Pomidor hybryda - jak to jest z tym F?
Re: Pomidor hybryda - jak to jest z tym F?
forumowicz to rozumiem że Twój to też 25/K? bo już się pogubiłam 

Wygląda, że tak Moniko.
Ale trudno to ocenić po jednorocznej uprawie.
Ale trudno to ocenić po jednorocznej uprawie.
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
forumowicz, oryginalna ustalona Black Zebra ma raczej nieduże, okrągłe owoce. Zielone paski są ciemne, z mocnym połyskiem. Tło zdecydowanie czerwone, nie wpada w malinowy odcień. Black Zebrę dałam na akcję na samym początku. Później zebry ode mnie były tylko krzyżówkowe. 125/k różni się od 25/k,, przydymioną'' zieloną piętką (czyli zalicza się do czarnych). 25/k raczej powinien dawać zielone zebry, bez tego charakterystycznego ,,przydymienia''.
Pozdrawiam, kozula
Pozdrawiam, kozula
Być może, że jest to Berkeley Tie Dye. Opis owoców pasuje . http://www.pomidorlandia.pl/polski/pomi ... e-dye.html . Faktycznie zielone smugi na tle dojrzewającego owocu mają srebrzysty połysk. I pora dojrzewania też by się zgadzała. Najważniejsze, że jest smaczny i niezbyt grymaśny a krzak zajmuje mało miejsca. Bardzo dobry do foliaków zwłaszcza o małym metrażu.
Kolor owoców na moim zdjęciu rózni się od rzeczywistego z powodu lampy błyskowej zapewne
Kolor owoców na moim zdjęciu rózni się od rzeczywistego z powodu lampy błyskowej zapewne
A ja jeszcze jedną hybrydę Kozuli bym chciała rozgryźć
173/K [(malinowy spłaszczony wysoki x bawole z rynku) x Pink King]F3
Jeśli dobrze doczytałam to 'malinowy spłaszczony wysoki' jest z linii krzyżówki Steak Sandwich x Pink King
Kozula dała na akcję nasiona F1 tego pomidora na początku 2011 r.
Doczytałam, że Maraga dałaś teraz część nasion (10 op) i chyba ktoś jeszcze, bo jest 20 op w worku..
Czy na akcji to potomek z Twoich F2 ? Znalazłam tylko zdjęcie 173/K F2 Dagmary. Bardzo się różnił od Twojego?
Na zdjęciu pomidor 173/K F2 Dagmary

zdjęcie jest własnością Dagmara, znowu przepraszam właściciela, że bez pytania, w razie czego usunę
Maraga czy ew masz gdzieś zdjęcie Twojego, żeby porównać?
A kto dał jeszcze na tegoroczną akcję nasiona tego pomidora i mógłby coś powiedzieć na jego temat?
173/K [(malinowy spłaszczony wysoki x bawole z rynku) x Pink King]F3
Jeśli dobrze doczytałam to 'malinowy spłaszczony wysoki' jest z linii krzyżówki Steak Sandwich x Pink King
Kozula dała na akcję nasiona F1 tego pomidora na początku 2011 r.
Doczytałam, że Maraga dałaś teraz część nasion (10 op) i chyba ktoś jeszcze, bo jest 20 op w worku..
Czy na akcji to potomek z Twoich F2 ? Znalazłam tylko zdjęcie 173/K F2 Dagmary. Bardzo się różnił od Twojego?
Na zdjęciu pomidor 173/K F2 Dagmary

zdjęcie jest własnością Dagmara, znowu przepraszam właściciela, że bez pytania, w razie czego usunę
Maraga czy ew masz gdzieś zdjęcie Twojego, żeby porównać?
A kto dał jeszcze na tegoroczną akcję nasiona tego pomidora i mógłby coś powiedzieć na jego temat?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 00:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A Monika znowu nam zagadki i rebusy szykuje

Pozdrawiam
Jerry
Jerry
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
173/K [(malinowy spłaszczony wysoki x bawole z rynku) x Pink King]F3 wysyłała również wisia7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... K#p3325536 . Ja w ty roku nie miałam tej odmiany ale w przyszłym roku mam zamiar go wysiać oraz pozostałe krzyżówki Kozuli .
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
Dagmara bardzo dziękuję. Może wisia7 i Maraga zechcą coś na jego temat napisać. Bardzo ciekawa krzyżówka, chyba powinna być wczesna i smaczna.
F1 spłaszczony to chyba z genów 'Steak Sandwich', ale czy w F2 powtórzył? czy już kulki miałyście..
Jerry zagadki i rebusy to przyszykowała nam Kozula
F1 spłaszczony to chyba z genów 'Steak Sandwich', ale czy w F2 powtórzył? czy już kulki miałyście..
Jerry zagadki i rebusy to przyszykowała nam Kozula

- Dagmara
- 200p
Moniko na innym krzaku miałam lekko spłaszczone .

Maraga miała nasiona z akcji luty 2011 https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... RQlE#gid=0 , a wisia7 pewnie z akcji wiosna 2012 ode mnie . Sprawdzałam i nikt poza mną nie dawał tej odmiany w poprzedniej akcji. To linka do formularza z akcji luty 2012 : https://docs.google.com/spreadsheet/vie ... R2pILXc6MQ

Maraga miała nasiona z akcji luty 2011 https://docs.google.com/spreadsheet/ccc ... RQlE#gid=0 , a wisia7 pewnie z akcji wiosna 2012 ode mnie . Sprawdzałam i nikt poza mną nie dawał tej odmiany w poprzedniej akcji. To linka do formularza z akcji luty 2012 : https://docs.google.com/spreadsheet/vie ... R2pILXc6MQ
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
no tak, bliźniaki jednojajowe to to nie są
Ten na zdjęciu to chyba dokładnie powtórzył cechy, czy niekoniecznie? Właściwie to Kozula chyba tylko wie..
Dagmara a czy pamiętasz, z którego zbierałaś nasiona i dałaś Wisi? I czy mogłabyś opisać cechy pomidora i krzaka, z którego zbierałaś nasiona?
Nie wysiałaś w tym roku bo nie byłaś z niego zadowolona?
Wybacz, że Cię tak męczę

Dagmara a czy pamiętasz, z którego zbierałaś nasiona i dałaś Wisi? I czy mogłabyś opisać cechy pomidora i krzaka, z którego zbierałaś nasiona?
Nie wysiałaś w tym roku bo nie byłaś z niego zadowolona?
Wybacz, że Cię tak męczę

- Dagmara
- 200p
Nie wysiewałam bo miałam dużo innych ciekawych i ustalonych odmian więc chciałam je wypróbować .Nasiona sobie zostawiłam i chcę w przyszłym roku je wysiać , nie pamiętam z którego były zbierane . Nawet bardzo nie kojarzę smaku tego pomidora . Relację zdam za rok .
A co do krzyżówek Kozuli to polecam jeszcze 153.
A co do krzyżówek Kozuli to polecam jeszcze 153.
Szkoda, że nie pamiętasz
A ja znalazłam Wasze - Twój i jerr'ego apele z początku tego roku

A ja znalazłam Wasze - Twój i jerr'ego apele z początku tego roku

[b]Dagmara[/b] pisze:..Należ zrobić własną selekcję i wybrać najlepsze typy, które przeznaczymy do dalszej uprawy. W pokoleniu F10 dopiero będą powtarzać wszystkie cechy. Myślę, że to fajna zabawa w której stajemy się poniekąd twórcami nowych odmian.![]()
Nie zrażajmy się niepowodzeniami bo jeśli u nas trafią się niezbyt udane osobniki u innych mogą to być prawdziwe rarytasy, którymi możemy się później wymieniać .
Bardzo zachęcam do zbierania nasion tych krzyżówek na następną akcję aby nie zanikł o nich słuch. Na tyle krzyżówek Kozuli zostało ich niewiele a szkoda bo to rzeczywiście ciekawe pomidorki.
A w ogóle to jestem trochę zdziwiona, że tylko ja te zagadki i rebusy tu wrzucam..ale pewnie szaleństwo przed świąteczne powoli nas dopada, i czasu mniej..[b]jerry[/b] pisze:Podpiszę się pod apelem Dagmary o zbieranie nasion z kolejnych pokoleń krzyżówek od Ani-Kozuli, ale dodam jeszcze, aby zbierając nasiona z konkretnego krzaka danej odmiany (krzyżówki), nie mieszać nasion z innego krzaka nawet tej samej krzyżówki.
Jak napisała wcześniej Dagmara jest to czasami pokolenie F2 lub F3 i w obrębie kilku krzaków mogą być jeszcze spore różnice.
Ważne też będą dokładne opisy i zdjęcia poszczególnych selekcji, no i walory smakowe w szczególności![]()
Pozdrawiam
Jerry

- oxalis
- 1000p
- Od: 24 mar 2012, o 00:47
Może dlatego że:
Czucie i wiara silniej mówi do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko.
Martwe znasz prawdy, nieznane dla ludu,
Widzisz świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce;
Nie znasz prawd żywych, nie obaczysz cudu!
Miej serce i patrzaj w serce!
Nie wszystko da się metodą naukową wyjaśnić, czasem pozostaje " to" nieznane...
i to jest zaje... e
Czucie i wiara silniej mówi do mnie
Niż mędrca szkiełko i oko.
Martwe znasz prawdy, nieznane dla ludu,
Widzisz świat w proszku, w każdej gwiazd iskierce;
Nie znasz prawd żywych, nie obaczysz cudu!
Miej serce i patrzaj w serce!
Nie wszystko da się metodą naukową wyjaśnić, czasem pozostaje " to" nieznane...
i to jest zaje... e
Po zdobyciu wyśnionych nasion ludziom teraz w głowie nie żaden Mendel czy Mickiewicz. Teraz LIDL'e i Biedronki , Reale i Auchen'y.monika pisze:ale pewnie szaleństwo przed świąteczne powoli nas dopada,
Gdzieś na 3-4 miesiące nastąpi wybudzenie z letargu.

I bolesny powrót do rzeczywistości w wielu przypadkach.
eee tam Oxalis zaraz szkiełko i oko
a to dlaczego mężowie czasem z niepokojem przyglądają się jak wygląda teściowa..
A poważnie mówiąc jeśli prowadzisz sama od początku taki eksperyment to ok, inaczej jest jak dostajesz nasiona od kogoś, to chyba takie podstawowe info o rodzicach warto wiedzieć. O tym z resztą napisała Dagmara i jerry
forumowicz, rozumiem, że nie przewidujesz końca świata?

A poważnie mówiąc jeśli prowadzisz sama od początku taki eksperyment to ok, inaczej jest jak dostajesz nasiona od kogoś, to chyba takie podstawowe info o rodzicach warto wiedzieć. O tym z resztą napisała Dagmara i jerry
forumowicz, rozumiem, że nie przewidujesz końca świata?