Mszyco, dobrze byłoby określić wielkość tych owadów, ponieważ ze zdjęć nie można tego ustalić. Komarzyce mają ciało wielkości ponad dwa centymetry i nogi około czterech centymetrów. Jutro spróbuję wykonać zdjęcie podobnych chmar owadów widocznych w moim ogrodzie. Nie są to komarzyce. Owady są wielkości komara, może ciut większe.
Mróz musi być większy od -5 stopni. Taki już był u mnie a one mają się całkiem dobrze.
Jeżeli komarzyce są takie wielkie, to te moje nie są komarzyce. Są mniejsze od komara ale są do niego podobne mają tylko inny lot. Poruszają się w pionie dół góra i tak bardziej niespokojnie poruszają się. Hmmm może obudziły się po zimie , przecież były śniegi już poczuły wiosnę, było piękne słońce.
To mogą być ochotkowate (Chironomidae)-rodzina muchówek.W Europie występuje około 1000 gatunków.Larwy żyją w wodzie.W czasie lotów godowych formują ogromne roje-jakby kłęby dymu.Przedstawiciele podrodziny Orthocladiinae żyją na lądzie we mchu,w nawozie i glebie wilgotnych łąk.Odżywiają się glonami i szczątkami organicznymi.
Rzeczywiście te chmary wyglądały jak kłęby dymu,ale moja działka nie jest podmokła, cienista i moi sąsiedzi nie mają oczek wodnych. Latem nad kompostem unoszą się muszki ale są inne.
Zdjęcia robiłam z odległości ca 2-3m od tych muchokomarków.
Witam mam problem na jednym z kwiatkow pojawily sie czerwone malenkie robaczki,kwiat stoi w otoczeniu innych roslin ale tylko na nim stwierdzilam ich obecnosc.CZy moge go spryskac Diazolem 500 ? I czy inne tez profilaktycznie tez powinnam ?
doka na przędziorki może być Diazol ,ja go używam i jestem zadowolona z efektów ,oczywiście Przemo nie kwestionuję Twoich ,może doka w tej chwili takim dysponuje , ja proponuję opryskać wszystkie rośliny w pobliżu zarażonego ,najlepiej zrobić to w pomieszczeniu odosobnionym ,nie zamieszkałym
te robaki to kowal bezskrzydły. Nie wiem jednak jak skutecznie je wytępić. Idąc za intuicją, pewnie pryskała bym te miejsca gdzie żerują jakimś pestycydem. Nie wiem jednak, czy to jest skuteczny sposób.
Ja bym właśnie tak zrobiła, ale może ktoś jeszcze, zna inny skuteczniejszy sposób
tulipanka pisze:te robaki to kowal bezskrzydły. Nie wiem jednak jak skutecznie je wytępić. Idąc za intuicją, pewnie pryskała bym te miejsca gdzie żerują jakimś pestycydem. Nie wiem jednak, czy to jest skuteczny sposób.
Ja bym właśnie tak zrobiła, ale może ktoś jeszcze, zna inny skuteczniejszy sposób
Witam,
dziekuje bardzo za rozszyfrowanie nazwy "czerwonych" robakow
Nie mam zamiaru go likwidowac - po lekturze w necie co to za stwor, sadze, ze nie bedzie zagrazal mojemu ogrodkowi. Niech sobie zyje... rosnie niedaleko lipa, moze stad jego towarzystwo.
Witajcie. Dzisiaj na naszej gruszy, jabłoni oraz śliwach zauważyliśmy rój sporej wielkości owadów podobnych do much ( załączamy zdjęcie niezbyt dobrej jakości ). Muchy te są czarne, długie i mają bardzo długie nogi, które są bardzo widoczne podczas lotu. Skupiają się te muchy wokół pąków kwiatowych. Prosze powiedzieć nam co to za owady i czy są niebezpieczne dla drzewek i owoców? Jeśli tak to czym je zwalczyć?
Chodzą takie po moim ogródku...mają około 3-4cm długości, więc małe nie są. Czy ktoś wie co to takiego?
Jak się dobrze wpatrzycie w zdjęcia, to widać, że na "grzbiecie" tego dużego siedzi jakiś mały. Ale nie podobny do dużego, więc może to nie dziecko?