Sadzenie lasku na działce - proszę o porady

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
gleameil
100p
100p
Od: 3 kwie 2011, o 11:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sadzenie lasku na działce - proszę o porady

Post »

kasia28x pisze:Lorrie, a jakiej wielkości są Twoje sosny po tych 3 latach?
Lorrie nie odpowiada, ale u mnie sosny 3 letnie mają teraz 80-100cm. W zeszłym roku miały 100% przyrostu. W drzewek półmetrowych stały się metrowymi ;:138 I u Ciebie pewnie też tak będzie.
Awatar użytkownika
kasia28x
100p
100p
Od: 26 sty 2013, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

gleameil, dzięki za informację, mam na dzieję, że będzie tak jak piszesz ;:333
warunki dla sosen mam idealne, piach i słońce, mogą jak dla mnie rosnąć nawet szybciej ;:191 pomarzyć dobra rzecz ;:306
Wszystko jest trudne...zanim stanie się proste
Pozdrawiam, Kasia
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Niektóre sosny są już większe ode mnie. Myślę, że średnio obecnie mają około 170 cm. A jakie gęste ... Zaczynam już odczuwać efekty mojego napalenia się na tworzenie ogrodu od zera ... Chciałam, żeby było szybko, dużo, gęsto i żeby się oddzielić od widoku sąsiadów ...
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Odgrzewam starego kotleta, ale muszę. Mam 2100 metrów działki, z czego jakieś 700-800 to ziemia sklasyfikowana jako V klasa; chyba po to żeby był większy podatek. Pól sztycha kiepskiej ziemi i głębiej piachożwir. Zdecydowałem się na sosnowy lasek. Posadziłem w listopadzie 20 sosen, tyle zdążyłem, mam nadzieję że się przyjmą. A teraz usłyszałem od mojej pani, że mam posadzić brzozy. ;:14 Wiem jak wygląda ziemia pod brzozą, i jakie to wielkie dzrzewo. Czy są jakieś brzozy wolnorosnące albo karłowate? Betula nana odpada bo to brzoza torfowisk, ta kanadyjska rośnie też w mokrej ziemi. Słyszałem, że ojcowska rośnie dość wolno, ale czy będzie chciała rosnąć w marnej ziemi? Widziałem zagajniki mocno skarłowaciałe, ale brzozy rosły bardzo ciasno a i ziemia wyglądała mi na kwaśną. Wymyślcie coś. U Konieczki widziałęm ze 20 odmian, ale wszystkie chyba mocno rosną.
Awatar użytkownika
szkodnikk
200p
200p
Od: 2 sty 2014, o 10:48

Post »

Sadź po kilka brzóz na rok, jak te pierwsze urosną zbyt duże to wytnij i masz opał do kominka.
Awatar użytkownika
dotii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 07:45
Kontakt:

Post »

Jacek ,zerknij do mojego pierwszego wątku ,są tam zwykłe brzozy staruszki .
Zobacz również ,że są posadzone w grupie .
Zostały wkopane tak tymczasowo i tak zostało :D
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

Nie wiem jak w waszych okolicach, ale u mnie brzóz to nawet sadzić nie trzeba :), same sobie z tym świetnie radzą. Dziadek kilkanaście lat temu ( coś niewiele ponad 10 lat ) ,zostawił działkę ( trudy teren, schodząca do potoku, bezpośrednio przyległa do lasu ). Teraz rośnie tam cudny zagajnik, a niektóre okazy posiadają już dosyć spore rozmiary. Gdybyś potrzebował sadzonki, proponuje udać się do leśniczego, często są miejsca, których leśnicy pilnują aby nie zarosły, np. drogi dojazdowe wraz z poboczami, w związku z tym koszą je dwa razy do roku. Wystarczy zapytać, a sadzonki dostaniesz za darmo, lub za "niewielką opłatą".
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24

Post »

To fakt brzoza jest bardzo ekspansywna.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Nie jestem pewna, ale jeśli powierzchnia lasu jest powyżej 10a, to trzeba mieć zezwolenie z gminy, poniżej 10a, nie jest traktowany jako las, Ja swój mały "lasek" sadziłam 5 lat temu ,w większości są to sosny, między nimi rzadko świerki pospolite i jodełki , jeden modrzew ( u sąsiada ,co rok modrzewie atakowane są przez mszyce i musi pryskać), jeden dąb ( rośnie bardzo powoli), lasek zakończony dwoma rzędami brzozy pospolitej.
Tak wyglądał dwa lata temu.

Obrazek
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

Z tym pozwoleniem niejednokrotnie są problemy. Gminy nie zawsze chcą wydawać zezwolenia. Jeśli wiek drzewostanu nie przekracza 40 lat, teren jest zwolniony z płacenia podatku. Przez co gmina ma mniejsze wpływy z podatków, dlatego często utrudnia wydanie pozwolenia. Jednak nie zawsze jest to zgodne z prawem. Wujek w ubiegłym roku, chciał zalesić działkę, zgromadził wszystkie potrzebne dokumenty, mimo tego gmina bardzo długo stwarzała problemy. Po rozmowie z leśnikiem, ten stwierdził żeby odwołać się wyżej, wtedy bez problemy otrzymamy pozwolenie. Jednak wujek dał za wygraną. Las można też głosić jak samosiejka. Dzięki temu gmina zostanie postawiona przed faktem dokonanym: las już istnieje. Niestety nie jestem 100% tych informacji, dlatego proponowałbym się udać do Urzędu Gminy. Dobrą i korzystną cenowo alternatywą jest zalesienie poprzez dopłaty unijne. Jednak twoja działa jest chyba za mała ( w regulaminie jest dokładnie określona powierzchnia i minimalne wymiary działki ).
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

Do powierzchni 10a można sadzić bez zezwolenia.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałbym posadzić kilka jałowców, ale mam jeden problem :( Jałowiec pospolity jest rozdzielno płciowy, zależało by mi na chociaż jednym egzemplarzu żeńskim (szyszkojagody jako przyprawa). Niedaleko mnie jest spory obszar nieużytków, jałowców mniejszych i większych mnóstwo, ale czy istnieje metoda odróżnienia w 20,30 cm krzaczku jego płci? W ogóle egzemplarze żeńskie są chyba dosyć rzadkie; w lesie kilka kilometrów dalej jest co najmniej setka dużych jałowców a znalazłem tylko dwa z jagodami. Jak rozwiązać ten problem? Jest tu jakiś znawca iglaków? ;:303
Awatar użytkownika
malgo_up
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 08:30

Post »

Pobranie sadzonek i ukorzenienie ich jest pewną metodą zdobycia określonej płci. Myślę, że jałowiec pospolity jest łatwy w ukorzenianiu. Wiosną można się jeszcze upewnić co do męskich okazów i szukać pylników. Zaznaczyć osobniki wstążkami i później sadzonkować. Sadzonki tnie się lipiec-wrzesień na pędach jedno i dwuletnich, miękkie wierzchołki uciąć.
dominikb83
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 sty 2013, o 20:14

Post »

Witam, cieszę się że mój wątek powrócił na tapetę, przedstawię kilka zdjęć mojego lasku posadzonego wiosną 2014r Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

malgo_up...Ukorzeniacz stosować? I jaki?
Znam kilka żeńskich okazów, więc ze znalezieniem nie będzie kłopotu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”