Liliowce -Hemerocallis cz.11

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Marysia II
200p
200p
Od: 8 mar 2008, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Liliowce -Hemerocallis cz.10

Post »

Aninko, piękne te Twoje liliowce.
Ismeno, myślę, że sadzonki od Ciebie przezimują pod kołderką ze śniegu. Dziś wyciągnęłam z lodówki nasionka i będę siać. Nie wiem kiedy i jak zakwitną ale jak patrzę na te co pokazujesz to mi ciągle mało. Pozdrawiam.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Witam!
Chciałm zapytać czy ktoś z Was posiada te dwie odmiany i może mi wyjaśnić jaka jest różnica między Stellą d'Oro a Mini Stellą?
Ktoś w jednym z wątków napisał ,że nie ma żadnej różnicy gdyż Mini Stella kwitnie tak samo długo jak Stella d"Oro.
Chodzi mi własnie o długośc kwietnienia i to czy swoimi walorami Mini Stella dorównuje Stelli.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 12:53

Post »

Aniu, jednak są pewne różnice między tymi obu odmianami. Mini Stella- jest niższa- 10" i ma bardzo mały kwiat- 1,25". Stella de Oro ma 11" wysokości i kwiat prawie dwa razy większy- 2,75". Mini Stella rozpoczyna kwitnienie przed właściwym sezonem (E), a Stella de Oro- na początku sezonu właściwego(EM). Obie oczywiście powtarzają kwitnienie, więc w praktyce wygląda to tak, że kwitną prawie bez przerwy od momentu zakwitnięcia, aż do pierwszych mocniejszych przymrozków. Choć u siebie zauważyłam, że tak ok. połowy lipca widać wyraźnie słabszy okres w kwitnieniu- jest mniej obfite.
Kwiaty też się trochę różnią kolorami- Mini Stella ma kwiaty żółte z lekko pomarańczową strefą w środku kwiatu i zielony środek. Natomiast kwiaty Stella de Oro są złote( jak żółtko) i mają bardzo mały zielony środek.
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śnieżko no to i mi pomogłaś , dzięki ;:168 Kupiłem Stellę i coś mi nie pasowało. Właśnie kolor kwiatu , kształt też są różnice. Teraz już wiem , że mam Mini Stellę. ;:333
klio
500p
500p
Od: 31 sie 2010, o 12:08

Post »

Mini Stella kwitła u mnie tak:

Obrazek
Pozdrawiam. Krystyna.
Awatar użytkownika
ellcia
500p
500p
Od: 12 lis 2012, o 11:58

Post »

Ale cuda ;:111 ;:111 ;:111 ;:63 ;:63 ;:63
Jak już dorobię się mojego ogródka, to wtedy zacznę na nie polować...
Awatar użytkownika
Iwcia&Patyrek
500p
500p
Od: 5 sie 2007, o 20:39

Post »

Witam serdecznie

Zazwyczaj oglądam tutaj Wasze cudne liliowce, ale dziś piszę bo mam problem z identyfikacją pewnego liliowca...
Latem zrobiłam mu zdjęcie, teraz robię porządki z nazwami i fotkami, ale nie mogę za nic sobie przypomnieć jego nazwy.
Śnieżko jestem w 100% pewna, że mam go od Ciebie, w pierwszym roku po zakupie nie zakwitł i dlatego nie znalazł się w bazie mojej :? :wink: Jeśli ktoś miałby jakieś podejrzenia co to typek ;:173 byłabym bardzo wdzięczna...

Pozdrawiam. Iwona

Obrazek
do szczęscia dużo nie potrzeba
Iwcia&Patyrek zapraszają
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko, próbowałam dokopać się do listy sprzedaży z tamtego okresu, ale na to potrzebuję sporo czasu, bo jest gdzieś na płytach. Jednak patrząc na zdjęcie wydaje mi się, że to jest brzydszy kwiat od Malaysian Monarch.
Awatar użytkownika
Anna55
1000p
1000p
Od: 27 kwie 2012, o 00:06

Post »

Śnieżko!
Bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź odnoście Stelli. Nie wiem czemu, z niektórych wątków pomomo,że mam je w "obserwowanych" nie dostaję powiadomień na skrzynkę. Stąd tak spóźnione podziękowanie:)
Klio!
Dzięki za zdjęcie!
Awatar użytkownika
alexm
100p
100p
Od: 19 lut 2013, o 13:42

Post »

Witam serdecznie !

Proszę o pomoc w identyfikacji tych liliowców.

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam Ala
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Alu. Obawiam się, że nie będzie to możliwe. Jest bardzo dużo liliowców w tych kolorach, a zdjęcia nie zawsze wiernie je oddają. Poza tym brakuje nam danych odnośnie pory kwitnienia, wysokości, wielkości kwiatu. Nie mniej jednak spróbuję podrzucić prawdopodobne nazwy- biały to może być Arctis Snow. Ten drugi- może być Ruffled Apricot, ale głowy nie dam.
Awatar użytkownika
alexm
100p
100p
Od: 19 lut 2013, o 13:42

Post »

Śnieżko niestety nie jestem w stanie udzielić takich danych, bo moja liliowcomania objawiła się dopiero w zeszłym roku.

Pozdrawiam Ala
Awatar użytkownika
śnieżka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, jeśli zależy Tobie na identyfikacji odmian, to w tym sezonie powinnaś zrobić te obserwcje, no i oczywiście sporo zdjeć kwiatów w różnych porach dnia i różnych ujęciach.
Jest także możliwość, że te liliowce nie są odmianowe, tylko mogą być siewkami, a te oczywiście nazw nie mają, chyba, że sami im nadamy nazwy, dla własnych potrzeb.
Ismena
500p
500p
Od: 5 sty 2008, o 20:00
Kontakt:

Post »

Witam!

Na pewno w rodzinie masz fajne osoby, które lubisz i można nazwać ich imieniem i jeszcze zrobić chrzciny z grilem, mój znajomy tak robi do dalii, piwonii i liliowców.
Nazwy są mu potrzebne do własnego użytku i jego znajomych którzy go odwiedzają i chcieliby ewentualnie jakąś roślinę. Ile ja czasu musiałabym mieć , żeby wszystkie moje liliowce zarejestrować i dać im nazwy, mają tylko numerki i to wszystkich nie zdążę sfotografować. Co roku obiecałam sobie ,że po 3-5 szt będę rejestrowała.
Pozdrawiam i do wiosny
Ismena
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Ismenko, jak zwykle cudeńka pokazujesz ;:180