Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p
Od: 5 lip 2011, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: owoce egzotyczne

Post »

adam1008 pisze:
aryia1985 pisze::wit

ja osobiście wziełam się za cytrynkę z pestki :D
życzę powodzenia w uprawie ;:172 ;:215
hehe dzięki , to spróbuje cytryne i granat jeszcze raz. Choć z cytryną słyszałem że tak jest że rzadko owocuje w warunkach domowych :(

cytryna z pestki owocuje prędzej po 15 latach jak nie dalej. ale lepsze to niż wydanie przeszło 30zł na cytryne skierniewicką. w jednej z kwiaciarni były 2 cytryny po więcej niż 40zł ale już owocujące. taniej pestki wychodzą choć musisz całkiem sporo czekać na owoce. ale twoja wola czy posiejesz sobie cytrynę z pestki czy już kupisz owocującą. życzę powodzenia ;:215
pozdrawiam
Kasia
adam1008
100p
100p
Od: 13 cze 2012, o 21:31

Post »

ok cytryna posadzona widzimy sie za 15 lat:P . oczywiście siła woli przede wszystkim.

Teraz lece z kiwi, planuje wysuszyć nasiona na słońcu , czy to dobry pomysł? bo granata wrzuciłem nie oczyszczonego i zapleśniał mi. Suszenie pestek wskazane jest?
rose who grew from concrete
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

nie wiem. nie powiem ci jak jest z tymi jak jest z tymi pestkami. ja za pierwszym razem posadziłam sporo pestek nim doczekałam się zaledwie 2 niespodzianke z których 1 mi niestety padła. ale za to po posadzeniu 8 kolejnych pestek cytryn wzeszły mi 3 :tan
pozdrawiam
Kasia
adam1008
100p
100p

Post »

ok to próbuje 2 wersji -suche pestki i mokre

czy jeśli zrobię małe szklarenki z butelek plastikowych po wodzie to przyśpiesze wzrost? czy tak samo jak mango potrzebują wilgoci ?

troche bazuje też na tym temacie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 2&start=28 . są tam ciekawe porady.
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p
Od: 3 sty 2012, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

jakie znam;

1 granat
2 pitahaja
3 gruszka nashi
4 mango
5 awokado
6 cytrusy
6 lichi
7 rambutan (ale ci na 100% padnie no chyba że masz oranżerię)
8 kakaowiec
9 bawełna
10 tulipan afrykański
11 cudowny owoc
12 hawajskie pnącze
13 drzewo pijanych papug
14 manilkara zapota
15 entada rheedi
16 hura crepitans
17 marula
18 tamarillo
19 solandra grandiflora
20 karambola
21 durian
22 syzygium jambos
23 koralowe drzewo
24 vigna caracalla
25 aturi
26 malay apple
27 longan
28 chlebowiec
29 arbutus unedo
30 passiflora ...

i mógłbym jeszcze wymieniać i wymieniać w razie co pisz pw
;:118 ;:118 ;:118
Awatar użytkownika
aryia1985
200p
200p

Post »

aaaa . . . zapomniałabym o wyższej szkole jazdy co do egzotyków - czyli o BANANOWCU ;:215 ;:172
pozdrawiam
Kasia
adam1008
100p
100p

Post »

cytrusowy hubi dzięki wielkie za tą liste!!!:) challenge akcepted :heja

a co do bananowca to z nasion da rade??? i gdzie on ma w ogóle nasiona ,bo na pewno nie wsadza sie całego banana do doniczki ;:oj he he

Aryia, jak coś mi wzrośnie jescze to zrobie zdjęcie i wrzuce:) może wieczorem jak będę miał czas to wrzuce swoje nietypowe mango :D
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p

Post »

bananowiec to wcale nie wyższa szkoła jazdy wystarczy częste podlewanie i zraszanie z nasion da radę polecam odm tropicana 8-)
oto mój musa tropicana uratowany niedawno z marketu

Obrazek

;:118
banan ma liście pochwowe czyli nie ma pnia wypuszcza liście z rozety liści jest ok 6-8 które banan co jakiś czas wymienia liście nie wolno zgniatać mu liści itp itd bo jest na to bardzo wrażliwy i liście pękają ( widoczne na zdięciu stare liście z którymi kupiłem bananka te 4 jasnozielone wyrosły juz u mnie i staram się by nie pękły zobacz sobie na stary liść i porównaj z moimi ;:131

banan nie ma nasion współczesne banany nie są zapylane i przez to nie wytwarzają nasion kiedyś banany miały pechy wielkości pestek arbuza i owoc był bardzo twardy trzeba było go kilka razy gotować żeby go było radę zjeść musisz kupić nasiona w jakimś sklepie int albo normalnym lub kupić roślinkę w razie większości pytań odpowiem w moim wątku :wink: pozdrawiam :!:
adam1008
100p
100p

Post »

trzeba będzie tak zrobić, w warunkach domowych można takiego bananowca trzymać? i co z okresem zimowym? hibernuje sie go gdzieś w piwnicy?(tak tak jestem laikiem ,ale jestem ciekawy dlatego dużo pytam:))
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p

Post »

nic nie szkodzi lubię doradzać ;:138
zimuję go się w niższej temp (ja polecam 10-15 st)
koło jakiegoś okna żeby miał dostęp światła wszystko jak z cytrusami jeżeli chodzi o zimowanie :twisted:
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nasion egzotycznych roślin się nie suszy. Pestki granata w tej otoczce się lekko przysusza przez kilka dni potem ściągasz ją. Potem opłukać pestki i do piachu. Doniczki przykryć połową butelki dla utrzymania wilgoci i temperatury.
adam1008
100p
100p

Post »

eleanor pisze:Nasion egzotycznych roślin się nie suszy. Pestki granata w tej otoczce się lekko przysusza przez kilka dni potem ściągasz ją. Potem opłukać pestki i do piachu. Doniczki przykryć połową butelki dla utrzymania wilgoci i temperatury.
a ile czasu przygrywać tą połową butelki?
eleanor
200p
200p
Od: 30 cze 2011, o 14:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jak już będą na powierzchni odkryj.
adam1008
100p
100p

Post »

aha a jakbym chciał trzymać dalej to by tylko szkodziło ? czemu?
Awatar użytkownika
cytrusowy hubi
200p
200p

Post »

ja mam inny sposób kupujesz granata, ziemię wiaderko sera itd najpierw robisz sernik :;230 i jesteś wkurzony bo ci nie wyszedł więc nożem robisz dziurki u górze wiaderka po ochłonięciu myślisz że może zasiejesz w nim granata wyciągasz granata i miskę z małą ilością wody wyłupujesz pechy do wody i ręką usuwasz osłonkę (to czerwone) wypłukujsze nasionka mieszasz piasek z ziemią w proporcji 1:3 (1 piach 2 ziemia) ołówkiem na oko robisz dziurkę ok 1,5 cm i wsadzasz pestkę granata po wsadzeniu wszystkich pestek zasypujesz dziurki lekko ugniatasz spryskujesz pożądnie ziemię spryskiwaczem i zakrywasz wieczko stawiasz w ciepłym miejscu (ja robie tak że stawiam za lodówkę jak i z różnymi nasionami egz daje to efekty) co dziennie wietrzysz 30min odkrywając wieko i sprawdzając co się dzieje w wiadrze po ok 2 tygodniach nawet do 5 cieszysz się ogromem granatów) moja metoda z 60pestek wyrosło 50 roślinek ;:333 I potem pikujesz do osobnych donic jak pojawią się już kiełki to już nie przykrywaj :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”