Projekt rabaty

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
zender27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2014, o 22:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Projekt okrągłej rabaty na podjeździe

Post »

Witam

Proboje sam ogarnac temat ogordu /parku jaki chcialbym miec na 5000m2 . Na pcozatek mam przed domem kolko o srednicy 6m do zagospodarowania. Jest to czesc reprezentacyjana podjazdu pod dom i myslalem o jakies formie ala lata 20 .. bardziej parkowej. Faktem jest ze przy mojej pracy 3 tygodnie w pracy 3 tygodnie wolnego, mam czas ograniczony na pracy przy nim. Moze jakeis gotowe rozwiazani kotre byly wykorzystane przez kolegow/kolezanki z formu ... myslem ze to moglbym tez byc dobry srodek. Prosze o rade lub tez link ...

Pozdrawiam

zender
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: projekt kólka na dziedzincu

Post »

A nie lepiej zasadzić róże w takim kółku na dziedzińcu , pięknie będzie wyglądać :D
Na obrzeżu jakieś jednoroczne kwiaty i wizytówka domu że hej :D
Bożena
zender27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 wrz 2014, o 22:06

Post »

Szukam raczej czegos co bedzie wymagalo bardzo malo pracy ..poniewaz po 3 tygodnia nie byc w domu zawsze mam duze zaleglosci i malo czasu na prace przed domem. Kolo o promieniu 6m jest dosc duze i sadzilem ze moze jakies gotowe rozwiazanie udalo by sie zastosowac ...parkowe ktore wymaga malo pracy.

przepraszam z brak polskich zankow ale pisze z pracy.

Pozdrawiam

zender
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mam gdzieś na dysku projekt ronda z ciętymi bukszpanami, kosodrzewianmi i roślinami jednorocznymi (tych możesz nie sadzić), 2 lub 3 razy w roku tylko je trzeba przyciąć.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Dobrym wyborem będą niskie odmiany tawułki - przyjemna roślina, można dobrać takie o różnych kolorach liści więc nawet bez kwiatów będzie ładnie wyglądać. Kwitnie ładnie, cięcia w zasadzie nie wymaga, bezproblemowa.

Polecam też róże okrywowe - zero problemów a efekt jest świetny. Nie wymagają aż takiej uwagi jak "normalne" róże, kwitną od późnej wiosny do października, a nawet listopada.

Aha, można by się pokusić jeszcze o coś w rodzaju japońskiego ogrodu zen: na środku jakiś duży ciekawy kamień, wszędzie żwir i ze dwie trzy małe kosodrzewiny. Odpada plewienie i w ogóle większość prac ogrodniczych poza okazjonalnym podlaniem kosodrzewiny - zakłada się taki ogrór raz i czasem tylko zagrabi żwirek. No i żaden sąsiad takiego nie ma 8-)
https://www.google.pl/search?q=ogr%C3%B ... 24&bih=447
Zielonym do góry!!!
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Re: Projekt okrągłej rabaty na podjeździe

Post »

Róże okrywowe (nie okrywkowe) to właśnie nazwa którą powinieneś podać w sklepie czy centrum ogrodniczym. Raczej nie podają nazw odmian w sprzedaży, bo zwykle spotyka się po prostu odmiany białe, czerwone, różowe (różne odcienie) i już. Nie są drogie jeśli się je kupi z gołym korzeniem, czyli teraz lub na wiosnę.
Zielonym do góry!!!
patka93

Projektujmy rabaty

Post »

Witam Was wszystkich bardzo serdecznie:)
Pomyślałam sobie,że warto by było założyć wątek o projektowaniu rabatek. Taki wątek dla wszystkich :)
Możemy tu pomagać w projektowaniu rabatki i dodawać swoje wizje :D

Zacznę, bo potrzebna mi Wasza pomoc :D
Jestem zielona w zielonych sprawach,a chciałabym założyć trójkątną rabatkę pod ścianą domu od strony południowo-zachodniej :)Nie mam pojęcia co mogę tam posadzić. Chciałabym tylko żeby znalazły się tam krzewy i byliny nie wyższe niż 2,5 m ( okno kuchenne). Wymiary rabatki 3 m x 3 m x 1,5 m . Czekam na podpowiedzi:) Rysunki też mile widziane :D

Zapraszam do wspólnej zabawy :D
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: projektujmy rabaty

Post »

Najpierw ustal w jakim stylu miałby byc ten ogród: śródziemnomorski, alpinarium, rabata tzw. kseromorficzna (rośliny znoszące suche podłoże), rabata w stylu wiejskim, angielskim, zimozielona, z roślin jednorocznych, itd :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
patka93

Post »

Mam ziemie piach + glina :D Nie mam jakiś wymagań co do stylu ogrodu:) Byleby ładnie było :)
jps33
---
Od: 14 gru 2014, o 15:26

Post »

Zrób po japońsku. Wysyp żwir, połóż kilka kamieni, do tego ze 3 mini iglaki i gotowe.
http://i72.photobucket.com/albums/i166/ ... 6ffeee.jpg
patka93

Post »

Za mało kolorków :D Mam trochę nasion pierwiosnków bezłodygowych,orliki,łubin,gailardię i silene. Może któreś z tych roślin ładnie by wyglądały w towarzystwie krzaków? Tylko jakich? Chciałabym trzymać się zasady "wysokie z tyłu, niskie z przodu" a nie jakieś tam wysepki. Żwiru szczerze mówiąc nie lubię,ale dzięki za szczere chęci jps33 :D :wit
jps33
---

Post »

No widzisz. Zamieściłem to foto by zmusić Cię do podania jakichś szczegółów.
Udało się!
patka93

Re: Projektujmy rabaty

Post »

Haha cwaniaczek :lol: Szczegóły są, teraz wspólnie trzeba coś sensownego wymyślić :wink:
Gayaruthiel
200p
200p
Od: 25 kwie 2008, o 17:39
Kontakt:

Post »

Och, mam nadzieje, ze uzyskasz wiele podpowiedzi, bo sama mam do zaprojektowania bez mala caly ogrod, wiec kazda wskazowka i wizualizacja jest na wage zlota. Na razie ustalilam sama ze soba, ze podoba mi sie styl wiejski :D
jps33
---

Post »

Fajnie by było zobaczyć na rysunku kształt tej rabaty i gdzie to okno kuchenne jest.
Chociaż nie wiem czy pomogę dużo bo od projektowania odszedłem kilka lat temu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”