Dzisiaj robiłam taki sos

SOS POMIDOROWY DO SPAGHETTI
1 kg pomidorów
3 papryki
1 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki ostrej papryki
3-4 goździki
2 łyżeczki musztardy, dodałam Sarepska
Pomidory sparzyć, zdjąć skórki...rozdrobnić, rozprażyć...przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek.
Paprykę pokroić w drobne, krótkie paski...udusić do miękkości, dodać przetarte pomidory i przyprawy.
Nałożyć do słoików i pasteryzować 15-20 min.
Z tej porcji wyszło 3 słoiczki po drzemie...troszkę mało...pozbyłam się za to pomidorów koktajlowych...nie miałam na nie pomysłu. Sosu zrobię więcej jest świetny. Podczas prażenia papryki trzeba pilnować żeby się nie przypaliła...użyć garnka z grubym dnem.
Smacznego.
-- Śr 28 sie 2013 16:53 --
LECZO
1 kg cebuli-krążki
2 kg pomidorów-rozdrobnić, rozprażyć i przetrzeć przez durszlak lub sito...w celu usunięcia pestek i skórek
2 kg papryki-drobne paski-najlepsza jest w czerwonym kolorze.
1 duża cukinia-przeciąć na pół, łyżką wydrążyć środek jest nie potrzebny.
sól-wsypałam 2 płaskie łyżki...pod koniec duszenia...według uznania.
1/4 szkl oleju
Pierwsza czynność to przygotowanie pomidorów, rozprażyć i przetrzeć przez sito...skórki można też sparzyć wrzątkiem i obrać wcześniej przed prażeniem.
Dusimy cebulę na 1 łyżce oleju, gdy się zeszkli dodajemy paprykę, resztę oleju, później pomidory i cukinię pokrojoną w kostkę.
Dusimy wszystko do miękkości, przyprawiamy solą, można dodać też czosnek ale nie koniecznie.
Rozłożyć do słoików, pasteryzować 40 min.
Danie doskonałe na szybki posiłek...trzeba tylko pokroić cienką kiełbasę w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać słoik lecza, przyprawy.