Jola na włościach - czyli 3 ary różności.
- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jola na włościach - czyli 3 ary różności.
Witaj Jolu,masz piękny ogród,zwłaszcza te kwiaty,lilie są boskie. Ja mam dopiero 3 rok działkę ok.14 arów i na razie mam warzywnik,małą szklarnię, a o kwiatach mogę na razie pomarzyć ,bo męczę budowę domu,może za parę lat...Będę odwiedzać Twój ogród ,wklejaj na bieżąco zdjęcia ,wiosna, lato itd.Ja forum czytam już trzeci rok,chcę też dawać zdjęcia tylko nie wiem,czy będę umieć. Zobaczymy. Pozdrawiam cieplutko.
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki moniko za odwiedziny. Ja też przez pierwszy rok tylko czytałam, potem zaczęłam się udzielać, coraz więcej i w końcu dojrzałam do założenia własnych wątków. A jak tak, to musiałam nauczyć się wklejać zdjęcia, bo co to za wątek bez zdjęć
. Najgorszy jest pierwszy krok, potem już leci
. A 14 arów, to już niezła powierzchnia. Nie musisz od razu wszystko sadzić, najpierw zrób to wirtualnie i w głowie, a może zaczniesz od jakiegoś kącika. Powodzenia 

- monika10
- 200p
- Od: 18 sty 2013, o 18:25
Witaj, trochę zaczęłam ,mam powojnik ,który puściłam na pień wiśni,mam kilka pomarańczowych lilii ,na wiosnę chcę posadzić magnolię ,mam bez biały i fioletowy,a oprócz tedo 4 odmiany winogron deserowych,kupiłam papierówkę czerwoną, jabłko gruszkowe, gruszę konferencje, śliwę królowa wiktoria,a oprócz tego razem z działką kupiłam5 starych jabłoni,3 musiałam wykarczować ,kilkanaście krzaków porzeczek,agrestów ,chyba 6 drzewek śliwek węgierek(pyszne).Kupiłam kiwi ,jeszcze będę domawiać na wiosnę ,mam borówę amerykańską ,jagodę kamczacką i 3 orzechy laskowe różnych odmian.Na wiosnę planuję kupić 2 czereśnie wczesne,śliwę renglodę i gruszę faworytkę,aby zapylała tę co mam.Mąż się śmieje ,że działka się kurczy,a ja tak marzyłam o swojej działce i swoich owocacjch i warzywach,że teraz nie mogę się powstrzymać. 

- jode22
No i bardzo dobrze. Denerwuje mnie, jak widzę te hektary przy domach i tylko trawa i iglaki - to tak nie pasuje do naszej tradycji i krajobrazu. Oczywiści, że jak przy domku jest mała powierzchnia, to szaleć nie można, ale można wzbogacić wygląd różnymi niewielkimi krzewami, bylinami i kwiatami. Natomiast jak ma się powierzchnię, to ho ho
. A taką różnorodność też można pięknie zakomponować i z warzywniaka i sadu stworzyć dzieło sztuki
. No a satysfakcja, że ma się własne, zdrowe - bezcenne
. To nic, że czasem trzeba prysnąć chemią - ale czasem, a nie co tydzień tak jak te kupne.

-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Jolu po Twoich zdjęciach widzę że bardzo pomysłowa jesteś
Już nie mogę się doczekać zdjęć ze zmian które zajdą latem
Na pewno będzie pięknie!

A ja zazdroszczę Wam dziewczyny, że macie miejsca cieniste. U mnie praktycznie cały dzień patelnia
. Jolu Twoja cienista rabatka jest moim skrytym marzeniem
.

- jode22
Madziu, Agnieszko, dziękuję. Taki cienisty zajątek nie musi być pod dużym drzewem. Wystarczy w słoneczny dzień pochodzić po działce i popatrzeć - a może za jakimiś krzewami jest cień - niekoniecznie cały dzień, a może z pólnocnej strony domku
A za oknem sypie śnieg i już powoli zaczyna mnie to wkurzać - kiedy będzie słońce
Tej zimy jakoś wyjątkowo mało było słonecznych dni
. A w dodatku, musiałam przedłużyć rejestrację samochodu i odwiedzić stację diagnostyczną. Pojechałam do najbliższej - zamknięta, druga - też. W końcu zasiadłam przed komputerem, znalazłam czynną i załatwiłam sprawę. Jeszcze tylko ubezpieczenie, i będę wiedziała na czym stoję finansowo - oczywiście w kwestii roślinnej 

A za oknem sypie śnieg i już powoli zaczyna mnie to wkurzać - kiedy będzie słońce

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Jolu widzę ze masz podobne zamiłowania roslinne do moich,z przyjemnoscią przejrzałam Twój wątek i będę zagladać 

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
bardzo ładna ciekawa rabatka, jak ci się roślinki rozrosną to tej kory nie będzie widać,,,będzie ładniutki dywanik,,Śliczna jeżówka,,,co to za odmiana

-
- 50p
- Od: 27 lip 2012, o 12:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jolu, Ślicznie masz. Będę zaglądać na Twoje 3 ary.
Pozdrawiam
Barbara

Witaj Jolu właścicielko 3 arów różności
Tak jak Ty jestem posiadaczką takich areałów,z tym że ja dopiero raczkuję od niedawna. Kocham żurawki,liliowce,róże.W sumie to mam taki miszmasz
Chciałam wyrazić zachwyt pod Twoim adresem,wypatrzyłam Twój watek i bardzo się cieszę,ze tu trafiłam.
Tak jak Ty jestem posiadaczką takich areałów,z tym że ja dopiero raczkuję od niedawna. Kocham żurawki,liliowce,róże.W sumie to mam taki miszmasz
Chciałam wyrazić zachwyt pod Twoim adresem,wypatrzyłam Twój watek i bardzo się cieszę,ze tu trafiłam.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga długiego czasu. Czas i tak upłynie.
H. Jackson Brown
H. Jackson Brown
- Jatra
- Od: 18 sie 2011, o 22:01
- Kontakt:

Jolu niesamowite kompozycje lili , jeżówki cudowne ślicznie wyglądają .Choroba liliowcowa tez jest urocza nie ma skutków ubocznych .

W tym roku tez kupiłam kilka odmian u Mariusza i juz nie mogę sie doczekac kiedy będą u mnie .

- santana51
- 500p
- Od: 13 maja 2012, o 18:01
I mi udało się trafić na Twoją działkę , wszystkie roślinki są piękne ale mój podziw wzbudzają jeżówki może dlatego że zachorowałem na jeżówko manie na obecna chwilę mam obsiane 2 paletki 66polowe i czekam wiosny żeby dokupić kilka dorosłych
roślin .
Kto to jest ten kol. Mariusz??

Kto to jest ten kol. Mariusz??
- Pozdrawiam Jurek
- jode22
Tereniu, dziękuję. Wszystkie manie są fajne, ale niestety liliowcowa ma tą jedną jedyną wadę, że jest bardzo droga
, oczywiście jak chce się mieć nowości. Ja u ciebie podziwiam fiołki. U mojej mamy zawsze pięknie kwitły, ale na północnych oknach. U mnie na południowym, w szybkim tempie odchodziłu do krainy wiecznej zieloności
.
Jurku, fajnie że do mnie trafiłeś. Masz duży teren, to trzeba siać roślinki, na pewno coś ładnego z nich wyjdzie. A może się przekrzyżowały i objawi się jakaś ciekawostka
. Też posiałam, ale jednoroczne:heliotrop, żeniszki, Felicję i goździk. Ja w twoim wątku już byłam wcześniej, chociaż nie zostawiłam śladu. Tak mi już od dłuższego czasu chodziło po głowie założenie własnego wątku, ale przeszkodą było, że nie umiałam wklejać zdjęć. Jeśli chodzi o elektronikę, to nie jestem za bardzo techniczna. Jeszcze nie wiem co zrobić, żeby zdjęcia wklejane przez Fotosik były większe. Podejrzewam, że trzeba opłacić abonament, tylko nie wiem, który wybrać
Jeżeli chodzi o kolegę forumowego Mariusza, to ma nick Szczytnica, tu masz link do jego wątku sprzedażowego: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 67&start=0
On ma sklep internetowy, a roślin tyle, że głowa mała, no i ceny przystępne. Jeżówek też jest dużo
. Oczywiście zamówiłam i ja i to nie tylko jeżówki
.
Wklejałam na razie tylko 2 zdjęcia żurawek, ale to moja następna mania: w zeszłym roku kupiłam ponad 20 szt., w tym zamówione jeszcze więcej. No, ale jak niektórzy piszą, że mają ponad 250 szt., to u mnie skromnie

Jurku, fajnie że do mnie trafiłeś. Masz duży teren, to trzeba siać roślinki, na pewno coś ładnego z nich wyjdzie. A może się przekrzyżowały i objawi się jakaś ciekawostka

On ma sklep internetowy, a roślin tyle, że głowa mała, no i ceny przystępne. Jeżówek też jest dużo

Wklejałam na razie tylko 2 zdjęcia żurawek, ale to moja następna mania: w zeszłym roku kupiłam ponad 20 szt., w tym zamówione jeszcze więcej. No, ale jak niektórzy piszą, że mają ponad 250 szt., to u mnie skromnie

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Jolu możesz podać namiary na pana Mariusza? A może to jest użytkownik szczytnica?