Nasze marzenie - część druga :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nasze marzenie - część druga :-)

Post »

Renatko dziękuję za miłe słowa :)
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jestem Madziu ;:196 Dopiero na 4 stronie ale może przeżyję... :lol: Widzę, że ostro wzięliście się do pracy ;:oj Skrzynia piękna, karmnik ;:215 i widzę, ze zaczynasz formować krzaczki, bardzo to lubię ale jakoś sama nie mam do siebie zaufania i po prostu boję się tego robić ;:224 ale u innych bardzo mi się podobają :uszy Mam ciocię, która jest mistrzynią formowania drzewek a ja się dalej wacham :lol:
Wiosna Madziu to nam się coś bardzo ociąga, u mnie dzisiaj normalnie 12 stopni i deszcz, porażka ;:223
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko ja się rzuciłam na głęboką wodę.. kupiłam dwie piękne całkiem dorodne tuje szmaragd.. i chciałam je uformować w spiralkę. Świadoma byłam że będą brzydko wyglądać przez pierwszy rok czy dwa..ale mi nawet spirala nie wyszła. Tylko je JESTEM_ WULGARNY /-NA. Tzn ją bo jedną ochlastałam. W ogóle nie mogłam dojść do tego jak tą spiralę zrobić. Tyle się naczytałam i naoglądałam a jak przyszło co do czego to czarna magia. Może z tym krzaczkiem mi pójdzie lepiej. Kupiłam sobie jeszcze jałowca do formowania ale najpierw musi się przyjąć i wzmocnić pędy. Podparłam go żeby szedł do góry. Jak będzie odpowiedni i sztywniejszy to się wezmę za ciachanie :)
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p

Post »

Madziu ale to Twoje teraźniejsze formowanie jest jak najbardziej w porządku, bardzo ładnie wygląda ;:108 Podziwiam za odwagę, ze się nie boisz ;:196
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No może być. Efekt będzie za jakiś czas. Już go teraz tak będę prowadziła. To było banalnie proste. Z tują przesadziłam. Wydawało mi się proste a jednak takie nie jest. No ale nie powiedziałam ostatniego słowa. Doczytam dooglądam i spróbuję ją jeszcze wyprostować :D
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p

Post »

Działaj, działaj to może ja się też pokuszę ;:196
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03

Post »

Madziu przeszłam poprzedni wątek i jestem pod dużym wrażeniem prac ;:138 Śliczny masz domek, ja mam bardzo podobny i bardzo go lubię ;:oj Wierzbę Hakuro mam od zeszłego roku, posadzona od południa, mam piaszczystą ziemię więc w dołek dałam lepszej, przy upałach podlewałam. Dopiero w tym roku podsypałam ją granulowanym bydlęcy obornikiem i już widzę jak ruszyła zdecydowanie ;:oj

Pozdrawiam ciepło :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wiewióreczka witam cię serdecznie! Cieszę się że ci się u mnie podoba. No ja z tą wierzbą nic w tym roku też nie będę robić. Ciekawa jestem czy mi się przyjmie i w ogóle przetrwa. Za rok jak dalej będzie u mnie to właśnie poczytam i poradzę się czym ją potraktować :)
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18

Post »

Madziu cześć kochana ,chcę Ci napisać co do wierzby .Lubi mieć mokro ,na zbyt suchym stanowisku zapada na choroby .Dwa razy do roku trzeba ją strzyc ,a na wiosnę nie pogardzi garstką azofoski .Jeżeli ma wszystko czego jej trzeba ,jest cudowna . :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś wiem właśnie że lubi mokro dlatego to taki eksperyment czy się u mnie utrzyma. Ale pocieszam się tym że mam blisko staw i rośliny ciągną wodę. Bo jak wkopywaliśmy coś to pod spodem ziemia śmierdziała szlamem. Także chyba będzie miała skąd czerpać zapasy w tygodniu. A jak będę przyjeżdżała to oczywiście podlewanko od piątku do niedzieli jak się da. W tym roku nic z nią robić chyba nie będę. Musi się zadomowić a za rok jak przetrwa to ją obsłużę czym poradzicie :)
Awatar użytkownika
becia123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 wrz 2012, o 18:21

Post »

Madziu jestem i Ja działasz dziewczyno .Ja do tej pory nie odważyłam się formować iglaków a u Ciebie proszę na głęboka wodę idziesz ;:138 ;:138 Wątek kwitnie roślinki rosną wiosna pełna parą :D :D :D
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Beciu :) Mam nadzieję że dane mi będzie działać dalej :) Topiary mi się bardzo podobają. Jak roślinki podrosną może się nauczę je formować :) Pierwsze koty za płoty. Choć może z tują niekoniecznie udane. Ale ciiii :)
Czekam teraz aż różyczka będzie miała listki i pączki. Na pozostałe róże też czekam. Ale ta w tym roku będzie ozdabiała wejście :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Madziu, ten mały iglaczek to za kilka lat będzie a'la bonsai ;:138 A jak cięłaś tuję w spiralkę? Obwiązałaś ją czymś? Ja nawet nie umiem bezlistnego krzaka w miarę w kulę przyciąć, wychodzi mi krzywo jak cholera... :oops: Nie wiem też, co zrobić z żywotnikiem przy tarasie, który był kiedyś formowany w 3 kule. Zostawię go chyba na żywioł, bo nie chcę, by każdy kto wejdzie na taras, spadał z niego ze śmiechu :D Widzę, że masz faliste obrzeża - spotkałaś się kiedyś może z takimi plastikowymi, ale prostymi, nie falistymi?
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Milenko niejednokrotnie się spotkałam. Jest ich dużo :) Tuje obwiązałam sznurkiem i zanim się za to wzięłam przeczytałam od deski do deski książkę o formowaniu roślin ozdobnych. Ale zapomniałam ją zabrać na urlop. Może gdybym miała obrazki przed sobą szło by mi lepiej. Podobno spirala jest z tych tradycyjnych formować najtrudniejsza. Mnie się wydawała banalna i oczywiście przeceniłam swoje możliwości. Ale odwróciłam ją tyłem i nie widać tego co odwaliłam. Muszę postarać się i zrobić tak jak zamierzałam. Ja swoje tujki małe wszystkie w kulki obcięłam teraz. Nawet mi równe wyszły. Kupiłam elektryczne nożyce do trawy i żywopłotu i nimi sobie formowałam . Małym sekatorkiem też by dało radę ale wydaje mi się że tymi nożycami jest lepiej. Mamie formowałam dużego bukszpana w kulkę to zajęło mi to może z 5 minutek. Natomiast tego krzaka i tuje to właśnie sekatorem robiłam.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O rany, to taka spirala faktycznie musi być trudna do wykonania, skoro Ci nie bardzo wyszła, a zrobienie kulki z dużego bukszpanu zajmuje Ci kilka minut.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”