Zielone doniczkowe Lucy
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: zielone doniczkowe Lucy
Znaczy, co w gruncie zimuje, jest inna niż moja?chodzi mi o barwę liści.moja ma giętkie zwisające gałązki, a jak twoja?
Możesz zdjęcie pokazać, ciekawa jestem jej.
Możesz zdjęcie pokazać, ciekawa jestem jej.
Tak. To taka ogrodowa odmiana. Forumowicz Em sprzedawał takie. Jak opanuję wgrywanie fotek to pokażę.
- lucy23-61
Szkoda,że nie widziałam, pewno też bym się skusiła.
To się nazywa Fuksja magellańska, czy jakoś tak. Jest kilka odmian o różnych barwach liści i kwiatów. 

- lucy23-61
O magellańskiej słyszałam, nawet dawno temu miałam-wbrew zapewnieniom,po dwóch latach przemarzła.Ale nie wiedziałam,że łaciate też są.
- lucy23-61
Piękne fiołki! Passiflora także 

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zaślaz płożący (Abutilon megapotamicum) ma śliczne kwiatuszki. Nic dziwnego,że nazywają je lampionami bo faktycznie tak wyglądają... Dawno go masz bo ciekawa jestem jak wyglada po zimie ?
Dostałam pędy do ukorzenienia i juz zaczynają rosnąć .
Mam też Klonik Souvenir De Bonn variegata białozielony i jego liście wyglądają naprawdę uroczo.
Widzę, że gustujesz w roślinkach o liściach variegata a ja jakoś w Fuksjach nie chce tego.
Na tle zielonych każdy najmniejszy kwiatuszek ma swój urok i widać go.
Fuksja magellanica var- gracilis 'Aurea ma też ciekawe liście bo takie limonkowe, żółtawe, jasnozielone ... wszystko zależy od stanowiska i pory roku a kwiaty w dość ciemnym wybarwieniu i tą warto mieć. Na dodatek u nas rośnie niezbyt wysoko więc zawsze może być w doniczce - ja tak ją uprawiam.
Magelanka z zielonymi liśćmi ( 'RICCARTONII' u mnie zimuje na 2 sposoby- piwnica i w gruncie. Obie metody dobre ale ta z piwnicy szybciej rusza z wegetacją.
Dostałam pędy do ukorzenienia i juz zaczynają rosnąć .
Mam też Klonik Souvenir De Bonn variegata białozielony i jego liście wyglądają naprawdę uroczo.
Widzę, że gustujesz w roślinkach o liściach variegata a ja jakoś w Fuksjach nie chce tego.
Na tle zielonych każdy najmniejszy kwiatuszek ma swój urok i widać go.
Fuksja magellanica var- gracilis 'Aurea ma też ciekawe liście bo takie limonkowe, żółtawe, jasnozielone ... wszystko zależy od stanowiska i pory roku a kwiaty w dość ciemnym wybarwieniu i tą warto mieć. Na dodatek u nas rośnie niezbyt wysoko więc zawsze może być w doniczce - ja tak ją uprawiam.
Magelanka z zielonymi liśćmi ( 'RICCARTONII' u mnie zimuje na 2 sposoby- piwnica i w gruncie. Obie metody dobre ale ta z piwnicy szybciej rusza z wegetacją.
- lucy23-61
Trochę tych łaciatych faktycznie jest u mnie, Megopotanicum mam już chyba czwarty rok.I duży problem.Z zimowaniem,gałązki robią się coraz dłuższe i problem gdzie go z tymi metrami wstawić.Na ogół traci prawie wszystkie listki, tylko te na końcach zostają.Ale ja je zimuję w niezby oswietlonym miejscu i dość chłodnym, więc boję się podlewać wtedy.Stoją prawie na sucho.
- Edyta 74
- Od: 6 sty 2009, o 16:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lucynko,ale u Ciebie kwitnąco
Wszystkie roślinki masz śliczne. 

Witaj! Masz wspaniałą kolekcję skrętników jestem pod wrażeniem
No i do tego tyle fiołków, przeglądając Twój wątek zauważyłam łosie rogi, bardzo mi się spodobały 

-
- 1000p
- Od: 18 lut 2012, o 18:21

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.
- lucy23-61
Kasiu, Oksi,witajcie.
Łosie rogi kupione kiedyś maleńkie, zabiedzone ostatnie w biedronie,właściwie do tego roku zero z nimi problemów.
no chyba tylko to,że przeważyły kwietnik i spadły na inne pod spodem.Stąd musiałam u sufitu powiesić.
Łosie rogi kupione kiedyś maleńkie, zabiedzone ostatnie w biedronie,właściwie do tego roku zero z nimi problemów.
no chyba tylko to,że przeważyły kwietnik i spadły na inne pod spodem.Stąd musiałam u sufitu powiesić.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Śliczne kwitnienia.
Samba i kloniki mi się spodobały ;)
Samba i kloniki mi się spodobały ;)