Renowacja,odnowienie stołu drewnianego i innych mebli

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nigdy nie mów "nigdy"

Post »

A nad taki mebelkiem ostatnio pracujemy :wink:
Stoliczek, składak, nóżki bardzo stare, ręczna robota, blat - pewnie lata 70-te XX wieku :wink: - płyta i okleina.
Stoliczek z domu mojej cioci, pamiętam był tam od zawsze (a moja pamięć sięga lat 70-tych właśnie), potem służył u kuzyna, na końcu rozleciał się całkiem, każda noga osobno.
Postanowiliśmy przywrócić mu życie, nogi zostały oszlifowane i pokryte bejcą, na blacie będzie położony fornir , całość dostanie jednolitego koloru :D
Jak mi się kiedyś ta szachownica podobała ;:224 , marzyłam o tym stoliku - było to pewnie w latach 70-tych :wink:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Kasiu stoliczek piękny i te nogi zdobione ;:215 ;:138
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu! Nareszcie! Wątek, o jakim marzyłam! :wink: Strasznie się cieszę, że go założyłaś, będę tu bywać po 50 razy dziennie :wink:
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Beatko!
Przykro mi ,że opalarka padła :evil: , ale na pewno wymienisz na nową i prace pójdą do przodu :D
Widziałam jak ładnie oczyściłaś drzwi, będą piękne ;:138
Wszystkie elektronarzędzia do szlifowania nie nadają się do działań wewnątrz mieszkania :wink: , strasznie pylą, proponuję tą futrynę ręcznie poszlifować, grubym papierem, potem wygładzić drobnym, rowki i zakamarki czymś chudym, ostrym, musisz sama pokombinować, może mały śrubokręt, gruby gwóźdź :wink: - mi się sprawdzał przy drobnych ozdobach właśnie duży gwóźdź - super nowoczesne narzędzie :;230
Współczuję skaleczonego palucha ;:196 , nie robiłam nic nigdy takim narzędziem, głównie używamy szlifierki oscylacyjnej a drobne elementy, rzeźbienia to ręcznie :wink:
Jestem ciekawa czy da się wyczyścić drzwi do czysta, całą farbę , będę obserwować Twoje działania :D

Wioluś, dzięki ;:196 , dopiero będzie ładny :wink:

Patusiu witaj :wit
Cieszę się ,że się cieszysz :tan Serdecznie zapraszam jak najczęściej, mam nadzieje że coś interesującego będę w stanie pokazać. Chyba wiesz co mnie zainspirowało :wink:

A propos drzwi i opalarki
Stare drzwi często były uszczelniane glinką ,używano jej zamiast kitu, uzupełniano szpary itp, gdy zaczniemy działać opalarką to materiał ten zacznie się topić, spiekać, można w ten sposób nieumyślnie zniszczyć drzwi :cry:

Pisałam o toaletce po babci, ale jej nie pokazałam .
To nie żaden antyk, mebelek jest powojenny, jako dziecko uwielbiałyśmy razem z siostrą przeglądać się i stroić przed tymi lustrami :D Można było obejrzeć się z każdej strony :D
Przez 12 lat stała w garażu u mojej mamy, potem dostała drugie życie , została oczyszczona, odrobaczona i pomalowana na ciemny kolor, który maskuje słabej jakości fornir i uzupełnienia ubytków. Lustra w oryginale zakrywały całą powierzchnię drewnianych skrzydeł, zmniejszyliśmy je aby było widać dookoła drewno.
Mebelek jest zrobiony z sosny a widoczne miejsca pokryte fornirem, nie za dobrej jakości .

Obrazek
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Kasiu toaletka cudeńko ;:138
Moja córcia zagląda mi przez ramię i mówi,że też taką chce ;:108
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34

Post »

Jak się cieszę, że trafiłam na ten wątek! Już wiem, u kogo będę podpatrywać, co robić ze starymi meblami :D
Twoje są cudowne!
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
masik
1000p
1000p
Od: 4 wrz 2012, o 13:44
Kontakt:

Post »

A nasze dzieci się ich pozbędą na rzecz szkła i metalu....te meble mają duszę. :D
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34

Post »

Kasiu, dziękuję, no to jutro mam co robić :)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wioluś, dzięki ;:196
Słabo widać bo zdjęcia robione komórką , porobię jeszcze raz jak usprawnimy aparat :wink:
Moja córka też ma w pokoju swoją toaletkę, od innego kompletu sypialnianego, i stoliczki przy łóżkach mają i córka i syn.
Toaletkę można niedrogo zdobyć , napiszę Ci na pw.

Ewuniu witaj i bardzo dziękuję ;:196
Jeśli mogę coś doradzić, zainspirować, będzie mi bardzo miło ;:108

Madziu :wit
Jeśli nie dzieciom to może wnukom się spodobają :wink: Mam taką cichą nadzieję :wink:
Pozdrawiam cieplutko ;:168

Beatko, nie ma za co :D
Tylko pochwal się jak Ci idzie ;:108
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Kasiu, apropos toaletki: jakby Ci gdzieś w oczy wpadła taka sama ale z niższym stolikiem, tak żeby skrzydła luster zamykały się już na wysokości kolan...takiej szukam, u mojej babci jest, ale spadkobiercy trzymają na niej łapę i wolą spalić niż odsprzedać :evil: ta mojej babci była w miodowym kolorze, ale mi jest w sumie wszystko jedno, byle była... :wink:

A stolik z szachownicą jak udało Wam się oczyścić nie niszcząc tej malatury (czy to intarsja jest?). Mnie najbardziej w odnawianiu mebli niepokoi właśnie możliwość pogorszenia stanu poprzez nieumiejętne operowanie narzędziami...
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patusiu, będę zwracała uwagę , jak coś się znajdzie to dam znać . Córka ma inną u siebie w pokoju, potem obfocę , może o taką Ci chodzi :D Ludzie - czyt. rodzinka , są dziwni :(
Stolik nie będzie miał szachownicy , blat jest zmatowiony i będzie naklejony fornir , to nie żadna intarsja -chociaż ładnie wygląda z daleka - tylko płyta mdf, i nadruk :wink:

Jak zabierasz się za szlifowanie, to najpierw spróbuj pomalutku , ręcznie , drobnym papierem, zobaczysz jaki jest fornir i ile siły trzeba użyć do tego. Ze szlifiereczką trzeba ostrożnie
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

Ooo to wątek dla mnie, uwielbiam drugie życie "gratów" u mnie stoją w kolejce w stodole.... :wink:
każdy mebel z innego ojca, inny kolor, inny styl....składowisko, i toaletka też jest, ale jasna i lustra wcięło....
szafę mamy olbrzymią na strychu, jakiś czas temu miałam chęć ją przynieść do odnowienia, ale okazało się, że właz jest mniejszy niż części szafy, chyba oknem ją zniosę jakoś? chociaż okienka też niewielkie.....
w każdym razie zostaję z Wami :lol:
Pozdrawiam- Marzena
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marzenko :wit
Cieszę się ,że będziesz z nami tutaj.
Zapraszam do pokazywania swoich mebelków i zachęcam do odnawiania i użytkowania takich "gratów" z duszą ;:108
Ciekawe jak została ta szafa wniesiona na strych :shock: , może kiedyś było większe wejście .

-- N 06 sty 2013 17:08 --

Znalazłam kilka zdjęć na komórce, te meble- to cały komplet gabinetowy, biblioteka, biurko, stół okrągły i kwietnik.
Były strasznie brudne i miały zacieki od wody-ciekło z sufitu.
Biurko miało wypalony fornir żelazkiem - daliśmy zrobić nowy.
Oczyszczone, dostały ciemniejszy kolor i lekki połysk, który uwypuklił ich urodę .
Na środkowych , szklanych drzwiach biblioteki jest rzeźba sowy :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
EwaM
500p
500p
Od: 1 gru 2007, o 13:19

Post »

Jak ja to lubię
Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować nowych roślin. Nie będę kupować... akurat
10 minut
Awatar użytkownika
kris11
200p
200p
Od: 28 lut 2012, o 20:17

Post »

Obrazek[/img] Obrazek
póki co taki stoliczek z odzysku, nogi były zardzewiałe i blat zamówiony u szklarza.....
o matko coś nabroiłam z linkiem i nie wiem co usunąć....
Pozdrawiam- Marzena
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”