Sadzenie cebul kwiatów, kiedy?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sadzenie cebul kwiatów,kiedy?

Post »

Ciii, ja też! :D Tylko nie chciałam się wyrywać z tą informacją, żebym nie wyszła na takiego lenia ogrodniczego ;)
Coś koło 8 lat temu posadziłam te narcyzy, tulipany i zimowity i dopiero w tym roku wzięłam się za odnawianie ogródka i je wykopałam, rozdzieliłam i przesadziłam. Zresztą, w moim ogródku już kwitły i starsze tulipany, więc dłużej nie były przesadzane ;] I kwitły, o!
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A to prawda że nowe odmiany tulipanów są tak hodowane żeby po 3-5 latach wymagały wymiany bo przestaną kwitnąć?
Nie że wszystkie ale podobno jest sporo takich odmian.
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01

Post »

Ogrodnik88, z tymi wyższymi tulipanami (nie niskimi, które nazywamy botanicznymi), jest tak, że w trakcie wegetacji i kwitnienia cebula którą wkopaliśmy jesienią 'zanika' i tworzy się nowa (lub kilka nowych)- głębiej. I taki też proces zachodzi rok w rok. Po kilku latach cebule mogą być już na tyle głęboko, że pojawi się jedynie sam "szczypior" i nie zakwitnie, lub też po prostu- nic. 'Kiełek' z cebuli zamiast przez te 10 cm, musi przebić się przez nawet 20-30 cm ziemi i zużywa przez to bardzo dużo substancji zapasowych. Dlatego też wiele osób sadzi tulipany do specjalnych koszyczków lub doniczek, co ułatwia wyciąganie cebul po wiośnie (i umożliwia łatwe dosadzenie jakiejś rośliny jednorocznej) lub też po kilku latach wykopuje tulipany, oddziela mniejsze cebulki od większych i wkopuje ponownie na zalecaną głębokość.

Fakt, faktem- widziałem też obok mnie w ogródkach tulipany które rosną od lat w tym samym miejscu i nic specjalnie nim się nie dzieje- głównie te 'zwykłe', z czerwonymi lub pomarańczowymi kwiatami.

Ja jestem zdecydowanie leniem pod tym względem- jak jakaś grupa cebulowych mi zanika na wiosnę, wtykam plastikowy oznacznik w ziemię i na jesień dosadzam coś nowego, mniej wymagającego ;) Oczywiście mocno wybierając ziemię (i resztki cebulek jeśli jeszcze są) i dosypując nowej na wszelki wypadek jakby w starej było jakieś chorobotwórcze ustrojstwo :)
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

A widzisz AdamoB, niby wiedziałam, że tak się dzieje, chociaż chyba wydawało mi się, że nowe tworzą się coraz wyżej i nawet zastanawiałam się, czemu w końcu nie wychodzą na powierzchnię ;) ;d Właściwie, to nadal nie mam pewności kto ma rację ;>
Ale rzeczywiście, jak teraz przekopywałam ogródek na znaczną głębokość, to znalazłam sporo cebulek gdzieś z 40 cm pod powierzchnią (może przesadzam). Było ich więcej niż zazwyczaj kwitnie, może właśnie dlatego, że za głęboko już były... Może ;:173
Kurcze, czyli sadzenie w koszyczkach niejako obliguje do ich wysadzania, bo niby jak miałyby się wcisnąć głębiej. O nie ...

No, to nieźle traktujesz te bidulinki swoje ;p

Ogrodnik88, być może masz rację. Niestety ... Teraz kupowałam sporo cebulek i czytając o nich gdzieś przemknęła mi informacja wskazująca na to, ze tak faktycznie mogłoby być. Czytałam o jakichś, że kwitną właśnie np 3 lata i zastanawiałam się, ze co niby później?! Ale odsunęłam taką myśl. Zobaczymy.

Ponoć tak jest z nasionkami warzyw, że jak posiejesz sobie np cukinie i zbierzesz z niej nasionka, to wyrosną, ale nie owocują. Tak miała moja znajoma z Francji. Cwaniaki chcą, żeby kupować w kółko, nic swojego ... ;> :P

No a co z naturalizowaniem tulipanów? Ponoć niektóre są naturalizowane i wtedy co, kwitną już wiecznie? Na moich zakupionych w Casto nie było takiej informacji czy naturalizowane czy nie (pewnie nie w takim razie). A jak się naturalizuje, chyba sadzi jakoś bardziej głęboko żeby zdziczały?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

A tak, teraz widzę :)
Ano! Dziczki zawsze góra! :) I ja je lubię. Bardzo :) Ale z 'dziczków' mam jedynie botaniczne tulipanki właśnie, ale i te w niewielkiej ilosci.
Ja z kolei dopiero w tym roku posadziłam cebulicę. Ale zakupiona w Casto, z około 10 cebulek tylko z 6 się nadawało, reszta rozsypała się ... Więc nie jestem pewna jakiej jakości były te co się niby nadawały. A chcę mieć łan cebulic pod leszczynami. Więc lepiej dla nich, żeby jednak zechciały grzecznie wyrosnąć i nie narzekać! :)
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01

Post »

Jeśli reszta cebulek była względnie zdrowa i nie przesuszona za bardzo to będzie ok! Cebulica syberyjska jest zupełnie niewymagająca, posadzona pod leszczyną będzie dodatkowo chroniona przez zimę suchymi liśćmi ;:333 Rozsiewa się ładnie (i szybko) z nasion, kwitnie po 2-3 roku od wzejścia. Jeśli chcesz ją mieć bardziej pod kontrolą (a nie w trawie), to gdy nasienniki zaczną dojrzewać- zetnij je, przesusz i wysiej na jesień pod leszczyną- wiosną będzie dużo wschodów. Za kilka lat- już niewielkie łany.

Niestety-stety, nasiona zawierają elajosom (ciałko mrówcze), warstewkę tłuszczu która zachęca mrówki do roznoszenia ich nawet w najdziwniejsze miejsca ;) Jedni narzekają, że im w trawie lub rabacie wychylił się niebieski kwiat na wiosnę- ja nie narzekam, a wręcz przeciwnie :)
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

A bynajmniej, wcale nie chcę mieć jej pod kontrolą! ;:173 Wręcz przeciwnie! ;:108 Zresztą w tym miejscu będzie miała i tak pewne granice do rozwoju na szerokość. Właściwie to tylko w 1 stronę będzie mogła szaleć.
A o mrówkach nie słyszałam (dzięki za info). Myślałam, że tak po postu się rozsiewa, sama z siebie. I mówisz, że dopiero po 2-3 latach?! A to szkoda, jakoś nie doczytałam. Niestety.
Nic to, może jeszcze uda mi się zdobyć nasionka do wysiana, o. Będę polować na nie w pobliskim Parku Krakowskim na wiosnę, gdzie kwitnie imponujący łan ;] O ile nie skoszą nazbyt prędko ;:224
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Kochani...Cebulka tulipana,w przeciwieństwie do np hiacynta czy narcyza jest jednoroczna,tzn,ze sadzimy ją we wrzesniu,tak zimuje ukorzeniona z wypuszczonym pędem tuż pod powierzchnią ziemii,w ciągu sezonu ta cebulka rozpada się i u podstawy tworzy się tzw klon cebulek zbudowany z 2 do 5 cebulek(np 2 większe i 3 mniejsze).Sadzenie w koszyczkach jest fajne bo można wyjąć naraz wszystkie cebulki ale ...jest coś takiego że tulipany tworzą cebulkę opuszczoną...tzn długaśna łodyga wędruje w głąb ziemi i tam tworzy się cebulka...Co do pokoleń f1,f2 i owego cwaniactwa firm-jestem przeciwnikiem zbierania własnych nasion z ustalonych odmian-f1 bo kolejne pokolenie z tych roślin ma domieszkę innych genów i nie ma opcji żeby dzieci były identyczne z rodzicami
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

A teraz można jeszcze posadzić rośliny cebulkowe?
Zastanawiam się nad zamówieniem z allegro ale ma w przyszłym tygodniu przyjść zima,w razie czego mogę to przechować w domu do kolejnej jesieni?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Locutus Pst! No właśnie, chyba we Francji jest to bardziej nagłośnione ...
Dzięki z info! ;) Pewnie Marzenka zaprotestuje znowu ;)

Ogrodnik88, mrozy idą, więc nie wiadomo... Jeśli już masz, to posadź, ale jeśli nie masz, to chyba już nie kupuj. Tak mi się zdaje :roll: Przechowywać do kolejnej jesieni też chyba lepiej nie ...
Tzn., ja sadziłam ze 2 tyg temu i wydawało mi się późno, ale tu każdy twierdził, ze jeszcze miały czas na ukorzenienie, było ciepło.
Jeśli tylko zapowiadają śniegi, to sadzenie tulipanów może być (narcyzów i innych chyba niekoniecznie). Jak ja kupowałam w Casto, to zgadałam się z babką, które też wybierała cebulki, że ona sadziła w grudniu, jak był śnieg i kwitły ładnie. Ale też mówiła o tulipanach...
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Można posadzić cebulki w doniczkach- do pędzenia.Teraz wynieść te donice do zimnego pomieszczenia lub zadołować i po 8-9 tygodniach przynieść do domu.Będziesz mógł cieszyć się kwiatami już w lutym czy marcu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
lucy09
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sie 2008, o 15:02

Post »

Może ktoś pomóc mi fachowo posadzić Koronę Cesarską?
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Aby szachownica cesarska kwitła należy przede wszystkim posadzić ją na odpowiedniej głębokości, czyli 20-25 cm pod powierzchnią. Termin VIII-IX, choć ja sadziłam także w XI. Miejsce musi być dobrze zdrenowane, gdyż nadmiar wody może być przyczyną gnicia korzeni bądź całych cebul. Szachownic nie należy sadzić zbyt blisko siebie ani przesadzać co roku, gdyż może to mieć wpływ na kwitnienie. Wymagają ciepłego, osłoniętego od wiatru miejsca, lubią nasłonecznienie i mogą rosnąć nawet na skalniakach.
Ponoć dobrze posadzić cebulę pod kątem, aby w łuskach nie zbierała się woda (ja tak posadziłam i wyrosła mi krzywo :wink:)
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

A odnośnie nieubłaganie zbliżającego się terminu sadzenia, zapytam: jak jest z jakością cebul dostępnych w sprzed. internetowej? W mojej okolicy jest tylko jeden sklep stacjonarny z cebulami, więc winduje niezłe ceny. Wczoraj spędziłam pół dnia na stronach kilku sprzedawców internetowych i dostałam pomieszania zmysłów od mnogości odmian, upewniłam się w tym, że mam beznadziejnie słabą wolę, albo jej zanik i kiedy byłam już na granicy płaczu, mój M mi powiedział, cyt. "co się będziesz pie...lić, weź jak leci". Albo tak nieświadom, albo tak bardzo mnie kocha.
Ale tak na serio, zamawiać przez internet, czy nie? Przeglądałam strony: cebulki-kwiatowe.pl, sklep.cebulekwiatowe.pl i cebule.pl. Poszukam czegoś jeszcze, ale w ciągu kilku dni chciałabym już zamówić.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jest jeszcze Lilypol http://lilypol.pl/ , ma duży wybór cebul lilii - nowości oraz Świat cebul http://swiatcebul.iai-shop.com/ - też dużo lilii ;:333 . Oczywiście inne cebulowe też mają. Ja sporo kupowałam cebul i jeszcze się nie zawiodłam. Taki sklep internetowy musi dbać o reputację. Bardziej ryzykowne jest na All..gro , ale też jeszcze nie miałam kłopotów.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”