Chwasty - jak się ich pozbyć?

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja też chętnie zapoznam się z poradami. Niestety oprócz szczawika połowę mojego trawnika zajmuje bluszczyk kurdybanek - jest nie do zdarcia :roll: :evil:
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29

środek na chwasty

Post »

Mam posadzone w żywopłocie młode ok.60cm tuje 'spiralis'. Niestety na razie nie stać mnie by wyściółkować korą - dł. ok.40mb. no i w tym właśnie problem, że mam syzyfową pracę w walce z chwastami.
czy istnieje jakiś środek chemiczny, którym mogę w jakiś delikatny sposób popryskać (podlać, bądź inną metodą) zwalczyć chwasty.
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Jeżeli będziesz ostrożny to Chwastoxem nawet w mniejszym stężeniu pomoże.
Ale czy teraz jest sens pryskać o tej porze roku wydaje mi się, że nie i lepiej przeczekać zimę odłożyć grosz i wtedy pozbyć się chwastów i za korować.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie lej, osłabisz żywopłot.
Ściółkuj np. ściętą, podsuszoną trawą, resztakmi węgla brunatnego ( do 10 lat trwałości),
szyszkami, suchymi liśćmi, etc.
Awatar użytkownika
mirasek
200p
200p
Od: 12 gru 2007, o 16:29

Post »

to posłucham rady i pomęczę się jeszcze z tymi chwastami. a na wiosnę /jak portfel pozwoli/ czym prędzej okoruję.
Pozdrawiam. Mirek.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Zależy jakie chwasty- jednoliścienne łatwo "wykropisz" spomiędzy żywotników. Inne płytkokorzeniące sie najskuteczniej wypleni na cały sezon "popieprzenie" Casoron'em.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
jan52a
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2009, o 17:04

Chwast

Post »

Pomóżcie jak pozbyć się drobnej roślinki podobnej do czerwonej koniczyny kwitnie drobnymi żółtymi kwiatkami.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Szczawik. Upierdliwe :oops: zielsko, przywleczone do nas. Zimą marznie, ale wydaje mnogość nasion (owoce "strzelające"). Odrasta w dodatku z najmniejszego kawałka korzenia, a ma je potężne. Wytwarza do tego kłącza. Potrafi rosnąć nawet w regularnie nisko koszonym trawniku.
Pielonka mało skuteczna- odbija z korzenia. Trzeba niestety sięgnąć po herbicyd- Roundup i pędzelkiem, zanim zakwitnie i sie rozsieje w cały świat.
jan52a
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lut 2009, o 17:04

Post »

Dziękuję będę walczył :D
Awatar użytkownika
liria1
50p
50p
Od: 18 sie 2008, o 11:24

Podagrycznik

Post »

Mam dość duży trawnik i niestety w nim pełno tego dziadostwa wyczytałam że działa na niego STARANE . Mam pytanie czy w razie oprysku nie zniszczę trawy ? Wybaczcie że pytam ale jestem początkujaca :oops:
liria1
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Zadziała każdy herbicyd selektywny na dwuliścienne.
cx

Post »

Witam.
Oczywiście Aska Ci odpowiedziała.Lecz,piszesz że masz "pełno tego..".Jeśli zachwaszczenie trawnika jest spore to musisz pamiętać o tym,że gdy wykonasz skuteczny zabieg zwalczający dwuliścienne to ....będziesz ,po tym jak one padną,miała pełno "łysych placków".Oczywiście trzeba będzie tam dosiać trawę.Tak,że termin zabiegu dobierz tak aby na jaką rodzinną imprezę Ci twój trawnik nie wyłysiał.
Hej.
Awatar użytkownika
liria1
50p
50p
Od: 18 sie 2008, o 11:24

Post »

"Tego dziadostwa " miałam na myśli podagarycznika .Mam też babkę i mlecza ale to się da wyplenić ale ten chwaścior jest gorszy od wszystkiego mam go najwięcej nabokach trawnika i pojawia mi się w rabatach . wielokrotnie musiałam wykopać roslinę aby wyplątać z jej korzeni kłącza podagarycznika , Niestety z drzewkami tak się nie da :(
liria1
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 586#567586
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 941#417941
W tych postach jest w zasadzie wszystko o walce chemicznej z podagrycznikami i podobnymi milusińskimi.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja też mam problem z podagrycznikiem pojawiającym się pod drzewkami i krzakami i przy płocie. Jestem w walce z tym chwastem raczej początkujący, ale mój sposób to staranne wykopywanie rozłogów podagrycznika przy robieniu nowej grządki. Problem w tym, że te rozłogi mogą być bardzo długie i rozgałęziają się, wplątują się w korzenie innych roślin, a z każdego pozostawionego kawałka wyrastają nowe liście. Więc nawet po dokładnym przeszukaniu ziemi pojawiają się już po kilku dniach nowe listki - wtedy po prostu staram się je wyrwać z całym kłączem. Chemii nie chcę używać, żeby nie truć innych roślin.
Jeśli podagrycznik rośnie naokoło krzaków, to można spróbować wyrwać co się da, a potem zasypać szczelnie warstwą skoszonej trawy. Liście podagrycznika co prawda łatwo się przez nią przebijają, ale można je wtedy łatwo zauważyć i wyrwać, a następnie przykryć nową trawą itd. Jeśli nawet się go w ten sposób nie wytępi zupełnie to przynajmniej mocno się osłabi, a i krzaczki skorzystają, bo rozkładająca się trawa użyźni ziemię i zatrzymuje wilgoć.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pestycydy, herbicydy, nawozy, OPRYSKI, środki pro-ekologiczne”