Siew, a kalendarz księżycowy
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Siew, a kalendarz księżycowy
badzia!
Możesz jaśniej? Jak to z tymi znakami dokładniej jest?
Możesz jaśniej? Jak to z tymi znakami dokładniej jest?
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Otwórz link,który podałem.
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Janusz mi wytłumaczono, że lepszy jest inny.
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Kalendarz biodynamiczny Działkowca kupuję od lat. Inna sprawa,czy się do niego stosuję
Natomist zawsze uważam,aby nic nie sadzić i nie przesadzać w czasie pełni ( + dzień przed i po ).
A ze nadchodzi pełnia,informuje mnie o tym moja bezsenność
I jak tu nie wierzyć w oddziaływanie Księżyca na życie na naszej planecie? Z Kosmosem nie wygrasz
Kilka lat temu kupiłam kalendarz wydawnictwa MPO . Oj,tam były ładne" ."kwiatki" . Napisałam do nich maila cytujac sprzecznosci i błędy ,ale nie odpisali

Natomist zawsze uważam,aby nic nie sadzić i nie przesadzać w czasie pełni ( + dzień przed i po ).
A ze nadchodzi pełnia,informuje mnie o tym moja bezsenność

Kilka lat temu kupiłam kalendarz wydawnictwa MPO . Oj,tam były ładne" ."kwiatki" . Napisałam do nich maila cytujac sprzecznosci i błędy ,ale nie odpisali

Pozdrawiam serdecznie- Ela
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Wysyp grzybów też jest zawsze przed pełnią.
- badzia
- Od: 1 lip 2011, o 19:41
- Kontakt:
Maraga,nie da się tego w kilku zdaniach wyjaśnić,jest to niby proste a jednak zawiłe. Wszystko po kolei samo się będzie wyjaśniać jak przyjdzie czas pierwszych wysiewów. Kup sobie kalendarz,który proponuje KaLo oraz często zaglódaj do tego wątku.
Krynka, ja też nie śpię podczas pełni. Kiedyś (jak byłam młoda i mocno spałam)to podobno usiadłam na
łóżku,zdjęłam nocną koszulę,odwróciłam ją na drugą stronę, założyłam z powrotem i spałam dalej. M mi opowiadał.
Krynka, ja też nie śpię podczas pełni. Kiedyś (jak byłam młoda i mocno spałam)to podobno usiadłam na
łóżku,zdjęłam nocną koszulę,odwróciłam ją na drugą stronę, założyłam z powrotem i spałam dalej. M mi opowiadał.
- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
W sedno sprawy, moim zdaniem trafił Ekopomekopom pisze:Ja biorę pod uwagę położenie księżyca, a ten czynnik jest taki sam w każdym kalendarzu, reszta to rozważania , czy dodatki układów innych planet

Należy jeszcze pamiętać że co roku kalendarz księżycowy jest inny, bo księżyc okrąża naszą planetę w około 28 dni a nasze miesiące mają 30-31, więc co roku inaczej to w kalendarzu wygląda, przesuwa się.
Pozdrawiam wszystkich

- emilka79
- 200p
- Od: 29 maja 2014, o 12:26
Moja sąsiadka stosuje od kilku kat kalendarz księżycowy, raz jednak posadziła ziemniaki w dniach w ogóle nieodpowiednich do sadzenia czegokolwiek i zebrała niewiele więcej niż wsadziła
. Próbowała jeszcze eksperymentować świadomie z innymi warzywami- więc coś w tym musi być. To ona mnie tym zaraziła
.

Pozdrawiam -Marta
- badzia
- Kontakt:
Bywa i tak,że nieświadomie coś posadzimy w nieodpowiednim czasie ale potem, znów niewświadomie, wykonujemy różne czynności koło nich w czasie dla nich odpowiednim i to im rekompensuje wyrządzoną wcześniej krzywdę.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
A ja Wam powiem, jak ja robię. Bardzo rzadko stosuję się do zaleceń kalendarza.
Jednak obserwuję pogodę, patrzę również na prognozy przyszłościowe i stosuję się do pogody.
Jak pada i ma padać dalej, wtedy zawsze sadze, przesadzam itp.
Jeśli jest ciepło to i sieję- no chyba, że ma być jakiś burzowy armagedon, to wtedy nie.
Jak jest wiosną ciepło i wilgotne powietrze, robię sadzonki.
W lecie jak jest b.ciepło najlepiej ukorzeniają się sadzonki pelargonii, czasami w parę dni.
Jak jest sucho i ma być dalej sucho to wtedy przycinam np.żywopłot (oczywiście wieczorem nie w pełnym słońcu)
Staram się nigdy nie pielić jak jest sucho, chwasty, trawa chronią młode rośliny.
Generalnie kieruję się jakoś intuicją, która mi podpowiada co robić.
Jednak obserwuję pogodę, patrzę również na prognozy przyszłościowe i stosuję się do pogody.
Jak pada i ma padać dalej, wtedy zawsze sadze, przesadzam itp.
Jeśli jest ciepło to i sieję- no chyba, że ma być jakiś burzowy armagedon, to wtedy nie.
Jak jest wiosną ciepło i wilgotne powietrze, robię sadzonki.
W lecie jak jest b.ciepło najlepiej ukorzeniają się sadzonki pelargonii, czasami w parę dni.
Jak jest sucho i ma być dalej sucho to wtedy przycinam np.żywopłot (oczywiście wieczorem nie w pełnym słońcu)
Staram się nigdy nie pielić jak jest sucho, chwasty, trawa chronią młode rośliny.
Generalnie kieruję się jakoś intuicją, która mi podpowiada co robić.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- Biotit
- Od: 20 cze 2014, o 00:09
Jola
a ile razy Cię intuicja w Życiu zawiodła?
Kalendarz daje konkretne daty na przyszłość, można z wyprzedzeniem planować zabiegi, pewno, że nie wszytko wypali na czas, podobnie jak w Życiu, ale ogólne ramy z pełnią Łysego na czele pozostają.
a ile razy Cię intuicja w Życiu zawiodła?

Kalendarz daje konkretne daty na przyszłość, można z wyprzedzeniem planować zabiegi, pewno, że nie wszytko wypali na czas, podobnie jak w Życiu, ale ogólne ramy z pełnią Łysego na czele pozostają.

- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Słuchanie głosu przyrody, obserwowanie pogody, wcale nie jest dalekie od patrzenia w kalendarz.
Bo podejrzewam, że właśnie kiedy kieruję się tą pogodą to ma ona pewnie jakiś związek z księżycem.
Intuicja nie zawiodła mnie nigdy, zwiodło mnie niesłuchanie swej intuicji
Intuicja z definicji nie zawodzi.
Tylko albo się jej słuchamy, albo nie.
Bo podejrzewam, że właśnie kiedy kieruję się tą pogodą to ma ona pewnie jakiś związek z księżycem.
Intuicja nie zawiodła mnie nigdy, zwiodło mnie niesłuchanie swej intuicji

Intuicja z definicji nie zawodzi.

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
- badzia
- Kontakt:
Nabyłam dziś kalendarz bio. i wybrałam termin wyłożenia na waciki nasion papryki. Jest to 22 luty od godz. 7.00 i cały następny dzień.
badzia- Według mojego doświadczenia i wiedzy korzystny dzień na siew pomidora przypada 4 luty(środa).Ja się sugeruję w pierwszej kolejności fazą księżyca i dodatkowo zwracam uwagę na impulsy plonotwórcze i żywioły.Wczoraj znalazłam podobny temat na tym Forum "Kalendarz biodynamiczny".Może ktoś opisze swoje doświadczenia?
Chciałam dodać iż jest to wczesny termin na pomidory ,następny (chyba bardziej odpowiedni)przypada 5 marzec oraz 31marzec i 1kwiecień.Pozdrawiam
Chciałam dodać iż jest to wczesny termin na pomidory ,następny (chyba bardziej odpowiedni)przypada 5 marzec oraz 31marzec i 1kwiecień.Pozdrawiam

Obie korzystacie z tego samego kalendarza 
2,3,4 lutego siew roślin, których plonem ma być owoc, a 21, 22, 23 lutego to czas sprzyjający rozwojowi tych roślin.
Początek lutego za szybko na papryki a marzec za późno, więc ja też będę siać papryki i oberżynę w okolicach 22 lutego.
Nie zawsze da się pogodzić w 100%

2,3,4 lutego siew roślin, których plonem ma być owoc, a 21, 22, 23 lutego to czas sprzyjający rozwojowi tych roślin.
Początek lutego za szybko na papryki a marzec za późno, więc ja też będę siać papryki i oberżynę w okolicach 22 lutego.
Nie zawsze da się pogodzić w 100%
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!