Canna -Paciorecznik cz.4
Re: Canna -Paciorecznik 4
Helenko, u mnie, miłośnik to za dużo powiedziane
mam tylko jeden gatunek kann i nawet nie znam jej nazwy.Jeśli mi się uda to w tym roku chce jeszcze kilka gatunków wprowadzić do mojego ogrodu, miejsce na pewno się znajdzie.

-
- 100p
- Od: 12 maja 2011, o 21:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Gosia, co to za odmiana?
-
- 50p
- Od: 2 sty 2012, o 16:12
Witam, jestem tu nowa i mam pytanko. Kupiłam zestaw cebulek a wśród nich jedno kłącze canny,co dalej mam zrobić z tym kłączem?
Pozdrawiam Edyta.
Pozdrawiam Edyta.
-
- 100p
- Od: 12 maja 2011, o 21:34
Na moje oko do doniczki i zacząć podlewać. Ale nie jestem w tym temacie fachowcem.
Poczytaj wątek od pierwszej strony lub poprzednie części.

-
- 50p
Czytałam! Jedni radzą do doniczki a drudzy do ziemi. Stąd moje pytanie.
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Znalazłam Cię i Twój temat cann Januszu przez stronkę Igora. Już się cieszę ogromie, bo zawsze miałam problemy z doczekaniem się pięknych cann w swoim ogrodzie. Rosły mizeroty i nie zawsze kwitły. Na razie przeczytałam ostatni wątek, ale zaraz nadrobię zaległości. Mam już zamówione kłącza canny o kolorowych liściach i w tym sezonie , z Twoimi wskazówkami mam nadzieję wychodować wreszcie ładne egzemplarze 

Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do ziemi dopoiero po 15 maja, jak minie zagrożenie przymrozkami.Dysia4 pisze:Czytałam! Jedni radzą do doniczki a drudzy do ziemi. Stąd moje pytanie.
Teraz do doniczki, też z ziemią oczywiście

- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Ja już nie mam miejsca na doniczki
z kłączami więc idą od razu do gruntu

-
- 50p
Dzięki to wsadzam do doniczki oczywiście z ziemią 

- gosia07
- Od: 1 gru 2009, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Edytko nie pamiętam ale obstawiam dwie a nasz kochany guru pomoże i powie
City of Portland lub Orange Beauty

City of Portland lub Orange Beauty
- Helios
- Od: 15 cze 2010, o 18:56

Witajcie!
Moje kanny z nasionek rosną i mają się dobrze

Wydawało mi się, że moje kanny kupione jesienią i wsadzone do doniczek, zaczynają wypuszczać kły.
To na zasadzie, jak się coś bardzo chce zobaczyć, to się zobaczy

Po dokładniejszych oględzinach Pretoria chyba jest martwa, Stuttgard może, może...coś z niego będzie

Tak bardzo mi zależało na Pretorii

Ogród Heleny cz.3
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Nie wiem jak jest przy wirusie kann ,ale wiem ,że przy wirusie HVX w hostach ( funkiach)sama dezynfekcja denaturatem nie pomoże i najlepiej jest wygotować noże ponieważ wirus ginie dopiero w wysokiej temperaturze ( jak zaatakuje roślinę to ją zabije prędzej czy póżniej)drozd pisze:
UWAGA!!!! W związku z podejrzeniem ,że w uprawach cann w Polsce mogą wystąpić choroby wirusowe zalecam przed dzieleniem kolejnej karpy a raczej przy ich oczyszczaniu dezynfekować nóż w denaturacie.
Może na wszelki wypadek robić podobnie

tu więcej o HVX w hostach viewtopic.php?f=40&t=15971
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Rożo. Będziesz już wiedziała, że z nasion możesz mieć kanny w różnych kolorach kwiatów już w czasie jednego sezonu. Zadanie na przyszły rok. Chyba,że zdobędziesz nasiona jeszcze w tym roku.
Gosiu Śpiesz się śpiesz,bo to już pora sadzić.
Misiu Dziękuje za ocenę "lekcji". Dopiero zaczynasz od lekcji czy już je uprawiałaś w swoim ogrodzie?
Ula . Te co miały skiełkować skiełkowały. Nie licz za bardzo na pozostałe z nasionami tak bywa. dobrze,że choć po jednej z odmiany wyhodujesz.
Romo. Też zaczynałem od jednej. Teraz jest więcej możliwości zdobycia większej ilości odmian niż jak ja zaczynałem.
Dyshi4
Edytko. ..do ziemi tylko szybko ale w doniczki.
Aleksandro
Potrzebują dobrze "zjeść i pić" i na pewno ładnie zakwitną
Adasiu. Zadbaj teraz o młode roślinki a doczekasz się pięknie kwitnących okazów.
Na tym zdjęciu łososiowe to 'Tropicał Suntise' czerwone 'President' rózowe 'Miss Oklachoma"i o ciemnych liściach- Woming'
Helenko. Trzeba kontrolować w zimie stan kłączy to nie będzie o tej porze niespodzianek.
Puste miejsca zajmą z nasion.
Ewo. Słuszne spostrzeżenie.Całkowicie denaturat nie załatwi sprawy. Wirus host jest udokumentowany i występuje w naszym kraju. Z wirusem kann to ja na razie nie ma konkretnych publikacji na ten temat. Przynajmniej ja nie spotkałem się z takimi w Polsce.
Nie wyobrażam sobie taka dezynfekcję przy ilości ok. 200 karp. Pewnie te ostatnie to by mi zakwitły przed dzieleniem.
Gosiu Śpiesz się śpiesz,bo to już pora sadzić.

Misiu Dziękuje za ocenę "lekcji". Dopiero zaczynasz od lekcji czy już je uprawiałaś w swoim ogrodzie?
Ula . Te co miały skiełkować skiełkowały. Nie licz za bardzo na pozostałe z nasionami tak bywa. dobrze,że choć po jednej z odmiany wyhodujesz.
Romo. Też zaczynałem od jednej. Teraz jest więcej możliwości zdobycia większej ilości odmian niż jak ja zaczynałem.
Dyshi4
Edytko. ..do ziemi tylko szybko ale w doniczki.

Aleksandro
Potrzebują dobrze "zjeść i pić" i na pewno ładnie zakwitną
Adasiu. Zadbaj teraz o młode roślinki a doczekasz się pięknie kwitnących okazów.
Na tym zdjęciu łososiowe to 'Tropicał Suntise' czerwone 'President' rózowe 'Miss Oklachoma"i o ciemnych liściach- Woming'
Helenko. Trzeba kontrolować w zimie stan kłączy to nie będzie o tej porze niespodzianek.
Puste miejsca zajmą z nasion.
Ewo. Słuszne spostrzeżenie.Całkowicie denaturat nie załatwi sprawy. Wirus host jest udokumentowany i występuje w naszym kraju. Z wirusem kann to ja na razie nie ma konkretnych publikacji na ten temat. Przynajmniej ja nie spotkałem się z takimi w Polsce.
Nie wyobrażam sobie taka dezynfekcję przy ilości ok. 200 karp. Pewnie te ostatnie to by mi zakwitły przed dzieleniem.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Jutro i ja wysieję trochę nasion -nadwyżki pojadą w Polskę.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz