Aniu - sweety - szkoda, że pławi się tylko nocą, za dnia zdjęcie byłoby (może) lepsze.
Ewelinko - jesteś pewna, że w dzień matki to jest dobry pomysł? Dziś u Pudełka były tłumy, parkowałam gdzieś daleko przed szkółką, u Kapiasa w czwartek też tłumy, a co to się będzie działo w święto - wolę nie myśleć

Różankę przecież też robiłam na grube raty

Najpierw sadzenie róż, potem zdzieranie darni i dopiero potem płotek i wysypanie korą. Dziś odpoczęłam, dzień był bardzo udany, w dodatku pogoda piękna
Moniś - no dawno tak hurtowo nie zaszalałam, a dziś jeszcze dokupiłam jakieś bylinki (mam do nich słabość

) i goździki
Aniu - akl62 - faktycznie to chyba samiec. Leżał leniwie w tych floksach, ugniatając je skutecznie - taki odpowiednik mężczyzny depczącego po rabatce, mówiącego, że nic się nie stało
Kasiu - salamandry widzę prawie co wieczór, ale za każdym razem tak samo mnie zachwycają
Ewuniu - podpisuję się pod tym co napisałaś

Każdy ptaszek, żaba, jeż wzbudza we mnie za każdym razem zachwyt, jakbym widziała je pierwszy raz w życiu
I trochę dzisiejszych zdjęć.
Czy to może być mączniak na różach?
Moja "różanka" - płotek do bani
Skalnica zaczyna kwitnąć. Czuję się zawiedziona - będzie biała
Hortensja pnąca Miranda posadzona wczoraj pod altaną (bambusowe patyczki z przesyłki z Florini powtykałam, gdyby psom przyszło do głowy na nią sikać.. zawsze trochę ochroni):
Anemony zaczynają kwitnąć. Są bardzo w moim guście, na jesień sobie jeszcze dosadzę
Moja największa azalia -
Aniu - akl62, niestety nie będzie pomarańczowa. Nawet nie umiem określić, co to za kolor (taki nie mój, ale i tak jest piękna):
Rh chyba jednak nie będzie różowy - raczej fiolet, byleby jak najciemniejszy
Widziałam dziś w szkółce kalmię wąskolistną. Ma b. podobne liście jak moja. Na pewno to nie azalia. W ogrodzie Pudełka widziałam również bagno - bardzo podobne do mojej rośliny i do kalmii. Teściowa twierdzi, że liście bagna stosuje się przeciw molom. Mój krzew po urwaniu listka i potarciu w palcach faktycznie ma specyficzny zapach. Tropem bagna dotarłam chyba do prawidłowej nazwy mojego krzewu -
Ledum (Rhododendron hypoleucum). Tu mój krzew:
I oceńcie sami:
http://www.rhodogarden.com/Ledum/hypoleucum/ , wg mnie 100% zgodności
Jutro pokażę zdjęcia z wizyty w szkółce i ogrodzie Pudełko. Na razie jedna fotka