Oczko z formy

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p
Od: 18 sty 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Proszę o radę - małe oczko z formy

Post »

Oczko jest z formy.Lilie mam dwie posadzone razem,ale tylko jedna ładnie rośnie.Drugiej obciełam parę listków,które i tak gniły.Te listki wyrosły podczas zimowania w pojemniku i przed sadzeniem na wiosne ich nie obciełam i to był chyba błąd.Może teraz ruszy lepiej.Nie znam nazw,ale jedna jest biała,a druga czerwona.Przekonamy się bo kupiłam przez internet.
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

"To oczko jest z formy? Bardzo sterylne, dosadź więcej roślin. Jaką masz lilie? Dla lepszego efektu wizualnego posadziłabym tojeść rozesłaną lub dąbrówkę rozłogową dla zamaskowania brzegów."

Ewa ma rację. Wiem, że się nie zgadzasz z moimi uwagami, ale zawodowo wykonywałem takie i inne oczka do przystosowania dużych stawów naturalnych włącznie.
Uwaga pierwsza - to oczko jest wyjątkowo sztuczne i jak pisze Ewa sterylne.
Kompozycja lamp, kładka (do nikąd) jest bez wyrazu i psuje naturalność tego miejsca. Żadne kamyszki, gres, muszle, a nawet kijanki nie zmienią totalnego braku podstawowych roślin. Ten sztuczny basen jest bez życia i powinien na początek zawierać rośliny, które zakryją obrzeża miski. czyli rożnego rodzaju szybko rozrastające się byliny lub paprocie. Tojeść rozesłana, ajuga, jasnota, kwitnące kępy floksów, wieloletnich goździków, czy nawet tymianków w wielu odmianach. Roślin które nadają się na obrzeża miski jest cała masa. Odsuń kamienie od oczka i posadź tam rośliny, a do jesieni będzie to oczko z roślinnym, a nie kamiennym otoczeniem. Rośliny wodne rozrosną się bardzo szybko, ale pojemniki muszą być całe pod wodą. Dorzuć kilka roślin z naszych stawów, lub bagien jak kaczeniec, sity, strzałka wodna, wełnianka itp. Nie radzę grążeli żółtych lub nenufarów białych, bo to oczko a nie staw.
Piszesz wcześniej, że jesteś w temacie "zielona". Może należy zmienić koncepcje z góry ustalone, chociaż nie naturalne. Powodzenia
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Kwestia gustu.Ale roślin owszem trochę za mało.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

monique83 pisze:Oczko jest z formy.Lilie mam dwie posadzone razem,ale tylko jedna ładnie rośnie.Drugiej obciełam parę listków,które i tak gniły.Te listki wyrosły podczas zimowania w pojemniku i przed sadzeniem na wiosne ich nie obciełam i to był chyba błąd.Może teraz ruszy lepiej.Nie znam nazw,ale jedna jest biała,a druga czerwona.Przekonamy się bo kupiłam przez internet.
Źle, że posadzone są razem biała to pewnie nasza rodzima, a czerwona to mocna i silna odmiana Attraction. Będzie im razem ciasno. Piszesz, że gniją im liście to bardzo źle bo mogła złapać ją choroba grzybowa czasem trudno uratować roślinę.

Powiedz w jakim substracie rosną i co dodawałaś?
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Mieszanka piasku i gliny 2:1.Korzenie były zdrowe.Mała zgnilizna,o zapachu siarki którą usunęłam i przysypałam węglem drzewnym w proszku.Korzenie przycięłam,aby pobudzić wzrost,ale zostawiłam listki,które urosły przez zimę.Po posadzeniu zaczęły obumierać,gnić więc je usunęłam.Czy druga lilia może zachorować ?
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

To jest bardzo możliwe nawet gdyby nie rosły w tym samym pojemniku. Na razie trzeba czekać.
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Dziękuję.Będę obserwować.
Awatar użytkownika
edysqa
200p
200p
Od: 18 lut 2013, o 21:14
Kontakt:

Post »

monique83, to oczko jest całkiem spore, myślałam że mniejsze ;-)
Możesz mi na napisać mailem gdzie je kupiłaś i za ile?
Co planujesz zrobić za mostkiem, tak gdzie jest folia i wysypana kora?
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Hej.Forme kupiłam przez inernet na alle.ro :) za 379 zł. Teraz widze,że kosztuje 399zł.,dostawa gratis.
Za oczkiem mam zrobioną taką symetryczną rabatę,tylko muszę jeszcze kory dokupić.Zrobie zdjęcie całości to zobaczysz jak to wygląda.Nie prezentuje się to dobrze,bo iglaki jeszcze małe.
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

obiecane zdjęcia
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Powiedzcie,teraz lepiej ?

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

Zbliża się koniec sezonu i przed zimą będę musiała opróżnić oczko.Pojawił się mały problem w postaci rybek,które pojawiły się znikąd.Myślę,że kupiłam roślinki z ikrą,bo są to karasie,jeden jest w plamy ozdobne.Żal mi wypuszczać je do pobliskiej sadzawki i zastanawiam się czy da rade przezimować je w nieogrzewanej piwnicy w kastrze budowlanej 90l Czy oprócz jedzenia potrzebne im swiatło.Czy roślinki z oczka które też zimowałyby z nimi nie zgniją bez światła w tak małym zbiorniku i wystarczająco natlenia wodę ?
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Oczywiście, że przezimują w piwnicy razem z roślinami, możesz też w beczce zimować. Ale z tego co widzę to masz do zimowania tylko nenufary i irysy bo hiacynty nie zimują i traktuje się ich jako jednoroczne tak samo pistie.
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
monique83
50p
50p

Post »

A ja gdzieś czytałam,że hiacynty zimuje się sadząc do doniczek i tak miałam zamiar zrobić.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tak, ale i tak zdechną może Ci się uda, ale wiele osób próbowało z marnym rezultatem. Nawet jak przeżyją to padną na wiosnę w oczku :wink:
Ogród rewii cz.III !
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”