Moje pierwsze kroczki z ogródkiem warzywnym :)
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje pierwsze kroczki z ogródkiem warzywnym :)
PaulaPola, ja zawsze trawnik wybierałem szpadlem, taki dywanik, a później jedziemy z tym koksem
. Można go wyłożyć np na już nieużywaną grządkę (chociaż wątpię, żeby ktoś tak robił) 
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Patasko trawnik trawnikiem ale powiedz co ja mam wylożyć na nieużyta grządke, jak działka która dostałam w spadku jest nieuprawiana od 2004 roku
tam sam perz, trawa, mech, i inne chwasty. Jak M dziś ta maszyną przejechał i zobaczyłam co mam do wybrania to mnie na kolana rzuciło. Działki mam 500mkw więc raczej nikt przy zdrowych zmysłach by tego szpadlem nie dziabał 
- PaulaPola

No po dzisiejszym dniu na działce to " padam na cyce" a na tylnej cześci ud i pośladkack, po wybieraniu perzu, mam takie zakwasy że ukucnąć nie moge
Ale z postępów pracy jestem bardzo zadowolona
może pod koniec przyszłego tygodnia będę siac 
- sylwia75
- 100p

- Od: 19 lut 2012, o 22:49
PaulaPola normalnie podziwiam,ja od paru dni walczę z moimi paroma m2 pełnymi kamieni i dziś(nawet ładna pogoda u nas)
mialam finisz
Poleciałam po kompost żeby trochę użyźnić ten mój nieużytek i szlag mnie t
rafił bo on kompletnie mi nie dojrzał,w tamtym roku za dużo trawy nawrzucałam i się trochę ukisił.Ale dałam to już,niech się z ziemią przerobi,najwyżej będę miała kiepskie plony.Zresztą i tak nie liczę na cuda bo to totalny nieużytek,ty miałaś parę lat przerwy ale gleba była uprawiana więc pewno szybko dojdzie do siebie 
mialam finisz
Poleciałam po kompost żeby trochę użyźnić ten mój nieużytek i szlag mnie t
Pozdrawiam Sylwia
- PaulaPola

Sylwia, mnie to szlag trawił jak kierownik (moja tesciowa) przyszla na dzialke. no i zaczelo sie poluczanie i wygadywanie bzdur. robie po swojemu i jak to bedzie zobaczymy, tez niczego duzego sie nie spodziewam ale trzeba próbowac. główniw kieruje sie radami z tego forum, a wiekszego doswiadczenia niz forumowicze to ona nie ma bo warzyw nie uprawia, wiec niech mi kitu nie wciska 
Dodam tylko że mam cudowną, apsorbującą córeczke, 2.7 latek. Ona jest od sypania na wszystkie strony ziemi
Dodam tylko że mam cudowną, apsorbującą córeczke, 2.7 latek. Ona jest od sypania na wszystkie strony ziemi
- sylwia75
- 100p

- Od: 19 lut 2012, o 22:49
hie hie mój młodszy synek skończył 3 latka. Rośnie z niego mały ogrodnik na 100 %,ale polega to na tym że wszystko musi zbadać
fizycznie
Szkód mam co niemiara przez niego,ale nie uwierzysz-pikuje mi roślinki!Chwyta tymi małymi paluszkami i myk do dziurki.
nie ma to jak wykorzystywanie dzieci
fizycznie
nie ma to jak wykorzystywanie dzieci
Pozdrawiam Sylwia
- PaulaPola

bardzo chetnie bym inez wykorzystala do pikowania ale póki co to tylko pilki kalczukowe w pomidorach znajdyje
ale w ziemi grzebac lubi 
- Alidka
- 50p

- Od: 21 mar 2012, o 10:59
PaulaPola, jak ja Ci zazdroszczę tych zakwasów! Ja się nie mogę doczekać mojego rolnika z glebogryzarką
Mam dwa razy większy kawałek do "przekopania" od Twojego (trochę ponad 1000 metrów) i jak już przeschnie na tyle aby mógł przyjechać to znów deszcz pada
i tak w kółko...nic nie mam wysiane. Ale pocieszam się tym, że mogę forum czytać, notatki robić i wiedzę zdobywać 
- efrank
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 15 kwie 2012, o 14:03
Ja mam działkę od 1,5 roku. Kupiliśmy ją totalnie zachwaszczoną, nikt nic na niej nie robił od 3 lat! Trawa po pachy... Zaczęło się od skoszenia ;) W zeszłym roku przekopaliśmy mały kawałeczek pod kwiaty i większy pod warzywniak. Pierwsze do posadzenia były: fasolka (miałam MNÓSTWO!), rzodkiewka, koperek... Oprócz tego oczywiście maliny. Na więcej nie wystarczyło czasu. Mój starszy synek ma 3 lata i bardzo nam "pomagał"
Ah, na jesieni wsadziliśmy kilkanaście truskawek.
W tym roku już mam siewki papryki (bardzo dużo, nie wiedziałam, że mi tyle wyjdzie!) i papryczki ostrej, pomidora żółtego, czerwonego i koktajlowego oraz poziomki. Nie udaje mi się wyhodować siewek arbuza, a już próbowałam 2 razy
Po prostu gdy dochodzą do określonej wysokości, po prostu mi się WSZYSTKIE łamią! Zamierzam jeszcze mieć sałatę i cukinię... A skoro jestem nowa na forum, to pewnie będę Was zadręczać zdjęciami 
W tym roku już mam siewki papryki (bardzo dużo, nie wiedziałam, że mi tyle wyjdzie!) i papryczki ostrej, pomidora żółtego, czerwonego i koktajlowego oraz poziomki. Nie udaje mi się wyhodować siewek arbuza, a już próbowałam 2 razy
Moja działeczka http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=54063
- PaulaPola

Ja mam nasion całą szuflade. Kiedy to wysieje to ja nie wiem, Ale chce mieć dużo i wszystkiego rodzaju. A przetworów na pół piwnicy narobie.
- efrank

Ja się w zeszłym roku bawiłam w fasolkę w sosie pomidorowym, kiszone ogórki, rzodkiewkę i kalafior w curry, ogórki kanapkowe... W tym roku tylko kiszone a reszta na bieżąco! 
- PaulaPola

Efrank móżna liczyć na zdradzenie tego przepisu na fasolke w sosie pomidorowym? Ciekawy smak musi miec. Chetnie bym wypróbowała 
- efrank

Hm, mam nadzieję, że adminowie nie uznają tego za reklamę... ;) To link do mojej strony kulinarnej, bezpośrednio do fasolki w pomidorach: http://mniamniam.blox.pl/2011/09/Fasolk ... rowej.html. Jak poszperasz, to znajdziesz kilka rzeczy w przetworach ;)
- PaulaPola

Super. na pewno przeszperam Twoja strone
Dzis już mnie taki akt desperacji dotknął że poszłam na działke i przekopałam widłami wzruszoną już ziemie, tak 3x3 metry, wybrałam reszte zielska i jutro IDE SIAĆ
Posieje marchewke, pietruszke korzeniową, rzodkiewke, sałate i przekopie jeszcze troche na rukole, siedmiolatke, szczaw i pietruszke naciową. Przeszczęsliwa jestem
A jak Wam idzie na działeczkach?
A jak Wam idzie na działeczkach?
- efrank

U nas na razie tylko truskawki
W weekend będę siać więcej, mąż ma mi inspekt zrobić, a tak to siewki w domu na parapetach siedzą