Seler-odmiany,uprawa, brak bulwy i inne problemy Cz.1
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Seler - brak bulwy
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
pomidormen
- 1000p

- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A po co bawić się w jakieś podrywanie korzeni. Seler musi mieć miejsce. Ja osobiście sadzę w rozstawię 40 x 20 i korzenie średnicy 10cm to norma. Napisz jaką masz ziemię.
-
szalonykon
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 20 lis 2008, o 22:54
Ziemia, którą mam to czarnoziem z torfem.
Co do odmiany, to na pewno nie naciowa, ale nazwy nie pamiętam.I na pewno inna odmiana była rok wcześniej, bo myślałem właśnie, że to wina odmiany.
Pozdrawiam
Co do odmiany, to na pewno nie naciowa, ale nazwy nie pamiętam.I na pewno inna odmiana była rok wcześniej, bo myślałem właśnie, że to wina odmiany.
Pozdrawiam
Nie każda czarna ziemia to czarnoziem. Gleby pochodzenia bagiennego są z reguły czarne ze względu na obecność tlenku żelazawego i węgla. Ergo, barwa nie świadczy o żyzności, jak i obecność torfu. Nie świadczy też o wilgotności a to istotny czynnik przy uprawie selerów jako, że jest to roślina gleb wilgotnych. No i wreszcie kwasowość.szalonykon pisze:Ziemia, którą mam to czarnoziem z torfem.
O nawożeniu tez nic nie wspominasz a to też ważny temat.
Czyli w sumie nie wiemy nic oprócz tego, że o seler chodzi.
U mnie podstawą był odpowiedni rozstaw roślin, posadzone blisko siebie dawały maleńkie bulwki z duża ilością grubszych korzeni.
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 11 lut 2008, o 13:45
Re: Seler
Myślę że oto możesz zapytać tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ilit=seler
Wyszukiwarka jest i nie gryzie
Wyszukiwarka jest i nie gryzie
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- ekopom
- -Moderator Forum-.

- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Seler
Jeśli nie został umyty i pozostało mu trochę drobnych korzeni, to możesz go wsadzić na liście, ale lepsze są selery naciowe na liście. Tylko słabiej podlewaj, bo może zagniwać.OpelChoppo pisze:Witam,mam pytanie bo kawałek selera został ucięty można takiego wsadzić do ziemi?
Kawałek od spodu tylko a góra została
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Ogonki nie były takie duże i jasne jak sprzedają w sklepach, tylko ciemniejsze, twardsze i bardziej aromatyczne. Z tym, że ja moich nie bieliłam.
Seler lubi mocne nawożenie, ja daję sporo kurzeńca, popiołu, i dużo wody wtedy jest taki jak ze sklepu, tylko lepszy
Seler lubi mocne nawożenie, ja daję sporo kurzeńca, popiołu, i dużo wody wtedy jest taki jak ze sklepu, tylko lepszy
Spróbuj Asiu dać pod selery obornik rzędowo. Odkąd tak zacząłem nawozić selery mam piękne korzenie. Jesienią, bez wideł, jest nie do wyrwania.Pelasia pisze:Bo mi selery korzeniowe nie wychodzą.
No i oczywiście podlewanie. Seler jest rośliną gleb wilgotnych.
Ja swoje selery uprawiam tylko na kompoście ,ogławiam ich z dolnych co jakiś czas,podlewanie intensywne od sierpnia no chyba ,że pada,seler musi być tak posadzony aby 1/3 bulwy była na wierzchu,można też obcinać boczne korzenie,najlepiej robi się to łyżką.
Dolne liście zazwyczaj załamują się same tuż przy korzeniu i te należy usuwać.smirka pisze:ogławiam ich z dolnych co jakiś czas,
Po prostu, przy sadzeniu, trzeba zwrócić uwagę , by nie zasypywać stożka wzrostu .smirka pisze:seler musi być tak posadzony aby 1/3 bulwy była na wierzchu
Ja, dodatkowo po posadzeniu, podlewam rozsadę startową dawką saletrzaku 0,5 %