Czy ktoś uprawia Endywie? Miałam ją w mieszance sałat ale oddzieliłam nasionka bo nigdy nie uprawiałam a nie chciałam żeby za dużo tego wyszło w niekontrolowany sposób.
Podobno bardzo zdrowa, dobrze znosi upały, a w kuchni można wykorzystać ją na kanapki i sałatki oraz do dań ciepłych. Chyba spróbuję ze dwa krzaczki w tym roku.
Olafasola13, wysiej i zdaj relację dla potomności
Ja planuję wysiać kilka odmian cykorii sałatowej, która sprawdza się u mnie lepiej niż sałata. Nowością będzie cykoria korzeniowa do przetworzenia na kawę
Tak też zrobię o ile te nasionka wykiełkują, chociaż jakoś stare nie były za bardzo. Mam taką nadzieję że będzie ona lepiej znosić upały niż sałata i nie będzie szybko wybijać w kwiat.
Cykorii nigdy nie uprawiałam ale wyglądają na fajną i chrupką zieleninke. Kto wie moze za rok spróbuję bo tyle tego wszystkiego jest że mój ogródek i czas kurczą się coraz bardziej
Cykorie są świetne bo właśnie nie wybijają w kwiaty. Od razu można zrywać do jedzenia liście odmiany przypominającej mlecz, przy okazji trochę je przerywam. Docelowo rosną ogromne, do 50 cm wysokości, w smaku lekko gorzkie, można mieszać z sałatą lub jeść same.
Inne cykorie użytkujemy jesienią, kiedy robi się zimno zaczynają zawiązywać kolorowe główki, wytrzymują kilka stopni mrozu, do tej pory mam jeszcze na grządkach.
Oryginalne nasiona włoskie z firmy Franchi Sementi kupiłam na allegro, można też dostać z polskich firm nasiennych.
Jakie cykorie planujecie w tym roku?
U mnie będą Catalagna Gigante di Chioggia i Catalagna Brindisina, obie zielone, do zbioru przez całe lato.
Oraz późne do zbioru jesienno zimowego Rossa di Treviso, Palla Rossa Tardiva i Variegata di Chioggia.