babuchna pisze:Już poprawiam nazwę 'Park Princess '.
Każdy z moderatorów do którego się zwrócicie, skoryguje co tylko uznacie za stosowne.
Każdy, który będzie w aktualnej chwili dostępny na Forum, na pewno bardzo chętnie Wam pomoże.
Nasza Adminka też zapewne miała to na uwadze, lecz nie zapominajmy proszę, że Administratorzy, mają tutaj na Forum pełne ręce roboty i nierzadko po prostu brak im czasu lub zwyczajnie możliwości natychmiastowej reakcji.
Aktualnie więc, koryguję zgłoszoną nazwę i już z góry na przyszłość proszę o zwracanie się z tego typu prośbami bezpośrednio do któregokolwiek z moderatorów.
Nie jesteśmy w stanie wychwytywać na bieżąco wszystkich problemów, które są opisane tylko w wątkach.
Jednak w wypadku zgłoszonych nam, postaramy się zadziałać sprawnie i szybko.
Witam serdecznie moderatora (opiekunkę) od tematu dalie!
Myślę że ta odpowiedź wyjaśnia wszystkie niedomówienia!Wiem że Adminka i pomocnicy mają przecież swoje obowiązki codzienne i nie siedzą tu 24 godziny na dobę!Dziękujemy za poprawienie nazwy dalii.Życzę miłego dnia
Musimy wstawiać zdjęcia, które jednoznacznie wskazują na odmianę.
Kolor podstawowy - to ten wychodzący ze środka. No chyba, że jest go tak mało, że jest ledwie dostrzegalny.
Ta wiedzę mam z neta, bo trafiłam na anglojęzyczną stronę, gdzie to było opisane. Nie mogę jednak przytoczyć linku, bo straciłam ten skrót wraz ze starym komputerem. To był chyba brytyjski katalog wraz ze sklepem internetowym.
Tak jak już wczesniej wspomniałam - nie jesteśmy ekspertami i nimi już nie będziemy.Dzielimy się na forum doświadczeniem i nabyta wiedzą.
Określanie kolorów w katalogu służy jedynie do szukania we wątku interesującej nas dalii do identyfikacji. Np mamy żółta dalię anemonową i wpisujemy najpierw w okienko "żółta", a poprzefiltrowaniu "anemonowa" i wyjdą te, które nas interesują.
W naszym katalogu jest już ta odmiana 'CARIBBEAN FANTASY' dodana przezMiłkę ale masz prawo dodać swoją fotkę do katalogu .Warunek- fotka dobrej jakości musi być 640x480 px
Ponieważ tu dopiero raczkuję na tym forumogrodniczym uważam że:
- powinien być wątek "przechowalnia" lub "do rozpoznania" lub inna nazwa
- "moderator" lub ktoś "upoważniony" znający dobrze temat dalii, korygował by tą nazwę na podstawie większej ilości postów, do danego zdjęcia jednej dalii!
- i dopiero na tej podstawie wstawiamy zdjęcie do "Katalog odmian naszych dalii"
- proszę to wziąć pod uwagę (lupę)
Każdy z nas ma odmiany jako NN czyli nierozpoznane lub chce się upewnić czy to jest to co dostał .Jako że jest to też wątek do rozpoznawania odmian proponuje przy każdej fotce dać nr kolejny .Gdy ktoś rozpozna podaje numer fotki i nazwę - będziemy dyskutować na tą odmianą . NN nr. 5
Opis
wysokośc ok 135 cm śr.kwiatostanu ok 18 cm
dostałem ją z opisem jako 'Chery'Prawdopodobnie pochodzi od p.Lipienia;
Na tak już poprawiłem z tym że część Twoich odm. już jest rozpoznanych .
Proszę jednak o bardziej sprecyzowane wielkości ( wysokość odmiany oraz średnica kwiatostanu ),które są nieodzowne do rozpoznawania.
Postaram się uzupełnić średnicę kwiatostanu,bo z wysokością to jest różnie,jest ona zależna od ziemi i nawożenia.
Mam jeszcze ślimaki golasy,które mi ciągle obżerają dalie,tym samym regulując ich wysokość.
NN nr 3 to dalia 'Eveline' do której ja mam 100% pewności.Wszędzie ją pod tą nazwą znajdziemy!( katalogi i strony www.)
1. Klasyfikacja :kulista
2. Kolor podstawowy:biały
3. Kolor dodatkowy:fiolet
4. Wysokość: 90-110cm
5. Wielkość kwiatu:9-10cm
6. Uwagi do uprawy:
Uwagi dodatkowe: wg koleżanki takasobie(Miłki) kolor podstawowy to ten, który wychodzi ze środka danej dalii! A ta dalia ma środek jasno fioletowy!Nie wiem może ja źle patrzę na tą dalię Evelinę! U mnie podstawowy w tej dalii to kolor biały bo 3/4 dalii to biel!
rys11 pisze:NN nr5 może będzie odpowiadać dalia o nazwie 'Citron Du Cap' z katalogu ZAHRADNICTVÍ DAHLIA Luděk Brzák. Choć Twoja dalia jest trochę ciemniejsza!
Niestety Rysiu ,ale nie jest to 'Citron Du Cap'którą posiadam .Moja NN brdziej podobna jest do odm. Orkney
To i ja poproszę o rozpoznanie moich dalii Nr6
Z grupy wysokich,wymaga podwiązywania ,kolor kwiatów bardzo zmienny o średnicy 14 cm.
Pierwszy kwiat miał taki wygląd
KaRo! Ta duża zmienność świadczy o tym, że coś z ta dalią nie tak. Zwłaszcza na drugim zdjęciu widzimy typowe cechy wyrodzenia. Jak wcześniej wspominaliśmy w daliowych wątkach, hodowcom czasami coś nie wychodzi i rośliny nie powtarzają cech rośliny matecznej. Coś dużo ich widzę w tym roku Myślę, że będzie ciężko określić tą odmianę, chyba, że Grzegorz spróbuje