Moje pierwsze kroczki z ogródkiem warzywnym :)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje pierwsze kroczki z ogródkiem warzywnym :)

Post »

PaulaPola, ja zawsze trawnik wybierałem szpadlem, taki dywanik, a później jedziemy z tym koksem :tan . Można go wyłożyć np na już nieużywaną grządkę (chociaż wątpię, żeby ktoś tak robił) :D
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Patasko trawnik trawnikiem ale powiedz co ja mam wylożyć na nieużyta grządke, jak działka która dostałam w spadku jest nieuprawiana od 2004 roku :shock: tam sam perz, trawa, mech, i inne chwasty. Jak M dziś ta maszyną przejechał i zobaczyłam co mam do wybrania to mnie na kolana rzuciło. Działki mam 500mkw więc raczej nikt przy zdrowych zmysłach by tego szpadlem nie dziabał :D
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No po dzisiejszym dniu na działce to " padam na cyce" a na tylnej cześci ud i pośladkack, po wybieraniu perzu, mam takie zakwasy że ukucnąć nie moge ;:145 Ale z postępów pracy jestem bardzo zadowolona ;:138 może pod koniec przyszłego tygodnia będę siac :D
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p
Od: 19 lut 2012, o 22:49

Post »

PaulaPola normalnie podziwiam,ja od paru dni walczę z moimi paroma m2 pełnymi kamieni i dziś(nawet ładna pogoda u nas)
mialam finisz :heja
Poleciałam po kompost żeby trochę użyźnić ten mój nieużytek i szlag mnie t :heja rafił bo on kompletnie mi nie dojrzał,w tamtym roku za dużo trawy nawrzucałam i się trochę ukisił.Ale dałam to już,niech się z ziemią przerobi,najwyżej będę miała kiepskie plony.Zresztą i tak nie liczę na cuda bo to totalny nieużytek,ty miałaś parę lat przerwy ale gleba była uprawiana więc pewno szybko dojdzie do siebie ;:108
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sylwia, mnie to szlag trawił jak kierownik (moja tesciowa) przyszla na dzialke. no i zaczelo sie poluczanie i wygadywanie bzdur. robie po swojemu i jak to bedzie zobaczymy, tez niczego duzego sie nie spodziewam ale trzeba próbowac. główniw kieruje sie radami z tego forum, a wiekszego doswiadczenia niz forumowicze to ona nie ma bo warzyw nie uprawia, wiec niech mi kitu nie wciska :D

Dodam tylko że mam cudowną, apsorbującą córeczke, 2.7 latek. Ona jest od sypania na wszystkie strony ziemi :D
Awatar użytkownika
sylwia75
100p
100p
Od: 19 lut 2012, o 22:49

Post »

hie hie mój młodszy synek skończył 3 latka. Rośnie z niego mały ogrodnik na 100 %,ale polega to na tym że wszystko musi zbadać
fizycznie :roll: Szkód mam co niemiara przez niego,ale nie uwierzysz-pikuje mi roślinki!Chwyta tymi małymi paluszkami i myk do dziurki.
nie ma to jak wykorzystywanie dzieci ;:209
Pozdrawiam Sylwia
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

bardzo chetnie bym inez wykorzystala do pikowania ale póki co to tylko pilki kalczukowe w pomidorach znajdyje :D ale w ziemi grzebac lubi ;:138
Awatar użytkownika
Alidka
50p
50p
Od: 21 mar 2012, o 10:59

Post »

PaulaPola, jak ja Ci zazdroszczę tych zakwasów! Ja się nie mogę doczekać mojego rolnika z glebogryzarką ;:145 Mam dwa razy większy kawałek do "przekopania" od Twojego (trochę ponad 1000 metrów) i jak już przeschnie na tyle aby mógł przyjechać to znów deszcz pada :evil: i tak w kółko...nic nie mam wysiane. Ale pocieszam się tym, że mogę forum czytać, notatki robić i wiedzę zdobywać :tan
Pozdrawiam
Aga
Mój tajemniczy ogród
Awatar użytkownika
efrank
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 kwie 2012, o 14:03

Post »

Ja mam działkę od 1,5 roku. Kupiliśmy ją totalnie zachwaszczoną, nikt nic na niej nie robił od 3 lat! Trawa po pachy... Zaczęło się od skoszenia ;) W zeszłym roku przekopaliśmy mały kawałeczek pod kwiaty i większy pod warzywniak. Pierwsze do posadzenia były: fasolka (miałam MNÓSTWO!), rzodkiewka, koperek... Oprócz tego oczywiście maliny. Na więcej nie wystarczyło czasu. Mój starszy synek ma 3 lata i bardzo nam "pomagał" :) Ah, na jesieni wsadziliśmy kilkanaście truskawek.

W tym roku już mam siewki papryki (bardzo dużo, nie wiedziałam, że mi tyle wyjdzie!) i papryczki ostrej, pomidora żółtego, czerwonego i koktajlowego oraz poziomki. Nie udaje mi się wyhodować siewek arbuza, a już próbowałam 2 razy :( Po prostu gdy dochodzą do określonej wysokości, po prostu mi się WSZYSTKIE łamią! Zamierzam jeszcze mieć sałatę i cukinię... A skoro jestem nowa na forum, to pewnie będę Was zadręczać zdjęciami :D
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam nasion całą szuflade. Kiedy to wysieje to ja nie wiem, Ale chce mieć dużo i wszystkiego rodzaju. A przetworów na pół piwnicy narobie.
Awatar użytkownika
efrank
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Ja się w zeszłym roku bawiłam w fasolkę w sosie pomidorowym, kiszone ogórki, rzodkiewkę i kalafior w curry, ogórki kanapkowe... W tym roku tylko kiszone a reszta na bieżąco! :)
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Efrank móżna liczyć na zdradzenie tego przepisu na fasolke w sosie pomidorowym? Ciekawy smak musi miec. Chetnie bym wypróbowała :D
Awatar użytkownika
efrank
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Hm, mam nadzieję, że adminowie nie uznają tego za reklamę... ;) To link do mojej strony kulinarnej, bezpośrednio do fasolki w pomidorach: http://mniamniam.blox.pl/2011/09/Fasolk ... rowej.html. Jak poszperasz, to znajdziesz kilka rzeczy w przetworach ;)
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super. na pewno przeszperam Twoja strone :wit Dzis już mnie taki akt desperacji dotknął że poszłam na działke i przekopałam widłami wzruszoną już ziemie, tak 3x3 metry, wybrałam reszte zielska i jutro IDE SIAĆ ;:65 :tan Posieje marchewke, pietruszke korzeniową, rzodkiewke, sałate i przekopie jeszcze troche na rukole, siedmiolatke, szczaw i pietruszke naciową. Przeszczęsliwa jestem :D :D :D :D :D

A jak Wam idzie na działeczkach?
Awatar użytkownika
efrank
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U nas na razie tylko truskawki :( W weekend będę siać więcej, mąż ma mi inspekt zrobić, a tak to siewki w domu na parapetach siedzą :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”