Witam kolejnych gości
zuzia55 - twoje roślinki już u mnie rosną

, przyznaję się muszę wypielić rabatkę z nimi i wtedy je pokażę. Kochana, u mnie nie grozi, że cokolwiek zacznie się szybko rozrastać. jesienią posadziłam derenie takie zwykłe z zielonymi liśćmi i czerwonymi gałęziami. Widziałam jakie kępy i krzaczory z nich rosną i skubnęłam odłogi, które wyszły za płot. Mróz ich nie załatwił, to teraz susza zwija im listki

. Nie nadąrzam z podlewaniem. Nie wszędzie sięga mi wąż i synek nie lubi być na drugim planie. Jedynie tawuła szara się rozrasta i chwała jej za to

. Mam rabatkę z pigwowcami białymi- prezent i czerwonymi -wiosenny zakup. One też sobie radzą, ale ziemia wokół nich przykryta jest agrowłókniną, która zatrzymuje wilgoć- w moim przypadku zbawienie

. Widzę to na przykładzie kawałka żywopłotu z ligustru- tam gdzie włóknina liście jędrne, brak włókniny- liście zwinięte
Maska - witam, witam w skromnych progach

. Zapraszam i

kiedy tylko chcesz. Chętnie skorzystam z host. mam nawet cienisty zakątek w zapuszczonych dzikich wiśniach, śliwach, no i akacjach oczywiście. Rośnie tam nawet jarzębina

, więc zakątek hostowy może tam być jak najbardziej będzie miał nazwę "zakątek Maski" . jedyny problem, to to, że jesienią mam tam mnogo lisci z dębu

. To może być przeciwskazanie? Mam tam 2 paprocie i radzą sobie. Nawet wiosenne mrozy je ominęły w przeciwieństwie do 2ch innych rosnących w ogródku babci w cieniu starego domu.
zapraszam częściej i do zobaczenia w Waszych ogrodach