Możesz wysiać teraz w doniczki a potem całość po zdjęciu doniczek wysadzić do gruntu ;) albo posiać ok. 7-10 maja tak, aby wyszły z ziemi po 15-nastym czyli po groźbie przymrozków
To że ogórki sieje się po 10 maja to wiem. Ja chciałem posiać je teraz a następnie przykryć agrowłókniną. Jak wiadomo pod włókniną temperatura jest wyższa więc przymrozki raczej im nie powinny zaszkodzić. Nie wiem natomiast czy to w znaczny sposób przyspieszy ich wegetację. Czy ktoś już to przerabiał?
Niedobrze jest siać w zimną ziemię - może się okazać, że będą wschodzić z opóźnieniem. Gdzie mieszkasz, bo niekŧóre regiony są cieplejsze, ale siać w kwietniu to raczej za wcześnie.
Toruń to moje miejsce zamieszkania
Nasz region nie jest polskim biegunem zimna ale za ciepło to u nas też nie jest.
W najbliższych dniach zapowiadają duże ocieplenie więc ziemia nie powinna być zmarźnieta.
Może warto spróbować?
witam sasiadów ja jestem z ciechocinka mieszkam pod tężniami............ i jak już wcześniej pisałam w wątku " moje ogórki padają" to też już wsadziłam sadzonki do gleby 16 kwietnia , z trzech ogórków żyją dwa, ale tak mizernie wyglądają..... wiec szczerze ci radzę poczekaj - nie pal sie do sadzenia- a ogórki ci sie odwdzięczą ..... najlepiej posiej do doniczek , ale wysokich i po dwa nasionka, żeby przy pikowaniu nie męczyć roślinek;) powodzenia ;)
Arabello dzięki za mile słowo i powitanie. Jak nasz około 20km to jesteś z okolic Ciechocinka lub Gniewkowa lub Złej Wsi lub Chełmży lub Kowalewa lub Golubia D. lub Lipna?
Pozdrawiam
Mozna wysiac ogórki w trzeciej dekadzie kwietnia. Jeżeli nic z nich nie wyjdzie, zawsze mozna siew powtórzyć w maju, ale często sie udają.
Po wzejsciu mozna je przykrywać na noc plastikowymi butelkami, mozna tez agrowłókniną, ale to chyba mniej wygodne.