Hydrofor na działce

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Hydrofor na działce

Post »

Przydałby jeszcze zawór zwrotny między trójnikiem a abisynką, żeby hydrofor nie zasysał powietrza.
myszOgrodowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 kwie 2024, o 00:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za szybkie odpowiedzi. Dwa pytania uzupełniające:
Gdzie kupić trójnik pod takie mocowanie? W sklepie z hydrauliką?
Mam obawę, że po zamontowaniu trójnika całość będzie zbyt wysoka. Czy dałoby się skrócić tę rurkę? Może uciąć i nagwintować?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Możesz nawiercić otwór w rurze i założyć obejmę, coś rodzaju nawiertki https://www.bevo.com/pl-pl/profec-obejm ... HbEALw_wcB
Także Twój sposób jest dobry, jeśli masz taką gwintownicę.
trybik
50p
50p
Od: 5 lis 2019, o 22:21

Post »

myszOgrodowa pisze: 20 kwie 2024, o 00:30 Cześć,
mam na działce abisynkę zamontowaną jak na zdjęciu poniżej. Jak do tego podłączyć hydrofor, pozostawiając abisynkę?
Obrazek
nie wiem jak jest montowana mufa /flansza/ pod abisynką ale najpewniej jest gwintowana, rozmiar rury za pewne cos więcej jak 1 cal , wszystkie elementy znajdziesz w sklepie hydraulicznym , tylko proponowałbym do tej pracy zaprosić jakiegoś pana najlepiej hydraulika on zrobi wszystko co potrzebne no pewnie tez trochę zapłacisz ale nic za darmo nie ma , no chyba że potrafisz to ogarnąc sam
myszOgrodowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Samo zamontowanie trójnika to jeszcze bym ogarnął, ale obawiam się, że wszystkie te złączenia to jest jedna rdza i trzeba będzie ciąć.
Ja bym chętnie komuś zapłacił, ale z fachowcami jest taki problem, że ciężko ich znaleźć do takich małych i wrednych robót :)
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ja bym najpierw sprawdziłbym wydajność odwiertu, bo może okazać się, że będzie za mała wydajność dla hydroforu. Odkręć abisynkę i sprawdź głębokość, czy jest wystarczająca. Także trzeba pomyśleć o zimie, żeby w czasie mrozów rury nie popękały.
myszOgrodowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

ekopom pisze: 23 kwie 2024, o 20:42 Także trzeba pomyśleć o zimie, żeby w czasie mrozów rury nie popękały.
To nie wystarczy pozwolić wodzie opaść poniżej poziomu urządzenia?
Sam hydrofor chciałem schować do altanki.
dziad_Jag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2014, o 12:05

Post »

Nawiertki to się daje na rurach plastykowych i w dodatku wodociągowych.
Chcesz dać trójnik? Nie obejdzie się bez cięcia, a rura na oko z 1,5 cala. Trzeba rurę uciąć tuż nad ziemią, nagwintować, a potem nakręcić po kolei: zawór zwrotny, trójnik, i kolejny zawór zwrotny, potem króciak, na koniec abisynkę.
I tu jest problemat! Skąd weźmiesz hydrauliczną narzynkę 1,5 cala? Chałupa bardzo blisko, a narzynka tej średnicy to jednak spora maszyna. Oczywiście ma grzechotkę, ale to będzie mordęga obracając ją o kilkadziesiąt stopni i z powrotem, bo dalej chałupa przeszkadza. Oczywiście są narzynki jednoramienne, ale to już wymaga bardzo sprawnej i doświadczonej ręki.
Co do zimy, to zawór zwrotny ma taką śrubkę z boku; odkręcasz i woda spada.
W sumie nie dasz rady bez hydraulika!
myszOgrodowa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Wielkie dzięki wszystkim za porady. Po weekendzie biorę się za szukanie fachowca.
Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”