Krzaki pomidorów więdną,pomimo podlewania.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
waga2012
50p
50p
Od: 1 kwie 2012, o 19:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzaki pomidorów bardzo zwiędły,pomimo podlewania.

Post »

forumowicz

Ten film który zrealizowałam,to mocny horror ,aż mi ciarki po plecach przeszły ..co ja zrobiłam.

forumowicz masz 100% racje
zrobię wszystko tak jak mi radzisz,ale powiedz,czy zrobić oprysk z saletry wapniowej na sucha zgnilizną,bo jak napisałam ,4 szt. mi zgniły
pozdrawiam Emilka :oops: .

powiedz proszę jak myślisz ,czy uratuje te bidulki.
bo muszę sie pochwalić ,że one mi juz dały duże plony,15.07 zerwałam 7kg.60dkg.

pozdrawiam
Pozdrawiam Emilka
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

waga2012, pomidoro już Ci napisał, żebyś podlała , według mnie to nawet powinnaś bardzo dużo wody wlać, najlepiej w jakimś czasie,aby nadmiar nawozów wypłukać poza system korzeniowy. Można potem widłami amerykańskimi pół metra od łodygi nakłuć ziemię, aby się napowietrzyła.Jeżeli korzenie nie zostały całkiem spalone, to krzaki szybko odżyją po takim zabiegu. Sucha zgnilizna sama z nazwy powstaje z suszy,ą wapno tylko jest odpowiedzialne za gospodarkę wodną, ale jeśli masz takie duże zasolenie,to po podaniu nawozu powstanie jeszcze większe, trzeba poczekać, aż rośliny ożyją.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

to samo chciałam napisać co Ekopom.. z resztą prawie 3 dni temu już cię namawiałam na solidne(!!!) podlanie
i ew przygotuj już sobie cytrynian wapnia i pooglądaj dokładnie owoce, jeśli już jakieś jakby szkliste plamy są na owocach (tak chyba początki zgnilizny wierzchołkowej opisywano na forum) to chyba trzeba prysnąć ale cytrynianem wapnia..nie wiem
waga2012
50p
50p

Post »

ekopom ,monika
podlewałam 2 dni temu b, dużo wody, i dziś tez podlałam,jutro tez podleję i widłami amerykańskim porobię dziurki, ;:108
cieszę się jak mówisz ,że krzaki mogą szybko odżyć

ale ..ale muszę się do czegoś przyznać......nie wiedziałam co robić ,nikt mi nie odpisywał i myślałam ,że mi nikt nie odpisze i zrobiłam oprysk 0,5% z saletry wapniowej na pomidory. :? :oops: ;:145

dziękuję

pozdrawiam Emilka
Pozdrawiam Emilka

Post »

Emilka, qurcze ta ja za ciebie zrobię rachunek sumienia - 2 dni temu w ciągu 3 godzin zdjęłaś deski, rozgrabiłaś ziemię i jak twierdzisz bardzo mocno podlałaś. Nawet ci policzę 3 godziny na podlewanie. Masz 55 krzaków. Ile minut wychodzi na 1 krzak? i to było porządne podlanie kiedy korzenie miały kompletnie sucho?
I nie można tak podlewać jak teraz robisz (przynajmniej z mojej wiedzy i praktyki) - raz a dobrze, potem przerwa i znowu poisz korzenie
Ale są tu fachowcy od uprawy i w dodatku w szklarni więc w razie czego poprawią mnie.
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19

Post »

waga2012 pisze:podlewałam 2 dni temu b, dużo wody, i dziś też podlałam,jutro też podleję i widłami amerykańskim porobię dziurki, ;:108
cieszę się jak mówisz ,że krzaki mogą szybko odżyć
Trzeba odwrócić osmozę, czyli takie zjawisko fizyczne które powoduje przepływ/przenikanie poprzez błonę komórkową pomiędzy roztworem o niższym stężeniu do roztworu o wyższym stężeniu. To mniej więcej tak jak wiśnie zasypane cukrem - kurczą się i sok przenika do cukru. Przy produkcji zaś wędlin obecnie - na odwrót, skoro woda jest tania to lepiej moczyć w ,,płynnym dymie" niż naprawdę wędzić. WOda z aromatem dymu wnika do mięsa i ono puchnie, a woda jest tańsza niż mięso - dlatego tak tanio można kupić teraz wędliny na ,,niskiej półce".
waga2012
50p
50p

Post »

monika

ja nie pisałam,że zdjęłam deski, ( chociaż mi chyba Ty radziłaś )nie na moje siły,one są b.dobrze spasowane,.. no i rozwaliłabym całą robotę,za która zapłaciłam. :cry:
.
wiesz co.. jak się podlewa z szlaufa to się wydaje ,ze b. mocno podlane,bo na początku woda stała,nie wsiąkała,ale już teraz wiem dlaczego ...bo była taka skorupa. :oops:

Czyli teraz tylko woda ,podlewanie , nic więcej nie dokładać ;:131

pozdrawiam i dziękuje za wasze rady
Emilka
Pozdrawiam Emilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Małe i średnio wyrośnięte owoce opryskaj przeciwko suchej zgniliźnie, bo będziesz ją mieć jak w banku.

Pozdrowienia, kozula
waga2012
50p
50p

Post »

kozula
dzięki ,czyli nie zrobiłam źle,..chociaż opryskałam wszystkie.

pozdrawiam Emilka
Pozdrawiam Emilka

Post »

Emilko z deskami trochę się zagalopowałam :wink:

Powiedz czy widzisz jakąś poprawę? czy zatrzymało się to więdnięcie?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

monika pisze:czy zatrzymało się to więdnięcie?

Moniko

Pomidor to w końcu rodzaj męski
Nic dziwnego, że mu z wiekiem więdnie :lol:
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

waga2012, twoje pomidory wyglądają zupełnie jak część moich dzisiaj. Tylko, że wczoraj wichura z ulewą je trochę powyrywała, prawdopodobnie uszkodziła korzenie i zalała. Powiem szczerze, że nie wiem jak teraz im pomóc odzyskać formę. Dzisiaj mam otwarty tunel aby przeschnął chociaż wieje niemiłosiernie.

forumowicz, czy w takim przypadku też ogłowić te pomidory i liczyć na to że się ukorzenią. Czy można im coś zafundować aby pobudzić rozwój korzeni, np. coś fosforowego, czy to już nie jest ta faza wzrostu roślin?

Pozdrawiam
Marcin
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli roslina nagle straciła jakąś tam część korzeni to wyboru nie masz. Musi istnieć równowaga miedzy częścią nadziemną a korzeniami Inaczej roślina zareaguje więdnięciem.
mkwapisz pisze: Czy można im coś zafundować aby pobudzić rozwój korzeni,
Tak to zadziała jak wszelkiej maści preparaty na porost włosów.
mkwapisz
100p
100p
Od: 9 cze 2012, o 08:46

Post »

forumowicz pisze:Jeśli roslina nagle straciła jakąś tam część korzeni to wyboru nie masz. Musi istnieć równowaga miedzy częścią nadziemną a korzeniami Inaczej roślina zareaguje więdnięciem.
ok, dzięki. Poprzycinam je dzisiaj.

A co do włosów to jeszcze takich preparatów nie próbowałem, chociaż wiek już całkiem na to odpowiedni. Tylko że jak dalej będzie taka pogoda, to po prostu będę rwał włosy z głowy. Albo zastosuję szampon Samson z Misia. Mniej bolesne będzie :wink:

Pozdrawiam
Marcin
waga2012
50p
50p

Post »

monika

te krzaki ,które były bardzo zwiędnięte,to mają się coraz gorzej
zastanawiam się czy zerwać z nich zielone małe pomidorki i usunąć krzaki,czy zostawić na nich może troszkę dojrzeją. :roll:
reszta raczej idzie w dobrą stronę,mam nadzieje ,że będzie dobrze.
teraz pozrywałam wszystkie nieładne liście.,a jest ich sporo.

Ziemia jest mokra na 20-30 cm w głąb ,zrobię jeszcze zabieg,z widłami jak mi radził
ekopom po nakłuwam ziemię wokół krzaków,aby napowietrzyć korzenie.

Ja tez wszystkie krzaki ogłowiłam,aby się wzmocniły,po tej męce jaką im zafundowałam. :?

pozdrawiam Emilka

mkwapisz
to w tunelu u Ciebie tak się działo ? czy pomidory w gruncie :roll:
Pozdrawiam Emilka

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”