Ogródek
Re: Ogródek
Już odpisałem, znaczy się późnym latem, na jesień to co się nie ścięło to zostało i zimowało. Jeszcze zapomniałem o poziomce, też chcę hodować.
A jednocześnie :akmis978 pisze:Chcę uprawiać pomidory, ogórki, rzodkiewki, marchewki, arbuzy, ogórki na podkładce z dyń, paprykę i oberżynę.
Wybacz, ale nie jestem cudotwórcą. Większość tych Twoich " chciejstw " ma duże wymagania nawozowe. Na samych nawozach mineralnych daleko nie zajedziesz. Ten rok musiałbyś poświecić na siew nawozów zielonych. O warzywach możesz pomarzyć za rok.akmis978 pisze:Nie mam dostępu do obornika
Poza tym uprawa tych wymienionych roślin wymaga wiedzy.
A ten suchy nie może wystarczyć? Jeszcze mam trawę, która leżała cały rok skoszona na kupie.
Suchy obornik jest drogi.
A trawa, jeśli była wykłoszona, to lepiej ją spal, bo inaczej się z rozumem nie połapiesz przez najbliższe lata od chwastów jeśli ją przykopiesz.
A trawa, jeśli była wykłoszona, to lepiej ją spal, bo inaczej się z rozumem nie połapiesz przez najbliższe lata od chwastów jeśli ją przykopiesz.
No tak jest drogi, ale on jest skoncentrowany, ileś tam obornika świeżego to dużo mniej suchego. A w ogóle to dlaczego na mineralnych daleko nie zajadę? Mógłbym spróbować skombinować obornik z al.... po 19 zł za 25l.
Mam pytanie zasadnicze.akmis978 pisze:No tak jest drogi, ale on jest skoncentrowany, ileś tam obornika świeżego to dużo mniej suchego. A w ogóle to dlaczego na mineralnych daleko nie zajadę?
Czy Ty sobie aby jaj nie robisz ?
Nie można prowadzić upraw latami na samych nawozach mineralnych ponieważ zmniejsza się zawartość próchnicy i następuje degradacja gleby.
Proponuję Ci, zanim się weźmiesz za jakąkolwiek uprawę, byś trochę poczytał o nawożeniu gleb i uprawie.
Ja piszę poważnie, a gdzie mogę poczytać o nawożeniu.
-
dorkasz1
- 500p

- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
forumowicz, gratuluję cierpliwości i wiary. Bo według mnie ktoś sobie tutaj żarty stroi... i to wcale nie jest śmieszne.
Ja sobie nie stroję żadnych żartów, już wiem, że będę mógł mieć obornik od świń i kur.
Też tak myślę .
Nasz kolega chce szczepić ogórki na dyni a pojęcia nie ma jak uprawić glebę ?. Mów mi wuju
Właśnie zasób cierpliwości na dziś mi się wyczerpał.
Nasz kolega chce szczepić ogórki na dyni a pojęcia nie ma jak uprawić glebę ?. Mów mi wuju
-
dorkasz1
- 500p

- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przeczytaj jedną książkę, może być ta za 12 pln "600 rad z warzywnictwa", którą Ci polecałam. I wtedy wróć do dyskusji. Aby zadawać pytania trzeba wiedzieć cokolwiek albo przynajmniej wiedzieć czego się nie wie lub nie rozumie. Nie można nie wiedzieć nic, a Twoje pytania właśnie na takie nic wskazują.
Ok. dziś poszukam i kupię i przeczytam.
- Kasia1972
- 500p

- Od: 18 paź 2008, o 19:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
forumowicz - szacun - i tak długo wytrzymałeśforumowicz pisze:
Kasia o co Ci chodzi, jesteś jakaś niemiła, coś Ci zrobiłem?