubię,ale dzięki za szczere chęci jps33

No widzisz. Zamieściłem to foto by zmusić Cię do podania jakichś szczegółów.
Udało się!
Udało się!
Re: Projektujmy rabaty
Haha cwaniaczek
Szczegóły są, teraz wspólnie trzeba coś sensownego wymyślić 

-
- 200p
- Od: 25 kwie 2008, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Och, mam nadzieje, ze uzyskasz wiele podpowiedzi, bo sama mam do zaprojektowania bez mala caly ogrod, wiec kazda wskazowka i wizualizacja jest na wage zlota. Na razie ustalilam sama ze soba, ze podoba mi sie styl wiejski 

Fajnie by było zobaczyć na rysunku kształt tej rabaty i gdzie to okno kuchenne jest.
Chociaż nie wiem czy pomogę dużo bo od projektowania odszedłem kilka lat temu.
Chociaż nie wiem czy pomogę dużo bo od projektowania odszedłem kilka lat temu.