Cykoria - uprawa i pielęgnacja

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cykoria - uprawa i pielęgnacja

Post »

Posiałam jakąś mieszankę cykorii, bardzo fajnie plonuje, wchodzi na stałe do repertuaru ;:215
W smaku lekko gorzka, świetna z sałatą ale i samą można zjeść.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10

Endywia, cykoria Endywia.

Post »

Czy ktoś uprawia Endywie? Miałam ją w mieszance sałat ale oddzieliłam nasionka bo nigdy nie uprawiałam a nie chciałam żeby za dużo tego wyszło w niekontrolowany sposób.
Podobno bardzo zdrowa, dobrze znosi upały, a w kuchni można wykorzystać ją na kanapki i sałatki oraz do dań ciepłych. Chyba spróbuję ze dwa krzaczki w tym roku.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olafasola13, wysiej i zdaj relację dla potomności :D
Ja planuję wysiać kilka odmian cykorii sałatowej, która sprawdza się u mnie lepiej niż sałata. Nowością będzie cykoria korzeniowa do przetworzenia na kawę ;:108
Olafasola13
200p
200p
Od: 18 lis 2022, o 11:10

Post »

Tak też zrobię o ile te nasionka wykiełkują, chociaż jakoś stare nie były za bardzo. Mam taką nadzieję że będzie ona lepiej znosić upały niż sałata i nie będzie szybko wybijać w kwiat.
Cykorii nigdy nie uprawiałam ale wyglądają na fajną i chrupką zieleninke. Kto wie moze za rok spróbuję bo tyle tego wszystkiego jest że mój ogródek i czas kurczą się coraz bardziej :;230
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cykorie są świetne bo właśnie nie wybijają w kwiaty. Od razu można zrywać do jedzenia liście odmiany przypominającej mlecz, przy okazji trochę je przerywam. Docelowo rosną ogromne, do 50 cm wysokości, w smaku lekko gorzkie, można mieszać z sałatą lub jeść same.
Inne cykorie użytkujemy jesienią, kiedy robi się zimno zaczynają zawiązywać kolorowe główki, wytrzymują kilka stopni mrozu, do tej pory mam jeszcze na grządkach.
Oryginalne nasiona włoskie z firmy Franchi Sementi kupiłam na allegro, można też dostać z polskich firm nasiennych.
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jakie cykorie planujecie w tym roku? ;:7
U mnie będą Catalagna Gigante di Chioggia i Catalagna Brindisina, obie zielone, do zbioru przez całe lato.
Oraz późne do zbioru jesienno zimowego Rossa di Treviso, Palla Rossa Tardiva i Variegata di Chioggia.
Awatar użytkownika
tkordus
200p
200p
Od: 17 mar 2010, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zaczynam przygodę z cykorią bo lubię sałatki z cykorią :)
Palla rossa tardiva
Catalogna puntarelle a foglia stretta
takie 2 nabyłem drogą kupna :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”