Pobojowisko odsłona I

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Saskja
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Pobojowisko odsłona I

Post »

Tylko ulcia zastanów się nad jedną rzeczą - czy na pewno do wiejskiego krajobrazu i tego, co w przyszłości chcesz tam mieć, pasują tuje, które... jak by nie patrzeć... sa takie nie-nasze, obce, sztuczne jakby.

Tu nie chodzi o gust (bo mnie się np. szmaragdy bardzo podobają jako roślinki), chodzi raczej o to, by stworzyć całość z okolicą, z krajobrazem - my np. z żalem zrezygnowaliśmy z tujek, bo otaczają nas dęby, brzozy, lasy i pola - do tego tuje pasują jak pięść do nosa.

Oczywiście zrobisz, jak zechcesz, ale weź to pod uwagę, bo potem trudno byłoby mienić żywopłot :)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ulcia, poszukałam w google, bo mi to nie dawało spokoju i faktycznie Gryczpan to w poznańskiej gwarze nazwa Bukszpanu. Nie wiedziałam, a mój ojciec jest poznaniakiem :;230
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2013, o 22:14

Post »

Saskja pisze:Tylko ulcia zastanów się nad jedną rzeczą - czy na pewno do wiejskiego krajobrazu i tego, co w przyszłości chcesz tam mieć, pasują tuje, które... jak by nie patrzeć... sa takie nie-nasze, obce, sztuczne jakby.

Tu nie chodzi o gust (bo mnie się np. szmaragdy bardzo podobają jako roślinki), chodzi raczej o to, by stworzyć całość z okolicą, z krajobrazem - my np. z żalem zrezygnowaliśmy z tujek, bo otaczają nas dęby, brzozy, lasy i pola - do tego tuje pasują jak pięść do nosa.

Oczywiście zrobisz, jak zechcesz, ale weź to pod uwagę, bo potem trudno byłoby mienić żywopłot :)

Pasują, pasują... ;:215 wokoło nic nie ma, same łąki gdzieniegdzie pole, najbliższy sąsiad, ooooo albo i dalej :wink:
Najbardziej to bym chciała żywopłot z Bukszpanu/Gryczpanu :wink: , ale niestety tak długo rośnie, że jeśli teraz byśmy posadzili to może moje wnuki mogłyby się cieszyć żywopłotem ;:145 Zależy nam na tym by był zimozielony, więc padło na thuje.
jode22 pisze:Ulcia, poszukałam w google, bo mi to nie dawało spokoju i faktycznie Gryczpan to w poznańskiej gwarze nazwa Bukszpanu. Nie wiedziałam, a mój ojciec jest poznaniakiem :;230
Ja też nie wiedziałam, że gwarą "zaciągam". Cały czas żyłam w przeświadczeniu, że Gryczpan to oficjalna nazwa urzędowa ;:202
Pozdrawiam /// Pobojowisko odsłona I
-------------------------------
Mężczyźni są jak kafelki, jak dobrze ułożysz możesz deptać przez całe życie... ;)
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A z tym Gryczpanem to niespodzianka ! :) Ja też pierwszy raz słyszę i czytam taką nazwę :)

Co do "wpasowania" się w okolicę krajobrazu , to podobnego zdania jestem co Saskja .
Ulcia , ja działkę też mam sąsiadującą z polem ... Żywopłotu jeszcze nie mam, ale chyba na thuje się nie zdecyduję z uwagi na kradzież, to po pierwsze a po drugie chyba bardziej pójdę w klimat sielskiego ogródka....
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żywopłot i to gęsty, można zrobić z przystrzyganych takich najzwyklejszych świerków ;:333 . Sadzi się je co 35-50 cm i po kilku latach zaczyna formować, skracając gałązki. Będzie wyglądać bardziej naturalnie i raczej nikt go nie ukradnie, no i na pewno będzie tańszy. Może popytaj w jakiejś szkółce leśnej. Zresztą żywopłoty robić można z wielu drzew i krzewów. Popatrz również w ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... op%C5%82ot Jest tam pomysł na ciekawy płot z wierzby energetycznej.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

:wit
Ale u Ciebie jest wesoło :). Ula zanim sie obejrzysz i dookoła na polu domy będą stać. U nas było podobnie. Jak chcesz zobaczyć z jakim ugorem walczyliśmy to zajrzyj do mnie. Zobrazowałam wszystko a teraz jest pikna trawka i jest gites :). Nie powiem, że nie kosztowało nas to zdrowia i cierpliwości.

A gryczpan.... zarąbista nazwa dla śmierdziucha ;:306
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2008, o 11:26

Post »

Hej Ruda :)
Świetne pióro ! Myślałaś, żeby pisać zawodowo felietony? naprawdę super się czyta!
Ja staram się nie być wymądrzalska, bo ludzie tego nie lubią :roll: ale jeżeli pozwolisz to trochę się powymądrzam z racji wieku a i ciut większego od Ciebie doświadczenia :) (i już się czuję jak w "masz wiadomość" :)).
1. Ogrodzenie - z racji, że mieszkasz w okolicy pól i łąk (jak ja) taka rada - jeżeli nie chcesz się wściekać, że rano przychodzisz na pole (tak nazywam część sadowniczo-warzywniczą) a tam wszystko zeżarte i podeptane przez sarny - postaraj się o jakikolwiek płot. Żywopłot super - ale trochę czasu potrzebujesz, żeby zwierzęta przez niego nie przelazły, a jeszcze nie poskracały i połamały przy okazji. Żywopłot z bzu czy też lilaka, który posiadasz jest piękny i gęsty, ja taki tworzę od 6 lat z odmian szlachetnych, niestety rośnie wolno, ma dopiero z 2 metry wysokości. Lilaka skraca się w czerwcu po kwitnieniu, bo kwitnie na ubiegłorocznych gałązkach, więc może wstrzymaj się pół roku zobaczysz jaki jest kolor, pełny czy pojedynczy i wtedy zdecydujesz, a co sobie narwiesz do wazonów to twoje :)
2. Kompostownik - Niezwykle użyteczna rzecz. Kocham mój kompostownik! Zrobił mi go mój teść z desek, które zostały po budowie, przemalowaliśmy (już wspólnie) starym olejem, żeby nie zgnił, ma 3 części i w każdym roku zapełniam 1,5 do 2 komór. Zobaczysz, że odpadów zielonych jest tyle, że nie ma co z tym robić (tzn ja wiem i nawet zabieram odpadki od znajomych i z pracy ;:224 ) no ale jestem świrem na punkcie użyźnienia mojej ziemi, bo mam piach. Pryzmy jak dla mnie wyglądają nieestetycznie, gdy są w polu widzenia z okien, plastik chyba nadaje się na mniejsze działeczki, więc polecam zbudowanie samemu. Mój jest zasłonięty winoroślą, więc mocno nie wkurza swoim wyglądem Największego Krytyka :lol: . Dobrze jest go ustawić w miejscu zacienionym i od północy, ja niestety cienia nie mam, więc przykrywam skończoną komorę czym się da i tam hoduję moje kalifornijki.
3. Warzywniak - ładniejsze warzywa udają się w miejscu słonecznym. jak już wybierzesz miejsce i wielkość warzywniaka może uda Ci się jeszcze przed wiosną zdobyć od rolnika przekompostowany obornik! bardzo ważne, żeby ziemia była nawieziona a teraz dopóki nie masz płotu to ciągnik Ci przywiezie na miejsce bez problemu. Ja na warzywniak 300m2 przekopuję przyczepę obornika co drugi rok, a co drugi sieję nawozy zielone, ale jak wspomniałam mam piach. Nawozy sztuczne walę na trawnik i na kwiatowe rabaty, bo większość kompostu też leci na warzywniak. Jeżeli nie uda Ci się zdobyć obornika, przewieź to wszystko co masz na pryzmach. Jeżeli całkowicie rozłożone rozgrabia się po wierzchu, jeżeli nie - przekopuje. Od maja wszystko między rzędami wysypuję koszoną trawą, żeby nie mieć roboty przy pieleniu, ale i tak jest.
4. Zielnik lub ogródek ziołowy- jeżeli lubisz zioła warto blisko wejścia do domu zrobić rabatę z ziołami. Moja jest niedaleko drzwi tarasowych, więc rano hop, po szczypiorek bazylię czy co tam lubisz. Niestety ja w głowie mam taki piękny angielski, ale z braku czasu jest to zwykły prostokąt z ziołami. Zioła fajne bo szybko rosną.
5. Rabaty kwiatowe - mój świr. marzy mi się ogród wiejski ale na razie mam wiejskie chwastowisko, ale jak będziesz miała pytania znam dużo odpowiedzi zwłaszcza dotyczących porażek ;:14 .
6. Rozsady - ja robię, mimo, że mi nie wychodzą (a co mi tam, zawsze do ogródek w domu :)). Główne błędy to: nieodpowiednia ziemia! (że też zawsze musi w niej być jakieś robactwo), przesuszenie (no jak ten czas szybko leci, przecież dopiero podlewałam :roll: ), niepikowanie (no przecież na polu powinno się przyjąć), i zbyt geste sianie (a co będzie jak połowa nie wzejdzie? no trudno, ze taki mały pojemniczek, może w tym roku przepikuję?) ;:170 . W tym roku zaczęłam zaprawiać nasiona Zaprawą Nasienną T.
Kończę i życzę cudownej przygody z ogrodowym szaleństwem ;:215
klu
PS A może przenieś swój wątek do działu Mój piękny ogród i pisz bloga, naprawdę wspaniale się Ciebie czyta!
klu
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

kluska, ale poemat ;:oj . A ty masz swój wątek? bo ciekawe rzeczy piszesz i chciałabym popatrzeć na twoje rabaty kwiatowe :)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu :)
Nie mam wątku, bo nie jestem systematyczna w siedzeniu na forum, i nie mam smykałki do robienia zdjęć :) zdecydowanie wolę machać łopatą :)
A Ruda nam się zapodziała, a już mam dla niej nową dobrą radę ;)
klu
Awatar użytkownika
ulcia116
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 sty 2013, o 22:14

Post »

kluska pisze: A Ruda nam się zapodziała, a już mam dla niej nową dobrą radę
TADAM! Triumfalny powrót, raptem na chwilkę człowiek wyjdzie do kibelka, i już ścigają ;:224 :wink: Rady chętnie przyjmę w każdej ilości. Można pisać. :D

jode22 pisze:Żywopłot i to gęsty, można zrobić z przystrzyganych takich najzwyklejszych świerków . Sadzi się je co 35-50 cm i po kilku latach zaczyna formować, skracając gałązki. Będzie wyglądać bardziej naturalnie i raczej nikt go nie ukradnie, no i na pewno będzie tańszy. Może popytaj w jakiejś szkółce leśnej. Zresztą żywopłoty robić można z wielu drzew i krzewów. Popatrz również w ten wątek: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... op%C5%82ot Jest tam pomysł na ciekawy płot z wierzby energetycznej.
Początkowo to strasznie mi do gustu ta wierzba przypadła, już prawie byłam na etapie "a na cholerę mi te iglaki, pier..olnę sobie wierzbę, tanio szybko, też będzie ładnie", ale stopniowo im więcej o niej czytałam tym bardziej słabł mój entuzjazm.
Fantastyczny materiał na dekoracyjne tunele, wiaty,bo to elastyczne i ulepić z tego można wszystko, dekoracyjną pergolę może sobie zrobię ale na żywopłot raczej się nie skuszę.Przyrosty ok 3m rocznie, to ja nic innego nie będę robić jak tylko żywopłot przycinać ;:202
Zimą zamiast odrobiny zieleni, sterczące badyle :? Konieczność karczowania starego i sadzenia nowego co ok 4lata, bo gałązki zmieniają się w dość grube pnie (ok10cm) a ponoć jak się na dłużej zostawi to korzenie trzeba później ciągnikiem wyciągać ;:202 Misiek powiedział że mam zapomnieć, on nie będzie w kółko kopał, a na ciągnik nas nie stać ;:14
kluska pisze:Ja staram się nie być wymądrzalska, bo ludzie tego nie lubią :roll: ale jeżeli pozwolisz to trochę się powymądrzam z racji wieku a i ciut większego od Ciebie doświadczenia :) (i już się czuję jak w "masz wiadomość" :)).
A wymądrzaj się kobieto do woli :wink: U mnie z doświadczeniem to strasznie licho. Teoria? Teoria, tak, już prawie na etapie doktoratu jestem :wink:, ale praktyka? Praktyka leży i kwiczy, jakiś czas temu posadziłam cebulę (w doniczce w domu) i cieszę się jak debil, że mi szczypiorek rośnie ;:oj To chyba samo za siebie mówi na jakim etapie jestem:)

Widzę, że też niezłą powieść potrafisz stworzyć :D a więc w kolejności:

1) Lilak o ile dobrze pamiętam jest zwyczajny, fioletowy. Wyłazi mi na drogę dojazdową do posesji, ta znów jest pod beznadziejnym kątem i moje malutkie autko (bydlę nie samochód) obrywa gałęziami. :? Myślałam, że jak go na wiosnę przytnę to jakoś już zacznie mi się formować. Mogę na wiosnę? Rośnie "na środku ale z boku" jak już pisałam, i wedle mojej skromnej osoby taka wysoka ściana w tym miejscu, po prostu, no nie wygląda. Docelowo chciałabym go utrzymać na 150-180cm wysokości.
Rwać będę mogła do woli. Jeszcze trzy mam "wolnostojące" ;:173
2) Kompostownik, taaak, oczywiście, duży, co najmniej dwukomorowy, według planu zagospodarowania ma stać dokładnie w miejscu obecnej "Góry Kościuszki", wiec najpierw diabelstwo musimy przesiać i rozwalić. ;:145 Potem będziemy budować cudo, nie żaden tam plastikowy badziew.
3) Ze słońcem to kochana u mnie problemu nie ma, patelnia idealna:) Z obornikiem może być gorzej, ale zobaczymy co da radę zdziałać.
4) Zielnik, tak, owszem, planuję. Koło domu nie mogę, podwórko niby duże bo ok 200m2, ale nie ma gdzie :? Jeden samochód, drugi samochód, pies...
5) Rabaty kwiatowe - moja wielka niewiadoma:) jode22 Ma przepiękne lilie, ale u mnie pewnie by nawet tygodnia nie wytrzymały (a to, to trzeba było podlać?) Jakoś żadnego pomysłu nie mam. Jak Ty taka kwiatowa jesteś to, może coś doradzisz.
6) Rozsady - zaczynam trenować, zobaczymy co mi wyjdzie.
kluska pisze:A może przenieś swój wątek do działu Mój piękny ogród i pisz bloga, naprawdę wspaniale się Ciebie czyta!
Mój wątek, póki co stanowczo nie pasuje do działu "MÓJ PIĘKNY OGRÓD" ;:306 Ale niezmiernie mi miło, że przechodzicie przez moje posty jak Mojżesz przez Morze Czerwone :uszy
Pozdrawiam /// Pobojowisko odsłona I
-------------------------------
Mężczyźni są jak kafelki, jak dobrze ułożysz możesz deptać przez całe życie... ;)
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Siej na razie kwiaty jednoroczne-tanio, szybko, cały sezon kwitną :D Zobaczysz, czy Cię wciągnie. Można też hodować liliowce-szczególnie starsze odmiany to żelazne rośliny i zniosą chyba wszystko. Z cebulami lilii nie ma większego problemu-sadzisz głęboko i zapominasz. Przypomnisz sobie, jak zaczną pachnieć :D Jest szansa, że szkodniki mogą jeszcze nie wiedzieć, że powstaje ogród i obejdzie się bez strat :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
kluska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:) to jak mam pozwolenie, to się powymądrzam dalej :)
Jeżeli jeszcze do końca nie wiesz, jak twój ogród ma wyglądać, to określ chociaż jaki styl Ci się najbardziej podoba. Myślę, że w tym roku i tak nie dasz rady wszystkiego zrobić, chyba że zatrudnisz firmę ogrodniczą :wink: . Żeby ułatwić Ci zrobienie warzywnika a pozbycie się góry kościuszki bez przesiewania proponuję zrobić garden boxes czyli grządki podwyższone http://www.youtube.com/watch?v=KM_7luWYPJA , które chyba są łatwiejsze w utrzymaniu, przerzucić kompost jak leci (no może wyjąć to obuwie, czy co tam znajdziesz co wydaje się nierozkładalne i po wysianiu/wysadzeniu warzyw wyściółkować grządkę koszoną trawą albo z gruntu zakupić ciemną agrowłókninę i hodować tak. Musisz się zastanowić na ile w Tobie zapału do grzebania w ziemi (niektórym ludziom przeszkadza ziemia za paznokciami ;:173 ).
A co do kwiatów ;:oj musisz wiedzieć co Tobie się podoba. Podobają Ci się lilie, będziesz hodować lilie, tu niestety najczęściej bywa tak, że nawet jak wie się, że coś nie urośnie, bo są złe warunki, to i tak najczęściej się sadzi te rośliny, które się podobają ;:223 . Ja tak miałam z hostami świecznicą i tojadem co mi zrobisz, że nie mam kawałka cienia? co roku dosadzane i brzydko wyglądające ale mam! bo podobają mi się i koniec ;:oj . A tak naprawdę to jestem fanką wysokich bylin i kwiatów intensywnie pachnących, bo pachnące ogrody kojarzą mi się z wakacjami na wsi u babci.
Masz jeszcze mniej więcej miesiąc, żeby się dowiedzieć czego tak naprawdę szukasz :).
Trzymam kciuki :wit
klu
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim, to powinnaś rozrysować w skali plan działki, uwzględniający las, domek, staw, strony świata. Przy tak dużej powierzchni, to wyobraźnia zawodzi ;:oj . Dopiero wtedy możesz sobie tam zaplanować: tu trawniczek, tu warzywniak, tu ścieżki, tu drzewa a tu kwiaty. Inaczej, to będziesz wszystko wsadzała na zasadzie: mam roślinkę, to trzeba ją gdzieś posadzić ;:oj . Mając plan, nie musisz robić od razu wszystkiego w pierwszym roku, ale to pozwoli ci sukcesywnie planowo porządkować przestrzeń ;:333 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
GrzegorzR
200p
200p
Od: 25 maja 2009, o 19:56

Post »

jode22 pisze: Mimo, że gospodaruję od 20 lat, wciąż wykopuję z ziemi jakieś kości - mój poprzednik uważał, że one też wzbogacą glebę ;:oj
Niekoniecznie tak uważał. Mogło to być, podobnie jak u mnie, zwyczajne lenistwo. Karmię na trawniku dwa ludojady, często kośćmi. Gdy są ogryzione przez psy, rzucają się na resztki drapieżne wróble i czyszczą do gołego. Potem ja czekam na deszcz i gdy gleba rozmięka, wbijam młotkiem kości w trawnik. A gdy nadarzy się okazja i zakopuję coś większego, to na samo dno dołu sypię kości uprzednio zgrabione z trawnika.
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
MagdalenaKCh
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 19:42

Post »

piszę aby nie zgubić :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”