Najwcześniejsze odmiany warzyw o krótkim okresie do zbioru
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Najwcześniejsze odmiany warzyw o krótkim okresie do zbioru
Można już myśleć o wysiewie wczesnej kalarepy. Niestety wybór nie jest zbyt duży. Termin od wysadzenia rozsady do zbioru.
Wczesne: Gabi (40d-KHNO Polan) oraz Dvorsky'ego (30-40d-KHNO Polan), Wiedeńska Biała (38-42d), Nadia F1 (60d-Clause), Korist F1 i Konmar F1 (obie 60d-Bejo Zaden)
średnio wczesne Kordial F1 (64d-Bejo Zaden) oraz Quickstar F1 (70d-Floraland)
Wczesne: Gabi (40d-KHNO Polan) oraz Dvorsky'ego (30-40d-KHNO Polan), Wiedeńska Biała (38-42d), Nadia F1 (60d-Clause), Korist F1 i Konmar F1 (obie 60d-Bejo Zaden)
średnio wczesne Kordial F1 (64d-Bejo Zaden) oraz Quickstar F1 (70d-Floraland)
-
- 50p
- Od: 5 lut 2012, o 17:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Również gorąco polecam odmianę selera Talar. Kilka sezonów testowaliśmy różne odmiany selera, zarówno profesjonalne, jak i amatorskie. I ku mojemu zdziwieniu Talar o wiele lepiej sobie radził w niekorzystnych warunkach wzrostu aniżeli np. Prinz, którego nasiona są kilkadziesiąt razy droższe. Od zeszłego roku zarówno dla siebie jak i na sprzedaż dla ogródkowych zapaleńców produkujemy tylko i wyłącznie Talara.
pozdrawiam
pozdrawiam
Przemek.
A mógłbyś napisać, gdzie można kupić nasiona kalarepy odmiana Dvorsky'ego? Miałam te nasionka dobrych parę lat temu i byłam bardzo zadowolona z plonów. Niestety teraz nigdzie nie mogę kupić nasion.
Albo gdzie kupić odmianę Gabi, bo jej też ostatnio kupić nie mogę.
A mógłbyś napisać, gdzie można kupić nasiona kalarepy odmiana Dvorsky'ego? Miałam te nasionka dobrych parę lat temu i byłam bardzo zadowolona z plonów. Niestety teraz nigdzie nie mogę kupić nasion.
Albo gdzie kupić odmianę Gabi, bo jej też ostatnio kupić nie mogę.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Beata8 obie odmiany były z firmy KHiNO POLAN. Gabi powinna być do kupienia choć w ich e-sklepie aktualnie jej nie mają. Dvorsky'ego prawdopodobne już wypadła z doboru (ale nie jestem pewien).
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
powiedzie proszę, kiedy bób się wysiewa na wcześniejszy zbiór, mam kupionego Dragona i tak myślałam o sobocie - nie za wcześnie? 

pozdrawiam
Iwona
Iwona
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
pod koniec marca..
niby wytrzymały jest bo czytałam że znosi temp nawet do -7, ale lepiej nie ryzykować..
Najgorsze że bób lubia mszyce.. mi tak oblepiły go ze szok..a kwiatki w koło rosły i ani jedna nie siedziała na kwiatkach..

niby wytrzymały jest bo czytałam że znosi temp nawet do -7, ale lepiej nie ryzykować..
Najgorsze że bób lubia mszyce.. mi tak oblepiły go ze szok..a kwiatki w koło rosły i ani jedna nie siedziała na kwiatkach..

Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
a już chciałam Dragona siać...,
Rusalko, dzięki, jutro zrobię przegląd nasion kalarepy w ogrodniczym, to mój pierwszy raz z nią będzie
, więc uczyć się będę 
Rusalko, dzięki, jutro zrobię przegląd nasion kalarepy w ogrodniczym, to mój pierwszy raz z nią będzie

pozdrawiam
Iwona
Iwona
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Iwona!Jeśli to Twój pierwszy raz z kalarepką hileniawka pisze:a już chciałam Dragona siać...,
Rusalko, dzięki, jutro zrobię przegląd nasion kalarepy w ogrodniczym, to mój pierwszy raz z nią będzie, więc uczyć się będę

Tym sposobem mam cały czas młode kalarepki.Jak siałam wszystkie naraz to nie nadążaliśmy zjadać a w końcu drewniały i były do wyrzucenia.
pozdrawiam
Alicja
pozdrawiam
Alicja
Alicja
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Karool
A długo "dojrzewa" taka kalarepka?
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
Leniawka, ja sieję już po raz któryś bób 20 lutego, do kubeczków. Jak troszkę podrośnie, to daję go na balkon. Dzięki temu w marcu, tak gdzieś w drugiej połowie, sadzę do ziemi sporawy już bób i mogę go wcześnie zbierać. Im wcześniej się posadzi, tym mniejszy kłopot z mszycami. Zresztą jak były, to pryskałam je wodą z czosnkiem i nie narzekałam na zbiory.
- karool
- 200p
- Od: 31 mar 2007, o 12:33
Ania !Z kalarepką to jest tak,że możesz wyrywać bardzo malutką ,na taką krótko się czeka, wtedy jest pyszna,delikatna i można ją chrupać na surowo.Rusalka pisze:Karool
Dokładnie ile dni to jest czasami napisane na opakowaniach.Ja kojarzę ,że jeszcze niewiele jest do jedzenia w ogrodzie a kalarepkę już się je.
Co roku kilka takich wypieszczonych z rozsady domowej wrzucam do szklarni a tam w oczach rośnie.

Chodzi o to ,że jak robisz kilka rzutów to masz na bieżąco młodą ,prawie jak rzodkiewkę.
Myślę,że kalarepa jest najłatwiejsza z kapustnych ,bo wychodzi nawet siana w gruncie,tylko rzadko lub jak za gęsto to rozsadzona po wzejściu.To tyle bo mi praca doktorska wyjdzie.
pozdrawiam
Alicja

pozdrawiam
Alicja
Alicja
- grosik
- 200p
- Od: 30 sty 2012, o 16:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ja w tym roku mam sporo nasion z Czech - w tym również kalarepka Blankyt. Piszą że bardzo wczesna jest i w maju można już ją zbierać - do gruntu wysiewamy najwcześniej w marcu. Ale w moich warunkach klimatycznych dobrze będzie jak ją wysieję początkiem maja ;) przy dobrej pogodzie. Jak zresztą większość warzyw - w tym marchewkę, pietruchę, buraka, fasolkę. W zeszłym roku kupiłam rozsady selera i pora - nie wiem jakie odmiany ale rosły jak na drożdżach, przy zerowym moim wkładzie bo dopiero w tym roku dowiedziałąm się na forum jak im pomóc aby rosły zdrowo i były dorodne. W tym roku też kupię już gotowe rozsady tych warzyw. Sama natomiast w domku wysiewam papryki, cukinie, dynie, bakłażany i pomidorasy oraz wszelkiego rodzaju ziółka. Też tego mam dość sporo, mam nadzieję, że sił, chęci i zapału zostanie mi aż do jesieni. NAjbardziej boję się pomidorków - bo zawsze ich jakaś zaraza złapie w trakcie dojrzewania i dziesiątkuje ich na potęgę. A czym więcej czytam to tym większy mam mętlik w głowie...buuuu
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Na czeskich stronach wypatrzyłem pomidora "Tyčkové rajče Stupické polní ranné". Opisywany jest jako bardzo wczesny. Nie wiesz może, czy jest to odmiana tożsama z opisywanym na forum pomidorem Stupice? Stupice przecież pochodzi z nieistniejącej już Czechosłowacji, więc może Czesi zachowali tą odmianę? A z nazwami odmian wiadomo jak jest, u jednych nazywa się tak, u drugich inaczejgrosik pisze:ja w tym roku mam sporo nasion z Czech...

Pozdrawiam
Michał
Michał
U mnie najwcześniej dojrzewa pomidor Atol.
W zeszłym roku były nawet wcześniej czerwone niż Betalux.
Dla mnie wcześnie to jest w lipcu,bo sadzić mogę dopiero 15-20 maja.
W zeszłym roku były nawet wcześniej czerwone niż Betalux.
Dla mnie wcześnie to jest w lipcu,bo sadzić mogę dopiero 15-20 maja.
Sadziłem Bohuna Karłowego po 20 maja i miałem czerwone pod koniec czerwca. Tylko, (za)wcześnie robiłem rozsadę i wysadzałem do gruntu już zawiązane.