Okulizacja samodzielna-dyskusja
Re: Mirabelka z Nancy - szukam zrazów do okulizacji
Ja szczepie brzoskwinie na śliwkach i bardzo ładnie rosną 

Pozdrawiam Radek 

Zostały mi 4 zrazy czereśni Rivan w lodówce.Mogę komuś odstąpić.Chętnie przyjmę zraz śliwy nie wymagającej oprysków.
- hela druga
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 15:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podkładki dla śliwy
Planuję posadzić w ogródku śliwę Amers. Nie wie tylko czy na podkładce Ałycza czy Wangenheima,.
Wiem że an Ałyczy będzie wieksza, Wangenheima lepiej rozwinięte korzenie.
Jakie jeszcze cechy i co dla mnie oznaczają?
Wiem że an Ałyczy będzie wieksza, Wangenheima lepiej rozwinięte korzenie.
Jakie jeszcze cechy i co dla mnie oznaczają?
Jutro - legendarna kraina gdzie znajduje się 99% całej ludzkiej produktywności, motywacji i osiągnięć. /za kwejkiem/
- wonuska
- 10p - Początkujący
- Od: 24 lip 2010, o 09:52
Re: śliwa Amers - podkładka
Witam,
Węgierka Wangenheima polecana jest na bardziej żyzne gleby, na takich glebach podkładki szczepione na ałyczy zbyt silnie rosną. Szczepiąc w tym przypadku na węgierce osłabiamy siłe wzrostu o 25-50% w porównaniu do ałyczy. A słabiej rosnące drzewko (karłowe) szybciej wchodzi w fazę kwitnienia ponieważ korona ma lepszy dostęp światła. Więc wszystko zależy od gleby
Pozdrawiam, mam nadzieję, że pomogłam
Węgierka Wangenheima polecana jest na bardziej żyzne gleby, na takich glebach podkładki szczepione na ałyczy zbyt silnie rosną. Szczepiąc w tym przypadku na węgierce osłabiamy siłe wzrostu o 25-50% w porównaniu do ałyczy. A słabiej rosnące drzewko (karłowe) szybciej wchodzi w fazę kwitnienia ponieważ korona ma lepszy dostęp światła. Więc wszystko zależy od gleby

Pozdrawiam, mam nadzieję, że pomogłam

Cudownie sobie posiedzieć w ogrodzie taki piękny dzień?westchnął Prosiaczek?Posiedzieć??prychnął Królik?Mój drogi ogród nie jest miejscem w którym się siedzi! W ogrodzie najpierw pracuje się dla przyjemności, potem z konieczności, a potem człowiek pada na nos miedzy grządki i cieszy się, że przeżył!
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Na Węgierka Wangenheima oprócz wcześniejszego kwitnienia może wcześniej zaowocować .
Jeśli w odległości do 50 metrów nie rosną 2-3 odmiany śliw to musisz dokupić zapylacz np. Čačanska Lepotica która jedyna mi zaowocował w 2 roku po posadzeniu .
Jeśli w odległości do 50 metrów nie rosną 2-3 odmiany śliw to musisz dokupić zapylacz np. Čačanska Lepotica która jedyna mi zaowocował w 2 roku po posadzeniu .
- hela druga
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 15:44
Dziękuję, obydwoje pomogliście mi bardzo.
Lecę liczyć śliwy w promieniu 50m.
Lecę liczyć śliwy w promieniu 50m.
Jutro - legendarna kraina gdzie znajduje się 99% całej ludzkiej produktywności, motywacji i osiągnięć. /za kwejkiem/
- pata
- 50p
- Od: 12 mar 2012, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Radek, jak szczepisz, w ktorym teminie? Jakimi zrazami? Albo mowisz o okulizacji?Batman pisze:Ja szczepie brzoskwinie na śliwkach i bardzo ładnie rosną
Pozdrawiam serdecznie ze Śląska Cieszyńskiego. Paweł
Re: 'Mirabelka z Nancy' - szukam zrazów do okulizacji
Grubsze gałęzie szczepie na przystawkę boczną, a jeżeli są podobnej średnicy co zraz to używam metody V. Termin zależy od pogody bo zrazy pobieram przeważnie bezpośrednio przed szczepieniem, mniej więcej koniec marca-początek kwietnia.
Pozdrawiam Radek 

- lobuzka
- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak fajnie, że jest taki wątek
Działka nie z gumy, dlatego też szukam /odpłatnie lub na wymianę/ zrazów późnojesiennych odmian jabłoni i grusz /nadających się do przechowywania/ np.:
- Reneta Kanadyjska
- Złota Reneta (Królowa Renet)
- Malinowa Oberlandzka
- Wealthy
z grusz:
- Józefinka
- Paryżanka
chyba, że inne smaczne starsze odmiany dobrze się przechowujące.
Potrzebuję po 2- 3 zrazy z danej odmiany
Drzewka mam młode 3 letnie, śliwy jeszcze nie owocowały /mam nadzieję, że w tym roku zobaczę pierwsze owoce/.
Z jabłoni mogę zaoferować odmianę Topaz /na niej mam zamiar zaszczepić jakieś "zimówki"/ rośnie na M7, ma ładne przyrosty w porównaniu z J. Greve, Oliwką na M26.
Z grusz Faworytka, tez młoda, w ubiegłym roku obrodziła aż trzema owocami
. Konferencji jeszcze nie ma co uciąć.

Działka nie z gumy, dlatego też szukam /odpłatnie lub na wymianę/ zrazów późnojesiennych odmian jabłoni i grusz /nadających się do przechowywania/ np.:
- Reneta Kanadyjska
- Złota Reneta (Królowa Renet)
- Malinowa Oberlandzka
- Wealthy
z grusz:
- Józefinka
- Paryżanka
chyba, że inne smaczne starsze odmiany dobrze się przechowujące.
Potrzebuję po 2- 3 zrazy z danej odmiany

Drzewka mam młode 3 letnie, śliwy jeszcze nie owocowały /mam nadzieję, że w tym roku zobaczę pierwsze owoce/.
Z jabłoni mogę zaoferować odmianę Topaz /na niej mam zamiar zaszczepić jakieś "zimówki"/ rośnie na M7, ma ładne przyrosty w porównaniu z J. Greve, Oliwką na M26.
Z grusz Faworytka, tez młoda, w ubiegłym roku obrodziła aż trzema owocami

Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Re: 'Mirabelka z Nancy' - zrazy do okulizacji
Lex czy mógłbyś pokazać zdjęcia (głównie owoców) swoich mirabelek? i coś o smaku i chorobach- gdybys był tak uprzejmy. I pytanie laika -czy szczepienie jeszcze o tej porze wchodzi w grę?
-
- 200p
- Od: 13 maja 2012, o 19:39
Pytanie powinno raczej brzmieć nie czy jeszcze ale czy już można. Co do szczepienie w gruncie dobrze poczekać aż miną poranne przymrozki i zaczną nabrzmiewać pąki podkładki. Podkładka powinna wznowić wegetacje a zraz jeszcze spać odwrotnie zraz uschnie bo nie będzie miał dopływu soków.
Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.-H. Jackson Brown, Jr.
- Lex
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zdjęć owoców nie mam, gdyż były to pojedyncze owoce. Drzewka są młodziutkie na razie. Jedynie Mirabelka z Nancy owocowała bardzo obficie poprzedniego lata. Bardzo smaczne owoce.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Ukorzenianie zrazów śliwy Zibarte
Dostałem od znajomego masę zrazów śliwy Zibarte - jest to niemiecka śliwka. Biała i ciemna odmiana. Zaszczepiłem co mogłem i teraz pozostało mi jeszcze wiele niewykorzystanych zrazów. Czy jest możłliwosć ukorzenić je z zastosowaniem ukorzeniacza czy raczej marne szanse?
- NOWY 83
- Od: 11 lis 2014, o 20:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Okulizacja samodzielna-dyskusja
Raczej marne szanse , szczepiłeś czy okulizowałeś ?
Re: Okulizacja samodzielna-dyskusja
Okulizowalem. Ale chyba można ukorzeniać zrazy żeby uzyskac np. podkładki do szczepień? Czy to się robi na żywych odrostach przysypanych ziemia z trocinami?