Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 2

Post »

Salamandra we floksach ;:oj Cudne ujęcie ;:63
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko co tam u Ciebie ? Twoja salamandra mnie wzrusza nie wiem dlaczego .Jak na nią patrzę ,nie mogę się nadziwić jej urodzie .Kocham przyrodę bardzo ,a ona jest jej częścią .Może dlatego .Ja mam tylko jaszczurki i cały katalog żab i ważek ,ale i z tego się cieszę . :lol:
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:wit Milenko miłego tygodnia...u mnie susza okropna... salamandra w kwiatkach świetne zdjęcie... ;:138
..ale masz dużo nowych roślinek ...powodzenia... ;:196
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Aniu - sweety - szkoda, że pławi się tylko nocą, za dnia zdjęcie byłoby (może) lepsze.
Ewelinko - jesteś pewna, że w dzień matki to jest dobry pomysł? Dziś u Pudełka były tłumy, parkowałam gdzieś daleko przed szkółką, u Kapiasa w czwartek też tłumy, a co to się będzie działo w święto - wolę nie myśleć :) Różankę przecież też robiłam na grube raty :wink: Najpierw sadzenie róż, potem zdzieranie darni i dopiero potem płotek i wysypanie korą. Dziś odpoczęłam, dzień był bardzo udany, w dodatku pogoda piękna :)
Moniś - no dawno tak hurtowo nie zaszalałam, a dziś jeszcze dokupiłam jakieś bylinki (mam do nich słabość ;:173 ) i goździki :)
Aniu - akl62 - faktycznie to chyba samiec. Leżał leniwie w tych floksach, ugniatając je skutecznie - taki odpowiednik mężczyzny depczącego po rabatce, mówiącego, że nic się nie stało :D
Kasiu - salamandry widzę prawie co wieczór, ale za każdym razem tak samo mnie zachwycają :)
Ewuniu - podpisuję się pod tym co napisałaś :) Każdy ptaszek, żaba, jeż wzbudza we mnie za każdym razem zachwyt, jakbym widziała je pierwszy raz w życiu :)

I trochę dzisiejszych zdjęć.

Czy to może być mączniak na różach? :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moja "różanka" - płotek do bani :?

Obrazek

Skalnica zaczyna kwitnąć. Czuję się zawiedziona - będzie biała ;:222

Obrazek

Hortensja pnąca Miranda posadzona wczoraj pod altaną (bambusowe patyczki z przesyłki z Florini powtykałam, gdyby psom przyszło do głowy na nią sikać.. zawsze trochę ochroni):

Obrazek

Obrazek

Anemony zaczynają kwitnąć. Są bardzo w moim guście, na jesień sobie jeszcze dosadzę :)

Obrazek

Obrazek

Moja największa azalia - Aniu - akl62, niestety nie będzie pomarańczowa. Nawet nie umiem określić, co to za kolor (taki nie mój, ale i tak jest piękna):

Obrazek

Rh chyba jednak nie będzie różowy - raczej fiolet, byleby jak najciemniejszy ;:173

Obrazek

Widziałam dziś w szkółce kalmię wąskolistną. Ma b. podobne liście jak moja. Na pewno to nie azalia. W ogrodzie Pudełka widziałam również bagno - bardzo podobne do mojej rośliny i do kalmii. Teściowa twierdzi, że liście bagna stosuje się przeciw molom. Mój krzew po urwaniu listka i potarciu w palcach faktycznie ma specyficzny zapach. Tropem bagna dotarłam chyba do prawidłowej nazwy mojego krzewu - Ledum (Rhododendron hypoleucum). Tu mój krzew:

Obrazek

I oceńcie sami: http://www.rhodogarden.com/Ledum/hypoleucum/ , wg mnie 100% zgodności ;:138

Jutro pokażę zdjęcia z wizyty w szkółce i ogrodzie Pudełko. Na razie jedna fotka ;:173

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

:wit oj.. tylko chwilkę mnie nie było a u ciebie w ogródku taaaaakie zmiany! No widzę że udane zakupy bardzo bardzo :D Pudełeczko z przesyłką zapakowane rzeczywiście nadzwyczaj porządnie ;:333 Chwali się nadawcy :) Fajne te twoje nowe roślinki. Szczególnie podobają mi się te maluchy skalniakowe. Napisz jak one się nazywają?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Misiu! Też dziś biegałam z wężem cały wieczór, w dodatku upał niesamowity :)
:wit Madzia! Tu fotka po posadzeniu, miejscówkę pod sosną znalazły karmniki ościste (zwykły i złocisty), rozchodnik ostry, skalnica, przylaszczka i rojniki:

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Wow! Ale to fajnie ci wyszło :)
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Tobie też się udają anemony ;:138 A jak tam wczoraj w Pisarzowicach. Jechaliśmy rowerową drogą wokół Bielsaka (niebieski szlak), widzielismy sznur samochodów do i z Pisarzowic. Z przyjemnością wjechaliśmy do Dolnych Kóz.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Mam takim borderem zabezpieczone boki mojej pierwszej różanki i nie jestem zadowolona. Ale nadal nie umiem się zdecydować, co w zamian :D Czy Ty tam coś jeszcze posadziłaś, czy mi się wydaje?
Dzięki krzakom zrobiło się kolorowo, ale będzie jeszcze bardziej, dzięki Twoim nowo posadzonym roślinom. Biały tez jest fajny, więc nie czuj się rozczarowana :D
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madzia - te kamienie już były, stwierdziłam, że szkoda, żeby to miejsce było puste.
Aniu bielska - anemony mnie oczarowały, zwłaszcza ten czerwony (co ja piszę, przecież to na razie jedyny w pełni rozwinięty ;:306 ), choć nie przepadam za czerwonością. W Pisarzowicach tak jak pisałam tłumy, ale nie żałuję wypadu. Po ogrodzie właścicieli chodziłam z otwartą buzią.. Fotorelacja oczywiście będzie :)
Aniu z doliny :wink: - do bordera przykręcałam kijki, żeby można było jakoś to wbić - robiłaś może podobnie czy masz wkopane w ziemię? Pod jedną różą wsadziłam kilka stonkowych mieczyków, mam nadzieję, że za bardzo nie wybujają i nie przytłoczą róży.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Border wkopałam i dobiłam młotkiem, by trawa mi nie wrastała w rabatę (rozłogi ;:oj ). ALe nie bardzo mi się podoba i już od lipca zeszłego roku :;230 myślę nad zmianą. Pewnie stanie na kamieniach, bo najbardziej lubię.
Co do mieczyków-tak mi się zdawało ;:224
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Milenko, dawno mnie nie było, a tu takie zaskoczenie..Nowy wątek i w dodatku z jakim wstępem ;:215 Z floksów masz już niezłą poduchę, ja dopiero od soboty posiadam 3 sadzonki-dokupiłam do tych wysokich, które uwielbiam ;:167 Pies obronny jak zwykle boski, świetnie się prezentuje na tle zieleni ;:112
Czerwone anemony też mnie zachwycają ;:167
akl62
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 cze 2011, o 19:53

Post »

Twoja skalnica kwitnie na biało, moja, ta podobna, na czerwono, na cieńszych łodyżkach.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu sweety - też najbardziej lubię kamienie, choć najchętniej obłożyłabym jakimś drewnem przeciętym wzdłuż, tylko o to trudniej niż o kamienie. Mieczyki chyba nie są zbyt udanym pomysłem, ale pożyjemy, zobaczymy.
Magdo - sama jestem ciekawa, ile lat tworzyła się ta poducha. Liczę, że obok rozkwitną budleje i ta "rabatka" również później będzie odrobinę kolorowa ;:173
Aniu bielska- głupot naopowiadałam, że ona kwitnie grubą łodygą jak rojniki. Gdy kwiatostany się rozwijały, robiły takie wrażenie.

I obiecane zdjęcia z wycieczki do Pisarzowic. Najpierw ze szkółki i przyległego do niej stosunkowo niewielkiego ogrodu, kolejne z prywatnego ogrodu właścicieli szkółki. Żałuję, że nie wzięłam aparatu, ale na komórkowych też coś widać. Mam dziś straszne problemy z netem, co chwilę się rwie, ale może się uda.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żywopłot z azalii i rh ;:oj

Obrazek

Obrazek

Tak wielką hostę widzę pierwszy raz na oczy:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Glicynia - gigant:

Obrazek

Bagno - ledum:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z dedykacją dla Eweliny :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przepraszam, że aż tyle tego, ale ciężko było wybrać najciekawsze miejsca ;:224 I tak okroiłam z 50 do tej ilości...
Jak ktoś ma możliwość obejrzenia na własne oczy, to naprawdę polecam. Dni otwarte (ze zwiedzaniem ogrodu) trwają do 26 maja.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Ale piękne ,chciałabym tyle mieć u siebie ;:oj Piękną miałaś wycieczkę Milenko ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”