Nie każda czarna ziemia to czarnoziem. Gleby pochodzenia bagiennego są z reguły czarne ze względu na obecność tlenku żelazawego i węgla. Ergo, barwa nie świadczy o żyzności, jak i obecność torfu. Nie świadczy też o wilgotności a to istotny czynnik przy uprawie selerów jako, że jest to roślina gleb wilgotnych. No i wreszcie kwasowość.szalonykon pisze:Ziemia, którą mam to czarnoziem z torfem.
Jeśli nie został umyty i pozostało mu trochę drobnych korzeni, to możesz go wsadzić na liście, ale lepsze są selery naciowe na liście. Tylko słabiej podlewaj, bo może zagniwać.OpelChoppo pisze:Witam,mam pytanie bo kawałek selera został ucięty można takiego wsadzić do ziemi?
Kawałek od spodu tylko a góra została
Spróbuj Asiu dać pod selery obornik rzędowo. Odkąd tak zacząłem nawozić selery mam piękne korzenie. Jesienią, bez wideł, jest nie do wyrwania.Pelasia pisze:Bo mi selery korzeniowe nie wychodzą.
Dolne liście zazwyczaj załamują się same tuż przy korzeniu i te należy usuwać.smirka pisze:ogławiam ich z dolnych co jakiś czas,
Po prostu, przy sadzeniu, trzeba zwrócić uwagę , by nie zasypywać stożka wzrostu .smirka pisze:seler musi być tak posadzony aby 1/3 bulwy była na wierzchu