Na moje oko to ta jodła ma za mokro.Oczywiście było wporządku ponieważ nie było tak dużych opadów deszczu jakie są w tym roku.A glina ma to do siebie , że trzyma wilgoć.Są plusy jej i minusy.Nie ma się czym martwić moim zdaniem jak przyjdą cieplejsze dni .
A w razie opadów jak jest taka możliwość to zrób jakieś odpływy wody.Nawet kawałek rury, czy też ścieżka szpadlem wykopana.
========================================================================================================
Sosna górska - zrzucanie igieł starych.Normalna rzecz.Nie nawozić , sosny i tak dobrze rosną.
Żywopłot ze smaragda wygląda na początki choroby grzybowej.Topsin 500
Świerk :
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=308
poczytaj
====================================================================================================
zaphod , nie wiem jak zacząć
pod spodem masz jeszcze agro
za mokro, rododendron na słońcu zapewne złe pH. koreanka za ,,dużo opieki '' po cholere ten siarczan amonu i ten magnez ?
ogólnie rzecz biorąc przekombinowane.
Przy takiej pogodzie jaką mamy tj, jak nie pada to leje, jak nie leje to praży jak na Saharze.Agro, kermazyt i wynalazki ze sklepu ot i przyczyna.
Lek ?
Rhododendron - kwaśne pH, rośnie najlepiej w półcieniu nie .Nie znosi zalewania wodą i gorącego słońca
Jodła Koreańska - żadnych wynalazków nawozów i innych dupereli.Zniesie lekko kwaśna ziemie ( jaką ma u mnie ) ale nie zniesie kwasu , zalegania wody i kombinowania z nawozami
Każda roślina z tych co masz urośnie bez większej opieki a tu