Zaniedbane róże,jak ratować
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Owoc zostawione na róży na zimę
Róży nie pozwala się zawiązywać nasion bo ją to osłabia. Ale bez przesady.
Teraz one nie mają już znaczenia. Oberwij albo obetnij na wiosnę i w tym roku jesienią obetnij przekwitnięte kwiaty.
jeśli to są róże pnące, to tak jak Ci ktoś doradził zostaw je i jeszcze nie przycinaj pędów wiosną.
Teraz one nie mają już znaczenia. Oberwij albo obetnij na wiosnę i w tym roku jesienią obetnij przekwitnięte kwiaty.
jeśli to są róże pnące, to tak jak Ci ktoś doradził zostaw je i jeszcze nie przycinaj pędów wiosną.
Pozdrawiam. Sławka
-
- 200p
- Od: 15 mar 2020, o 16:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Owoc zostawione na róży na zimę
dand myślę,że teraz to można poczekać już na wiosenne cięcie, które wykonuje się gdy kwitną forsycje. Przekwitłe kwiatostany przycina się na bieżąco, żeby pobudzić rośliny do wytwarzania nowych pąków. Ogólnie róże pnące przycina się niewiele, rabatowe i wielkokwiatowe krótko.
- kania
- Od: 25 maja 2009, o 10:09
Re: Zaniedbane róże,jak ratować
Nie ma się czym martwić. To nawet lepiej, że przed zimą nie obrywałeś kwiatów i pozwoliłeś róży naturalnie skończyć sezon wydaniem owoców. Obrywanie kwiatów pobudza ją do wydawania nowych a jesienią lepiej przecież jak róża kończy tłoczenie kwiatów i przygotowuje się do zimy. Ja obrywam kwiaty tylko po pierwszym kwitnieniu. Masz młodą różę i teraz jest jeszcze niewielka więc ładnie ją oczyścisz z owoców na wiosnę o ile same nie opadną.
Porady na temat róż pnących
Jestem laikiem w kwestiach ogrodowych, dopiero wszystkiego się uczę, ale potrzebuję kilku porad. 
Mam pergolę, a na niej różę pnącą. Niestety, w tym roku zdziczała, zamiast swoich czerwonych kwiatów ma małe, koloru białego z żółtym środkiem. Chyba nie da się jej odratować. Chciałabym spróbować z kolejną różą. Jak na przyszłość uchronić ją od zdziczenia? Kiedy podcinać? Przyznam, że niewiele wiem, oprócz podlewania i nawożenia.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc!

Mam pergolę, a na niej różę pnącą. Niestety, w tym roku zdziczała, zamiast swoich czerwonych kwiatów ma małe, koloru białego z żółtym środkiem. Chyba nie da się jej odratować. Chciałabym spróbować z kolejną różą. Jak na przyszłość uchronić ją od zdziczenia? Kiedy podcinać? Przyznam, że niewiele wiem, oprócz podlewania i nawożenia.

- aga_zgaga
- Od: 18 cze 2016, o 12:04
Re: Zaniedbane róże,jak ratować
Dziczenie róż to nic innego jak to, że podkładka (dzika róża), na której zaszczepiono różę szlachetną wypuściła pędy. Może pędy szlachetne zmarzły albo podkładka karmi tylko swoje. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę na YouTube "Twoje róże dziczeją" to jest filmik od p. Hyżego na ten temat. Tam jest pokazane jak rozpoznać odrosty dzikie od niedzikich i jak je usuwać.