Hydrofor na działce
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Hydrofor na działce
Przydałby jeszcze zawór zwrotny między trójnikiem a abisynką, żeby hydrofor nie zasysał powietrza.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2024, o 00:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za szybkie odpowiedzi. Dwa pytania uzupełniające:
Gdzie kupić trójnik pod takie mocowanie? W sklepie z hydrauliką?
Mam obawę, że po zamontowaniu trójnika całość będzie zbyt wysoka. Czy dałoby się skrócić tę rurkę? Może uciąć i nagwintować?
Gdzie kupić trójnik pod takie mocowanie? W sklepie z hydrauliką?
Mam obawę, że po zamontowaniu trójnika całość będzie zbyt wysoka. Czy dałoby się skrócić tę rurkę? Może uciąć i nagwintować?
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Możesz nawiercić otwór w rurze i założyć obejmę, coś rodzaju nawiertki https://www.bevo.com/pl-pl/profec-obejm ... HbEALw_wcB
Także Twój sposób jest dobry, jeśli masz taką gwintownicę.
Także Twój sposób jest dobry, jeśli masz taką gwintownicę.
pozdrawiam Ludwik
nie wiem jak jest montowana mufa /flansza/ pod abisynką ale najpewniej jest gwintowana, rozmiar rury za pewne cos więcej jak 1 cal , wszystkie elementy znajdziesz w sklepie hydraulicznym , tylko proponowałbym do tej pracy zaprosić jakiegoś pana najlepiej hydraulika on zrobi wszystko co potrzebne no pewnie tez trochę zapłacisz ale nic za darmo nie ma , no chyba że potrafisz to ogarnąc sammyszOgrodowa pisze: ↑20 kwie 2024, o 00:30 Cześć,
mam na działce abisynkę zamontowaną jak na zdjęciu poniżej. Jak do tego podłączyć hydrofor, pozostawiając abisynkę?
![]()
-
- 0p - Nowonarodzony
Samo zamontowanie trójnika to jeszcze bym ogarnął, ale obawiam się, że wszystkie te złączenia to jest jedna rdza i trzeba będzie ciąć.
Ja bym chętnie komuś zapłacił, ale z fachowcami jest taki problem, że ciężko ich znaleźć do takich małych i wrednych robót :)
Ja bym chętnie komuś zapłacił, ale z fachowcami jest taki problem, że ciężko ich znaleźć do takich małych i wrednych robót :)
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Ja bym najpierw sprawdziłbym wydajność odwiertu, bo może okazać się, że będzie za mała wydajność dla hydroforu. Odkręć abisynkę i sprawdź głębokość, czy jest wystarczająca. Także trzeba pomyśleć o zimie, żeby w czasie mrozów rury nie popękały.
pozdrawiam Ludwik
-
- 0p - Nowonarodzony
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Nawiertki to się daje na rurach plastykowych i w dodatku wodociągowych.
Chcesz dać trójnik? Nie obejdzie się bez cięcia, a rura na oko z 1,5 cala. Trzeba rurę uciąć tuż nad ziemią, nagwintować, a potem nakręcić po kolei: zawór zwrotny, trójnik, i kolejny zawór zwrotny, potem króciak, na koniec abisynkę.
I tu jest problemat! Skąd weźmiesz hydrauliczną narzynkę 1,5 cala? Chałupa bardzo blisko, a narzynka tej średnicy to jednak spora maszyna. Oczywiście ma grzechotkę, ale to będzie mordęga obracając ją o kilkadziesiąt stopni i z powrotem, bo dalej chałupa przeszkadza. Oczywiście są narzynki jednoramienne, ale to już wymaga bardzo sprawnej i doświadczonej ręki.
Co do zimy, to zawór zwrotny ma taką śrubkę z boku; odkręcasz i woda spada.
W sumie nie dasz rady bez hydraulika!
Chcesz dać trójnik? Nie obejdzie się bez cięcia, a rura na oko z 1,5 cala. Trzeba rurę uciąć tuż nad ziemią, nagwintować, a potem nakręcić po kolei: zawór zwrotny, trójnik, i kolejny zawór zwrotny, potem króciak, na koniec abisynkę.
I tu jest problemat! Skąd weźmiesz hydrauliczną narzynkę 1,5 cala? Chałupa bardzo blisko, a narzynka tej średnicy to jednak spora maszyna. Oczywiście ma grzechotkę, ale to będzie mordęga obracając ją o kilkadziesiąt stopni i z powrotem, bo dalej chałupa przeszkadza. Oczywiście są narzynki jednoramienne, ale to już wymaga bardzo sprawnej i doświadczonej ręki.
Co do zimy, to zawór zwrotny ma taką śrubkę z boku; odkręcasz i woda spada.
W sumie nie dasz rady bez hydraulika!
-
- 0p - Nowonarodzony
Wielkie dzięki wszystkim za porady. Po weekendzie biorę się za szukanie fachowca.
Pozdrawiam!
Pozdrawiam!