Zamiast faceta.. czyli początek ogródkowej terapii :)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
lublinianka
200p
200p
Od: 18 kwie 2013, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: zamiast faceta.. czyli początek ogródkowej terapii :)

Post »

no, korzystam z okazji jak mogę. ale i tak, i tak choć troszeczkę podlałam dziś moje nowe nowości, bo nie umiem wsadzić i nie podlać ;:223
zaczęłam wczoraj tworzenie "letniej rabatki nr 2". jeśli tylko wyrosną albo przyjmą się, będą w niej:
onętki /w końcu! ;:138 /
kuklik,
rumianek,
gailardia /zupełnie nie jestem przekonana, czy to jest wiejski kwiatek, ale podpasował mi tam/,
len trwały,
a na rogu rabatki serduszka różowa.
tło mają robić z jednej strony późne astry, z drugiej złotlin, a pośrodku busz chwastowo-konwaliowo-irysowo-chwastowy, z którym w tym roku raczej nie zdołam zrobić porządku. no ale miało być stopniowo i tego trzymam się pieczołowicie :roll:
w każdym razie chciałabym, by było tu kolorowo, niezbyt regularnie i przynajmniej do kolan :D z czasem dorzucę jeszcze nagietki i muszę znaleźć jakieś maki i chabry.. chyba za dużo chcę ;:131

jutro, jeśli będę miała wolną chwilę, pstryknę kilka fotek

kiedy można odżywiać zasadzone rośliny? do wyboru mam biohumus i resztkę pokrzywówki
lublinianka
200p
200p

Post »

do letniej rabatki dosadzę jeszcze może tytoń ozdobny
ale jestem ciekawa jak to wszystko wyjdzie! /i czy w ogóle u mnie wyjdzie!/

a jutro, a właściwie już dziś, odpoczynek. dobrze, że są święta - człowiek przynajmniej ma wtedy czas obejrzeć efekty swojej pracy 8-)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie sadź konwalii na rabacie !! Chyba, że ograniczysz ją wielką doniczką, pasem linoleum lub czymś podobnym,
jest bardzo ekspansywna i potem będzie konkurowała z innymi roślinami ...i wygra. Cała rabata będzie w konwaliach.
Takie rośliny najlepiej posadzić gdzieś w kąciku ogrodu.

Rośliny po posadzeniu nawozi się po 10 -14 dniach, ale zależy to od zasobności podłoża i kondycji sadzonych roślin.
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

Hejka :) przyszłam zajrzeć do ogródka krajanki. Fajnie , że zdecydowałaś się założyć wątek. Lubię oglądać jak ogrody powstają z niczego... sama takiej możliwości nie miałam... konwalie rozłażą się podziemnymi rozłogami na duże odległości.
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maga ale u Ciebie będzie się działo ,pooglądamy sobie te wszystkie zasadzone i posiane roślinki :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
lublinianka
200p
200p

Post »

Graszka, obyś miała rację :D gorzej jak nie wyjdzie nic, albo to, co wyjdzie, pochłoną ślimaczory.

dziękuję za odwiedziny. obiecane parę zdjęć:

letnia rabatka nr 1

zdjęcie sprzed dwóch tygodni i z dziś. przybyły w niej ostróżki, a poza tym mam wrażenie, że stoi w miejscu. ale może to jeszcze nie jej czas..
Obrazek

Obrazek

obok kocimiętka wkopana wczoraj, a zachowuje się jakby była tu od zawsze ;:136
Obrazek

i w obowiązkowym kocim towarzystwie
Obrazek

a tu moja mała radość ;:138 pierwszy raz zaczęły kwitnąć u mnie goździki
Obrazek

Obrazek

konwalii nie sadzę w rabacie. stanowią tylko tło poza nią. panoszą się bardzo - to fakt, opanowały w tamtym miejscu chwasty ale i irysy. zbieram siły i w najbliższym czasie szykuję im ogranicznik.

Jagusiu, witaj u leszczykowej lublinianki ;)
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01

Post »

Twój puchacz wygląda jak bliźniak mojej Frotki. Ciekawa jestem, czy ma równie świetny charakter jak ona :)
lublinianka
200p
200p

Post »

dziękuję za poradę co do odżywiania roślin. jeśli będę miała zdechlaczki, podleję je czymś wcześniej, a resztę dożywię zgodnie z zaleceniem.

Norbitku, moja Seniorka jest milusińską kotą, towarzyską, grzeczną, rozważną i mądrą istotką. jedynie miauczy, jakby lamentował ostatni żul pod zamkniętym sklepem. w sierpniu skończy 12 lat /kota, nie żul ;)/. a Twoja Frotka?
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja Frotunia jest znajdą. Przyniósł mi ją jeden pan ze wsi, bo do niego przywędrowała. Ważyła 1,9kg i była bardzo chora. Lekarz ocenił ja na 1 rok wtedy, a był to październik 2008r. Co do charakteru to właśnie taka jest jak Twoja, poza miauczeniem . Wyjątkowy kot.
lublinianka
200p
200p

Post »

w takim razie przesłodkie są te nasze Futra ;:167
stanowią ruchomy element ogródkowego krajobrazu i to miejce byłoby bez nich ubogie :D nie wiem czy u Was też, ale każde wyplewione miejsce musi być zaklepane przez kocią komisję, a każde nasionko uwalcowane. ja to robię najwidoczniej źle, bo koty stale muszą po mnie poprawiać :;230

wczoraj na obrzeżu pojawiły się jeszcze 2 kostrzewinki. jeśli moje kotwory ich nie zjedzą, może zostaną na dłużej ;:215
Obrazek

Obrazek
małe to, proste to, a jak dla mnie urocze

a w planach mam: jeżówkę purpurową, podoba mi się też gipsówka, chabry i maki. i na celowniku mam jakieś niewielkie pomarańczowe i czerwone kwiaty. w lato najprawdopodobniej będzie u mnie najwięcej żółtego i fioletowego koloru, stąd zapotrzebowanie na inne odcienie. może pięciorniki? jakby ktoś wypatrzył, proszę o wiadomość.
lublinianka
200p
200p

Post »

ech! chyba zaraziłam się czymś od niektórych Forumowiczów ;:218 weszłam dziś do dwóch sklepów z działem: Ogród, by naprawdę tylko zobaczyć co jest, wyszłam ze złocieniem w doniczce, doniczką i osłonką na kocimiętkę. mam nadzieję, że to jednak wyleczalne!

a teraz co do osłonki.. czy ja wczoraj wspominałam coś, że kocimiętka ma się u mnie dobrze..?? ;:131 kłamałam! moje kotwory uwielbiają mussini ;:223
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak to już jest, jak się człowiek napatrzy to by wszystko chciał mieć. Ja każdy pobyt w mieście muszę uwieńczyć w miejscu, gdzie chociaż popatrzeć można :)
Moje koty są obojętne na kocimiętkę. Może ja mam jakąś inną :roll:
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Madziu jak już trafiłaś na Forum, to wciąż będą powstawały nowe roślinne chciejstwa i ogródek zapełni się szybciej niż się spodziewasz 8-) :lol: Kociaste super :D
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

A czemu miałabyś odstawać od nas? każde wejście do sklepu ogrodniczego lub na targowisko czy sklepy internetowe muszą ;:223 zakończyć się wyniesieniem jakiejś roślinki ;:306
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

beatrix+ pisze: Bo ja chętnie herbatkii bym napiła kociomiętowej...
To ona jest jadalna ? (pijalna ? )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”