W tym roku po raz pierwszy mam klarkię w ogrodzie. Bardzo fajna roślinka, ma piękne, strzeliste kwiatostany i nie trzeba robić rozsady, wystarczy siew do gruntu, a to już jest duży plus Siana w drugiej połowie maja - zakwitła teraz.
Mam dwa odcienie różowego oraz pełną o kwiatach kremowych
W tym roku wysiałam z samodzielnie zebranych nasion. Wykiełkowała bardzo nierównomiernie. Nie wiem, czy dlatego, ze część nasion była niedojrzała, czy zaszkodziła jej stosunkowo chłodna aura w okresie kiełkowania. Te, które wykiełkowały, były w tym roku znacznie bardziej efektowne niż w poprzednim. Przypuszczam, że przyczyniły się do tego bardziej równomierne opady deszczu w okresie kwitnienia.
Nie lubię hortensji, zimy i śniegu oraz pastelowych kolorów w ogrodzie.
Miałam w tym sezonie pierwszy raz klarkie, nie liczyłam na wiele (nasiona dostałam gratis do zamówienia, trochę po terminie). Mam nadzieje, że zechciały się wysiać i wiosną też się pojawią
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić." Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
U mnie samoistnie wysiewają się tylko późnym latem i jesienią, na wiosnę następnego roku już nie. Nie wiem czy przyczynia się do tego fakt, że wiosną przekopuję rabatę czy też że nasiona gniją przez zimę. Z cyniami mam tak samo. Dlatego nasiona obu roślin zbieram, suszę i wysiewam pod koniec kwietnia.
To się pospieszyłam Kupiłam nasiona Dzierotki nic nie wiedząc o roślinie. Spodobały mi się kwiaty na opakowaniu nasion. Wysiałam 16 lutego i mam już spore roślinki. Rosną gęsto więc planowałam popikować jutro. A dziś znalazłam ten wątek. Podpowiedzcie Kochani czy jak popikuję i w maju wysadzę do ogrodu to coś z tego będzie? Robił ktoś tak? Teraz tu przeczytałam, że ona jest z rodziny Godecji, a godecje nie znoszą pikowania, przesadzania.... Zmarnowałam nasiona???
W maju to one będą już kwitły Moje klarkie wysiane do gruntu na przełomie kwietnia i maja zakwitły w połowie lipca, czyli jakieś 2,5 miesiące od terminu siewu. No i faktycznie klarkie nie tolerują przesadzania. Za bardzo pospieszyłaś się z wysiewem.
Wysiałam 5 opakowań , wzeszła jakbym wysiała jedną na szczęście, ładnie się krzewi .
Jest biała , jasny róż, ciemny róż i fioletowa , będzie z czego zbierać nasionka
Czy to też jest klarkia?
Znałam taką bardziej strzelistą.A ta jest "poduszkowata".Listki i pokruj ma jak chwast.Cudem nie wyrwałam.Ale pięknie kwitnie.Nasienniki ma podłużne ,takie dzwonkowate jak klarkia
Pierwszy w tym sezonie kwiat klarkii? Jednej z niewielu roślin jednorocznych, których tegoroczna szalona pogoda (najpierw dwa tygodnie koszmarnych ulew i chłodu, a teraz koszmarny upał) nie dotknęła?