Liliowce terminatorzy - dyskusja
- tadeo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2009, o 11:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Liliowce terminatorzy - dyskusja
Śniezko.Czy ten twój free whelin ma zawsze taki kolor i czy jest tak słabo wybarwiony.jest bardzo podobny do mojego Marked by Lydia.W moich opisach Lidia(błędnie).
Uśmiechnij się jutro będzie lepiej. Tadeo
Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku ! Mój Ogród-moje miejsce wypoczynku cz.2
Mój ogród- zdjęcia1 -zdjęcia 2 Zajrzyj koniecznie
- tadeo
śnieżka pisze:Free Wheelin (Stamile, 2004)- poprawna nazwa odmiany.
U mnie od wiosny 2009r- wtedy nie zakwitł. Zakwitł dopiero rok później i w 2011r też. Co rok ma o jeden pęd kwiatowy więcej. Jak na ev przezimował u mnie świetnie, choć w ostatnie dwie zimy był okrywany gałęziami sosnowymi- tej zimy jest bez okrycia. NIe wiem czy przetrwałby bez okrycia.
Nawożony wiosną azotowym nawozem i potem nawozem o przedłużonym działani.
Rośnie na stanowisku bardzo słonecznym, gleba lekko gliniasta, często nawadniany.

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 5 lis 2010, o 20:56
Dziękuję Śnieżko za linki
Nie wchodziły , ale teraz szukam w taki sam sposób i wszystko gra

- śnieżka
- Od: 2 wrz 2007, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
tadeo pisze:Śniezko.Czy ten twój free whelin ma zawsze taki kolor i czy jest tak słabo wybarwiony.jest bardzo podobny do mojego Marked by Lydia.W moich opisach Lidia(błędnie).
Czy ja wiem, czy on jest słabo wybarwiony? przeglądałam dziś wszystkie jego zdjęcia i mniej więcej wygląda podobnie jak na tych dwóch poniżej- wg mnie to dość intensywna barwa.
Nie mogę nic powiedzieć na temat podobieństwa do MBL- ponieważ jej nie posiadam i nie znam z realnego wygladu. Sprowadzałam ją do siebie 3 razy z różnych miejsc i nigdy nie przeżyła pierwszej zimy, a zimy były łagodne wtedy. Ten natomiast zimy znosi całkiem nieźle i kwitnie- więc chyba nie są tym samym.

tadek k- cieszę się, że strona AHS wreszcie chce współpracować- to dobre źródło informacji- ale trzeba uważać żeby prawidłowo wpisać nazwę- można wpisać tylko początek nazwy, albo środek, lub człon końcowy i odpowiednio zaznaczyć pod polem wyszukiwarki- też da się znaleźć poszukiwaną odmianę. W ostateczności można też po nazwisku hodowcy, w okienkach obok.
-
Śnieżko , dziękuję
AHS nie sprawia mi problemu. Tłumaczenie cienkie , ale wiem o co chodzi. Dzisiaj dopasowałem kilka nazw do liliowców. Problem dość prosty , miałem nazwy jakie kupiłem , tylko fotek nie było. Ten mi sprawił problem , kupiony jako Spacecoast Gator Eye , nie bardzo pasuje do zdjęć z netu. To jego pierwsze kwitnienie.

- śnieżka
tadek k- nie bardzo mogę pomóc, bo mam tę odmianę, od 2007 r i nigdy jeszcze nie zakwitła, więc nie mam pojęcia jak w realu wygląda.
W sumie to jest z nimi pewien problem- jeśli roślina pochodzi z produkcji in vitro to niby jest tą odmianą z nazwy, ale nie zawsze wygląda dokładnie tak samo jak roślina mateczna.
A tak w ogóle to mamy też taki temat o identyfikacji liliowców; chttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=45787
tam można wklejać wszelkie wątpliwe odmiany i te bez nazwy.
Może moderatorzy przeniosą nam te kilka niezbyt związanych z tematem postów w odpowiednie miejsce?
W sumie to jest z nimi pewien problem- jeśli roślina pochodzi z produkcji in vitro to niby jest tą odmianą z nazwy, ale nie zawsze wygląda dokładnie tak samo jak roślina mateczna.
A tak w ogóle to mamy też taki temat o identyfikacji liliowców; chttp://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=32&t=45787
tam można wklejać wszelkie wątpliwe odmiany i te bez nazwy.
Może moderatorzy przeniosą nam te kilka niezbyt związanych z tematem postów w odpowiednie miejsce?
- tadeo
Moja kępa SC Gator Eye dopiero w ubiegłym roku tak się wybarwiła.wczesniej była podobna Tadeuszu do tego twojego

-
Przypuszczam tadeo , że to ta odmiana. Zakwitł po 3 latach od zakupu. Powoli rośnie , ale nie choruje.
Narobiliśmy bałaganu .
Proszę moderatorów o przeniesienie ,,nietutejszych'' postów. 
Narobiliśmy bałaganu .

- tadeo
[quote="śnieżka"]tadek k- nie bardzo mogę pomóc, bo mam tę odmianę, od 2007 r i nigdy jeszcze nie zakwitła, więc nie mam pojęcia jak w realu wygląda.
Moje pochodzą pradopodobnie ze szkółki holenderskiej,a wydaje mi się że wiekszość sadzonek tej odmiany w naszym kraju również.Jest to odmiana stosunkowo młoda więc jej cena po 12 zl w lilypolu,czy po parę funtów w Anglii na Ebay,nie jest wysoka,i dlatego ta odmiana niedługo będzie w naszych ogrodach kwitła.Oczywiście Grażyno ja myślę o odmianie Free Wheelin,ale może nietylko.
Moje pochodzą pradopodobnie ze szkółki holenderskiej,a wydaje mi się że wiekszość sadzonek tej odmiany w naszym kraju również.Jest to odmiana stosunkowo młoda więc jej cena po 12 zl w lilypolu,czy po parę funtów w Anglii na Ebay,nie jest wysoka,i dlatego ta odmiana niedługo będzie w naszych ogrodach kwitła.Oczywiście Grażyno ja myślę o odmianie Free Wheelin,ale może nietylko.
-
Moja z Lilypolu jesień 08. Długo czekałem na kwitnienie.
- śnieżka
No właśnie i w tym chyba tkwi problem- ponieważ mocno podejrzewam, że jest to produkcja in vitro, a to niekoniecznie oznacza ten sam wygląd, co matecznej rośliny.tadeo pisze: Moje pochodzą prawdopodobnie ze szkółki holenderskiej,a wydaje mi się że wiekszość sadzonek tej odmiany w naszym kraju również.Jest to odmiana stosunkowo młoda więc jej cena po 12 zl w lilypolu,czy po parę funtów w Anglii na Ebay,nie jest wysoka,i dlatego ta odmiana niedługo będzie w naszych ogrodach kwitła.Oczywiście Grażyno ja myślę o odmianie Free Wheelin,ale może nietylko.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Lady Betty Fretz

Odmiana Petita z 2004 roku, sev , strefa 6b.
Średnica kwiatu 15 cm, wysokość 65 cm.
Mam ja 3 lata i dość dobrze przyrosła jak na moją ciężką ziemię.
Skoro do tego przetrwała dwie ciężkie zimy bez uszczerbku, myślę, że warta jest polecenia.
Zakwitła w zeszłym roku po raz pierwszy, więc kwiaty jeszcze nie w pełni wykształcone.
Ale może ktoś ma lepsze zdjęcie.

Odmiana Petita z 2004 roku, sev , strefa 6b.
Średnica kwiatu 15 cm, wysokość 65 cm.
Mam ja 3 lata i dość dobrze przyrosła jak na moją ciężką ziemię.
Skoro do tego przetrwała dwie ciężkie zimy bez uszczerbku, myślę, że warta jest polecenia.
Zakwitła w zeszłym roku po raz pierwszy, więc kwiaty jeszcze nie w pełni wykształcone.
Ale może ktoś ma lepsze zdjęcie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka
Nie wiem, czy lepsze- ale mam zdjęcia tej odmiany.
U mnie też rośnie na cięższej glebie- dość zwięzłej i zimnej- gliniastej. ładnie zimuje, czasem okryta, czasem nie- jej to obojętne- wiosną ładnie się rozwija- średnio się rozrasta- u mnie kwitnie dwa razy. Bardzo ładna w realu- zdjęcia nie oddają jej urody. Dobry kandydat na teminatora.
Lady Betty Fretz
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
U mnie też rośnie na cięższej glebie- dość zwięzłej i zimnej- gliniastej. ładnie zimuje, czasem okryta, czasem nie- jej to obojętne- wiosną ładnie się rozwija- średnio się rozrasta- u mnie kwitnie dwa razy. Bardzo ładna w realu- zdjęcia nie oddają jej urody. Dobry kandydat na teminatora.
Lady Betty Fretz
Zdjęcia usunięto z hostingu.
bab...
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Grażynko na ostatniej fotce wygląda rewelacyjnie.
Piszesz, że kwitnie dwa razy, kiedy ma pierwsze kwitnienie a kiedy następuje drugie - w jakim odstępie czasu.
Piszesz, że kwitnie dwa razy, kiedy ma pierwsze kwitnienie a kiedy następuje drugie - w jakim odstępie czasu.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- śnieżka
Grażynko- ale mi dałaś zagadkę- musiałam przeglądać wszystkie zdjęcia liliowców, ze wszystkich dni zdjęciowych , ale znalazłam odpowiedź na Twoje zapytanie.
Otóż w tym roku, ta odmiana miała u mnie dwa główne terminy kwitnienia- lipcowy i sierniowy, a dokładnie to cztery okresy kwitnieniowe, bo z tych dni są jej zdjęcia.
1. 27.VI do 10.VII
2. 22.VII- 27.VII
3. 1. VIII- 4-9.VIII
4. 15-18. VIII
Jak widać najdłuższa przerwa trwała ok. 12 dni. Z tego ,co pamietam miała tylko po jednym pędzie kwiatowym. Każde kwitnienie to pojawiał się nowy pęd. Nawet na początku września miała kolejny, ale musiałam ją podzielić i nie dałam mu się rozwinąć.
Możliwe, ze ten rok był jakiś szczególny?
Otóż w tym roku, ta odmiana miała u mnie dwa główne terminy kwitnienia- lipcowy i sierniowy, a dokładnie to cztery okresy kwitnieniowe, bo z tych dni są jej zdjęcia.
1. 27.VI do 10.VII
2. 22.VII- 27.VII
3. 1. VIII- 4-9.VIII
4. 15-18. VIII
Jak widać najdłuższa przerwa trwała ok. 12 dni. Z tego ,co pamietam miała tylko po jednym pędzie kwiatowym. Każde kwitnienie to pojawiał się nowy pęd. Nawet na początku września miała kolejny, ale musiałam ją podzielić i nie dałam mu się rozwinąć.
Możliwe, ze ten rok był jakiś szczególny?