Dracena ,,Draco" (drzewo smocze) z nasiona, uprawa, pielęgnacja

Rośliny doniczkowe
Saththa
50p
50p
Od: 21 sty 2014, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dracena ,,Draco" (drzewo smocze)

Post »

Witam się :)

Jestem całkowicie nowa i na dzień dobry chciałam się przywitać :oops:

Szukając informacji o smoczym drzewie trafiłam tutaj na forum i na ten watek. Poczytałam, poczytałam i że się tak wyrażę postanowiłam się zarejestrować aby móc się trochę wymienić ewentualnymi uwagami co do moich dwóch nabytków ;:131

Jako, że jedyne co mi do tej pory rosło pod moja opieką to kaktusy, to smocze drzewa wydają sie być całkowicie poza zasięgiem moich zdolności "kwiatkowych" :roll:

Jednak rosną :)

Przygoda moja ze smoczym drzewem zaczęła się w 2012 roku kiedy to z wakacji przywiozłam sobie nasionka - które pomimo chęci mych największych niestety nie wykiełkowały. W 2013 roku będąc na wakacjach postawiłam sobie za punkt honoru aby zakupić "drzewko" w związku z tym wróciłam z dwoma egzemplarzami wysokości około 6-7 cm.

Przy przesadzaniu niestety okazało się, że jedno z drzewek ma zgniłe korzenie i cześć zielona rośliny całkowicie oddzieliła się od korzeni. Wylądowała na jakieś 2-3 miesiące (już dokładnie nie pamiętam) w kieliszku z wodą gdzie puściła korzenie od nowa i wtedy wylądowała w doniczce. Niestety puszczanie korzeni zahamowało całkowicie jej wzrost stąd też w tej chwili widoczna jest znaczna różnica wielkości pomiędzy drzewami.

Obydwa zakupione w maju 2013 roku.

Teraz wyglądają tak:

Ta rosnąca od początku:

Obrazek

Ta z kieliszka:

Obrazek

Po tym jak przeczytałam cały wątek zdziwiłam się widząc na liściach wodę. W momencie jak moje miały mokre liście w miejscu kropel wody porobiły się brązowe plamy. I zastanawiam się skąd mogły się wziąć. DO tej pory myślałam, ze to przez wodę... Ale teraz myślę, że to mogła być woda w zestawie ze słońcem? Możliwe, ze no nie wiem... poparzyło liście?

---21 sty 2014, o 19:40 ---

Piotr=) Ile ma juz ta roślinka?

http://images61.fotosik.pl/185/a16385323a66540a.jpg

Widzę, że jest już wyciągnięta i tak się zastanawiam ile czasu trzeba aby te dolne liście odpadły?Uschły i odpadły? Jak to wygląda?

Doczytałam, ze zimujesz swoje. W jakim stanie znajdują się w zimie? przyrastają trochę? Jak to wygląda? Może wtedy te liście dolne "odpadają"?

Ja moich hmmm nie zimuję, mam je w sypialni w cieple i są doświetlane przez 10 h dziennie.
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2008, o 17:38

Post »

Dracena jest wyciągnięta, bo stała daleko od okna z 1 miesiąc ma rok ta największa 2 moja ma z 10 miecięcy ale teraz wnet dostaną nawozy i przestawione zostaną w cieplejszy pokój bo teraz temp mają z 15*c i muszę je do cieplejszego dać liście same u mnie zaschły :wit
Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
Saththa
50p
50p

Post »

A jakie nawozy? ;:218
Już wiem, ze koniecznie muszę je przesadzić do wyższych doniczek. Chociaż z drugiej strony zastanawiam się jak się ma przy nich zasada która kiedyś tam słyszałam, aby doniczka nie była za duża aby się roślina skupiła na zielonym a nie na korzeniu. :roll:
Kiedy najlepiej wziąć się za przesadzanie?
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawozy do zielonych roslin w płynach tylko żeby nie przesadzić i nie spalić rośliny. Przesadzam rośliny zawsze w końcówce marca. :wit
Spis tematów
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja mam jedną , na którą chucham i dmucham . Planuję kupić nasiona i wysiac ,bo bardzo mi się podobaja ;:3
Awatar użytkownika
Piotr=)
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja prawie 2 letnia w styczniu 2015 dwa lata kończy ;:63

Obrazek
Spis tematów
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świeże nasiona D. draco bardzo łądnie kiełkują.
Zebrałam je w maju 2104 na Teneryfie i wysiałam od razu. Wzeszły prawie wszystkie, choć nie jednocześnie.
Obrazek

zdjęcie z lipca 2014
Obrazek

Tak wyglądają rośliny w środowisku naturalnym
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jutro zrobię fotki moich siewek, których jest bardzo dużo, co najmniej 15 sztuk. :D
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wysiałam 20 nasion, wzeszły wszystkie, obecnie mam 14 dorodnych siewek wysokości około 12 cm. Prawie w ogóle nie podlewam, ale muszę to zrobić, bo zaczynają się marszczyć.
Obrazek

Obrazek
Saththa
50p
50p

Post »

Moja przeszło 3 letnia aktualnie wygląda tak:

Obrazek

Ani myśli zrzucać czy usychać sobie liści z samego dołu a mnie one straszliwie denerwują bo pajączki sobie tam mieszkają i zastanawiam się czy mogę je odciąć.

A jak liczne siewki się mają? :) Toż już pewnie las Smoczych Drzew będzie :)
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sześć roślin zostawiłam dla siebie, trzy dałam koledze a jeszcze chyba ze sześć mi zostało na wymianę. :)
Powiem Ci, że nie urosły jakoś znacząco, ale mają sie bardzo dobrze.

Saththa!
Bardzo dorodna ta Twoja!
No, ale 3 lata to jest kupa czasu. Moje dopiero skończyły rok. :)
Saththa
50p
50p

Post »

Sześć to nadal dość pokaźna liczba :D

Miałam dwie draceny draco ale niestety jedną zupełnie przelałam i zgniła. Tj przysypałam kamyczkami od góry. Podlewałam ją tyle samo mniej więcej co tę ale tamta zgniła. Ta ma od ziemi 60 cm. Przez to, że przesadziłam ja do takiej dużej doniczki przez dłuższy czas miałam wrażenie, że w ogóle nie rośnie ;:224
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogła nie rosnąć. Ja zwykle jeśli przesadzam to do doniczki nieznacznie większej, nie tylko zresztą draceny.
Roślina w dużej doniczce musi dużo energii poświęcić na rozbudowanie bryły korzeniowej, potem dopiero "idzie" w części zielone.
Saththa
50p
50p

Post »

Troszkę musiała bo jak teraz patrze na poprzednią doniczkę to na pewno by się w pionie nie utrzymała :P Ale masz racje oczywiście ten wzrost na pewno sie spowolnił dość znacznie bo średnica u góry tej a poprzedniej jest jakieś dwa razy większa. Ja właśnie przesadziłam do takiej aby na dłuższy czas mieć spokój już taki trochę leniuszek jestem :oops: :oops:
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale i tak jest ładna i duża! Gdzie tam moim do Twojej. :)
Teraz czas na "pieniek". :)
Saththa
50p
50p

Post »

Pieniek bardzo chętnie :) Jak mi się cierpliwość skończy to poucinam dolne liście :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”