Wasze sposoby na naturalne nawożenie domowymi sposobami
Re: Wasze sposoby na naturalne nawożenie domowymi sposobami
Ktoś jeżeli ma miejsce to podejrzałem ostatnio na innym forum ciekawe rozwiązanie. Kompostownik składający się z trzech komór. I tak pierwsza komora - świeże odpadki , druga - częściowo rozłożony i trzecia komora - gotowy do rozrzucenia . Wygoda jest. A tak to ja sam wiem po sobie, przerzucaj to co nierozłożone żeby dostać się do humusu,ale ponoć robota głupiego lubi.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
- rozmalinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 sty 2013, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gieniu, możesz mi dać namiary na ten mocznik?gienia1230 pisze:No właśnie nie ma jak podbierać. Dlatego mamy zamiar zrobić dwa niskie, jak jeden się zapełni będziemy wrzucać do drugiego. Ten pierwszy (zapełniony) zostawimy w spokoju na rok. Posypujemy od czasu do czasu mocznikiem i pryzma niknie w oczach. Stwierdziłyśmy z siostrą,że jednak potrzebne są w naszym przypadku dwie komory.
-- 17 lis 2013, o 21:33 --
Robercie, tak właśnie postępował mój Tata. Tylko nie miał komór. Po prostu w I roku rzucał na stosik, w II roku na stosik obok a w III na następny, jednocześnie podbierając z I -szego humus na grządki. Krótko mówiąc na działce były zawsze 3 stosiki.robertP2 pisze:Ktoś jeżeli ma miejsce to podejrzałem ostatnio na innym forum ciekawe rozwiązanie. Kompostownik składający się z trzech komór. I tak pierwsza komora - świeże odpadki , druga - częściowo rozłożony i trzecia komora - gotowy do rozrzucenia . Wygoda jest. A tak to ja sam wiem po sobie, przerzucaj to co nierozłożone żeby dostać się do humusu,ale ponoć robota głupiego lubi.
Pozdrawiam. Ania
- rozmalinka
Błażeju, czy w twoim kompostowniku można podbierać humus od dołu?
Pozdrawiam. Ania
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Niestety nie. Jednak wiernie nie odtworzyłem tego z rysunku a tylko się wzorowałem. Ten z rysunku ma ruchomy przedni bok który w zależności od tego jak wysoko mamy zapełniony kompostownik. Nie wiem czy nie dało by się dzięki temu podbierać humus od spodu.
- rozmalinka
Błażeju, gdyby cały bok przesuwał się w płaszczyźnie pionowej, to tak.
Pozdrawiam. Ania
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mocznik lub saletrę amonową kupisz w każdym ogrodniczym sklepie.rozmalinka pisze: Gieniu, możesz mi dać namiary na ten mocznik?
.
Pozdrawiam! Gienia.
- rozmalinka
Gieniu, a czy to będzie nadal naturalny nawóz?
Pozdrawiam. Ania
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Aniu jak spojrzysz na rysunek kilka postów powyżej to te dwie deski z czoła służą za bok i one są ruchome. Podnosisz je góra-dół w zależności ile masz w nim materiału czyli teoretycznie gdy będziesz mieć pełen to od spodu powinien być swobodny dostęp.
- rozmalinka
Pozdrawiam. Ania
-
Oczywiście, mocznika dajemy niewiele- garść, jeśli jest sucho to go spryskamy wodą z konewki, resztki szybciej się rozkładają. Nawet mgła albo rosa potrafią rozpuścić mocznik.rozmalinka pisze:Gieniu, a czy to będzie nadal naturalny nawóz?
Pozdrawiam! Gienia.
- rozmalinka
A ta garść, to mniej więcej co ile cm kompostu na wysokość, zakładając, że wymiary podstawy to 100 x 100 cm?gienia1230 pisze:Oczywiście, mocznika dajemy niewiele- garść, jeśli jest sucho to go spryskamy wodą z konewki, resztki szybciej się rozkładają. Nawet mgła albo rosa potrafią rozpuścić mocznik.rozmalinka pisze:Gieniu, a czy to będzie nadal naturalny nawóz?
Pozdrawiam. Ania
-
Eeee, nie wrzucamy przecież codziennie, nawet nie co tydzień. Jak jest rodzinne pospolite ruszenie i bierzemy się za plewienie działki całą rodzinką to tych badyli, chwastów, przeróżnych łodyg, patyczków uzbiera się kilka wiader. Gdy uzbiera się z półmetrowa pryzma to wtedy garść mocznika na nią i po kilkunastu dniach pryzma jest niziutka. Kiedyś, kiedyś likwidowałam sporą rabatę konwalii, oj było tego badzewia od groma i trochę, bez mocznika chyba bym tego nie zlikwidowała bo rosłyby sobie w kompoście.
Pozdrawiam! Gienia.
- rozmalinka
Gieniu, powiedz szczerze, dajesz na kompost chwasty z korzeniami?
Pozdrawiam. Ania
-
Oczywiście! Plewiąc, podkopuję motyczką albo pazurkami zruszam ziemię tak by z korzeniami wyrwać zielsko. Jeśli pozostawisz korzenie to takie plewienie psu na budę. A jak dopadnę kawałek perzu albo podagrycznika to grządkę zniszczę a wyrwę drania w całości. Ale korzeni akurat tych chwastów nie daję na kompost, porozwieszam by wyschły i idą do ogniska.
Pozdrawiam! Gienia.
- rozmalinka
Zazdroszczę Ci, że tak rzadko spotykasz podagrycznika.Na mojej działce jest tego mnóstwo. Nawet jak potnę jego korzenie, to nie rozłoży się w kompoście?
Pozdrawiam. Ania